Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Παράταση κινητοποιήσεων έως τις 19 Ιανουαρίου αποφάσισαν και οι εισαγγελείς


Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) που αποφάσισε  χθες να παρατείνει τις κινητοποιήσεις των μελών της έως τις 19 Ιανουαρίου, παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι  την ίδια ημερομηνία αποφάσισαν και  τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ). Παράλληλα, η ΕΕΕ αποφάσισε  να «μαλακώσει» την μορφή των  κινητοποιήσεων προχωρώντας και  εκείνη στη μείωση του χρόνου της  αποχής. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε οι εισαγγελείς, όπως και οι δικαστές, να κατεβαίνουν από την έδρα από τις 12 μέχρι τις 3 μ.μ. και όχι από τις 10 έως τις 3 μ.μ. όπως έκαναν από τις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις μέχρι και σήμερα. Στις 19 Ιανουαρίου η ΕΕΕ θα πραγματοποιήσει νέα συνέλευση για να επανακαθορίσει τη  στάση της. Δικαστές και εισαγγελείς διαμαρτύρονται για τις νέες μειώσεις στους μισθούς τους που έφερε το τρίτο μνημόνιο, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν συνολικά το 50% των αποδοχών τους.


Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, απηύθηνε νέο κάλεσμα προς δικαστές και εισαγγελείς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους βάζοντας τέλος στις κινητοποιήσεις τους. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου και του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε. Και οι δυο ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους, παρά το δίκαιο, όπως είπαν, των αιτημάτων τους.
 

Στην συνέλευση παραβρέθηκαν εκτός από τον κ. Ρουπακιώτη, τη πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σπύρος Χαλβατσής, οι τέως εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, Παναγιώτης Δημόπουλος, εκπρόσωποι  των άλλων δικαστικών Ενώσεων, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ.λπ.

Η συνέλευση της ΕΕΕ
  πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να παρατείνει τις κινητοποιήσεις των μελών της μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

Στην ομιλία του κ. Ρουπακιώτης και στον απόηχο της παράτασης των κινητοποιήσεων που είχε αποφασίσει η ΕΔΕ, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης είπε: «Είμαι βαθιά λυπημένος και πολύ ανήσυχος» τονίζοντας παράλληλα πως πλέον «η απόσταση μεταξύ των δικαστών και της κοινωνίας συνεχώς μεγαλώνει».

Ο κ. Ρουπακιώτης επανέλαβε τις δεσμεύσεις τις κυβέρνησης απέναντι τους δικαστές, τις οποίες είχε ανακοινώσει χθες από το βήμα της συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ότι, δηλαδή η κυβέρνηση προτίθεται:

    Να καταβάλλει τα αναδρομικά του 2011 που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου σε μετρητά (και όχι σε ομόλογα) μέσα στον ερχόμενο Ιανουαρίου 2013 και όχι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2013 που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
    Να ρυθμίσει στεγαστικά δάνεια όσων έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους πάνω από το 30%.
    Να μην υπάρχει όχληση από τις Τράπεζες  για τους δικαστές που έχουν εξαγοράσει τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα  αναδρομικά των περασμένων ετών.
    Να εξετάσει στο μέλλον το αίτημα των δικαστών να ενταχθεί στο βασικό τους μισθό το επίδομα αποζημίωσης. Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Ρουπακιώτης δεν μπορεί να γίνει πριν οι δανειστές καταβάλλουν τη δόση.
Εκ νέου αντίθετη με τις κινητοποιήσεις των δικαστών εμφανίστηκε και  η κ. Ασημακοπούλου επαναλαμβάνοντας πως συμφωνεί με τα αιτήματα των συναδέλφων της τα οποία χαρακτήρισε δίκαια, πλην όμως διαφωνεί με την μορφή των κινητοποιήσεων. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε πως οι δικαστές πληρώνονται από τη φορολόγηση του ελληνικού λαού.

«Οι δικαστές μπορούν να παραιτηθούν από τη θέση τους, όχι όμως από το καθήκον τους», επανέλαβε ο κ. Τέντες και προσέθεσε πως τέτοιου είδους αντιδράσεις «αναιρούν το ρόλο των δικαστικών λειτουργών».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε στους συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ η αναφορά του εκπροσώπου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτη Δανιά, ο οποίος τόνισε ότι «αν δεν σταματήσει να νομοθετεί «αλά κάρτ» η Πολιτεία δεν θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης».
  Όπως είπε ο κ. Δανιάς απευθυνόμενος στους συναδέλφους του: «Θα δείτε αποφάσεις που θα έχουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτό θα είναι κακό».

Το ψήφισμα της ΕΔΕ

Η ΕΔΕ σε ψήφισμα που
  εξέδωσε μετά το τέλος της συνέλευσης της χθες αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η μείωση  των αποδοχών τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 88 παράγραφος 2 του Συντάγματος και πλήττει ευθέως το κύρος και την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, η οποία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.