Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Γνωμ. ΝΣΚ: Μη δεσμευτική η εισαγγελική εντολή για τη χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων



Το υπουργείο Οικονομικών, με την  ΠΟΛ 1218/18.12.2012 [PDF], κοινοποίησε την υπ. αριθμ. 150/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην οποία προβλέπεται ότι η εντολή του Εισαγγελέα (εγκύκλιος 5007/28.11.2006) για χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων προς τους ιδιώτες από τις Δ.Ο.Υ., δεν είναι δεσμευτική για τη φορολογική αρχή.
Ειδικότερα, το Α’ Τμήμα του ΝΣΚ έκρινε ότι η εντολή του Εισαγγελέα για τη χορήγηση απόρρητων στοιχείων προς τους ιδιώτες από τις Δ.Ο.Υ. δε δεσμεύει τη φορολογική αρχή, εφόσον δεν περιέχει ρητή έκφραση γνώμης περί του απορρήτου και περαιτέρω παραγγελία του εισαγγελικού λειτουργού προς την αρμόδια διοικητική αρχή για γνωστοποίηση στον αιτούντα των αιτούμενων στοιχείων. Συνεπώς, δε γεννάται υποχρέωση της Διοίκησης προς παροχή των αιτούμενων στοιχείων.

Αναφορικά δε, με τις πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τη σχετική εισαγγελική εντολή, διευκρινίζεται ότι όταν ο αρμόδιος υπάλληλος κρίνει ότι τα αιτούμενα στοιχεία άπτονται του φορολογικού απορρήτου, οφείλει να θέτει το ζήτημα υπ’ όψη της εισαγγελικής αρχής και εφόσον η τελευταία εμμένει στην εντολή της, να χορηγεί τα αιτούμενα στοιχεία.
Το ΝΣΚ διευκρινίζει μάλιστα ότι τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται στους καταλόγους φορολογουμένων και δεν είναι απόρρητα, χορηγούνται στους αιτούντες, οι οποίοι αποδεικνύουν έννομο συμφέρον, μετά από προηγούμενη ενημέρωση των προσώπων, στα οποία αφορούν. Έννομο συμφέρον για τη χρήση των επίμαχων στοιχείων υφίσταται, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, όχι μόνο όταν έχει ασκηθεί αγωγή στο Δικαστήριο αλλά και όταν υπάρχει πρόθεση προς άσκηση αγωγής για διεκδίκηση δικαιώματος.

Πηγή: lawnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.