Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

YΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΚΟΥΣΙΑΣ - ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,                                                    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2012
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ   KAΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ                                           Αρ. Πρωτ. 836
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                             ΠΡΟΣ:Τους κ.κ. Προϊσταμένους των
                                                                                                   Πρωτοδικείων της Χώρας
Όπως γνωρίζετε με τον Ν, 4055/2012 όλες οι υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας μεταφέρθηκαν από τα μονομελή πρωτοδικεία στα ειρηνοδικεία (άρθρ. 1. 4, 5, 17, 19 παρ. 13 και 20). Ειδικά δε ο διορισμός διοίκησης και εκκαθαριστών νομικών προσώπων, η δημοσίευση καταστατικού σωματείου, η δημοσίευση διαθήκης και η κήρυξη της ως κυρίας, καθώς και η παροχή πιστοποιητικού κληρονομικού δικαιώματος γίνεται με διάταξη του ειρηνοδίκη, χωρίς να απαιτείται προσδιορισμός δικασίμου, συζήτηση στο ακροατήριο και έκδοση απόφασης (άρθρ. 1, 4 και 5).
Στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 110 του ιδίου ως άνω νόμου και ειδικότερα στην παράγραφο 2 αυτής προβλέφθηκε ότι οι υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας των άρθρων 1, 4 και 5 (δηλαδή οι ανωτέρω υποθέσεις για τις οποίες απαιτείται διάταξη και όχι απόφαση) μέχρι της υπαγωγής τους στα ειρηνοδικεία υπάγονται στην αρμοδιότητα του προέδρου πρωτοδικών (ή του μονομελούς πρωτοδικείου σε περίπτωση άσκησης-ανακοπής κατ' άρθρ, 740 παρ. 1 ΚΠολδ, όπως τροπ. με παρ. 1 άρθρ. 17 Ν. 4055/2012).

Όπως επίσης γνωρίζετε, πρόσφατα ψηφίσθηκε από τη Βουλή ο Ν. 4377/2012 (ΦΕΚ Α' 168/31-8-2012), με τον οποίο προβλέφθηκε η χρονική μετάθεση της μεταφοράς της αρμοδιότητας των υποθέσεων της εκούσιας δικαιοδοσίας από τα μονομελή πρωτοδικεία προς τα ειρηνοδικεία, νια την 01.03.2013. Μέχρι τότε, όπως είναι προφανές, οι υποθέσεις που αφορούν στο διορισμό διοίκησης και εκκαθαριστών νομικών προσώπων, τη δημοσίευση καταστατικού σωματείου, τη δημοσίευση διαθήκης και τη κήρυξή της ως κυρίας, καθώς και την παροχή πιστοποιητικού κληρονομικού δικαιώματος συνεχίζουν να υπάγονται στην αρμοδιότατα του προέδρου πρωτοδικών.
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάποια πρωτοδικεία δεν εφαρμόζουν τις ανωτέρω ρυθμίσεις και συγκεκριμένα την παρ. 2 του άρθρου 110 του Ν. 4055/2012 και αντί οι αιτήσεις των πολιτών που αφορούν στον διορισμό διοίκησης και εκκαθαριστών νομικών προσώπων, τη δημοσίευση καταστατικού σωματείου, τη δημοσίευση διαθήκης και τη κήρυξη της ως κυρίας, καθώς και την παροχή πιστοποιητικού κληρονομικού δικαιώματος, να υποβάλλονται στον πρόεδρο πρωτοδικών ώστε με διάταξη του να κρίνει επ’ αυτών, προσδιορίζεται δικάσιμος, προκειμένου οι υποθέσεις αυτές να συζητηθούν ενώπιον του ακροατηρίου του Μονομελούς Πρωτοδικείου και να εκδοθεί απόφαση.
Ενόψει των ανωτέρω παρακαλούμε πολύ όπως άμεσα μας ενημερώσετε αν ισχύουν τα ανωτέρω και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης να μας αιτιολογήσετε τους λόγους μη εφαρμογής των σαφών και  ρητών διατάξεων του Ν. 4055/2012.

            Με εκτίμηση
                                                                                            Νικόλας Κανελλόπουλος
                                                                                               Γενικός Γραμματέας
                                                                                  Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
                                                                                        και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πηγή: dspatas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.