Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012


ΠΟΛ. 1046/21-2-2012:
Εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ. στους δικηγόρους.
Συμπληρωματικές διευκρινίσεις επί της ΠΟΛ. 1026/26.1.2012.

            Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, θέτουμε υπόψη σας συμπληρωματικά με
την παρούσα τα ακόλουθα:
1. Έχει διευκρινισθεί (εγκύκλιος ΠΟΛ. 1026/26.1.2012 ) ότι, όταν για τη διενέργεια δικονομικών πράξεων ή την παράσταση του δικηγόρου σε συμβολαιογραφική πράξη απαιτείται η έκδοση γραμματίου προκαταβολής, από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο, δεν εκδίδεται άμεσα απόδειξη παροχής υπηρεσιών με την έκδοση του γραμματίου προκαταβολής. Τα ανωτέρω, όπως είναι αυτονόητο, δεν αναιρούν την υποχρέωση των δικηγόρων να εκδίδουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στον προβλεπόμενο, από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., χρόνο, για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των υπηρεσιών τους.
2. Περαιτέρω, με την παράγραφο 4 του κεφαλαίου Β΄ (Κ.Β.Σ.) της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1026/26.1.2012 αναφέρεται ότι, στις περιπτώσεις επαγγελματικών συναλλαγών, όταν η ακαθάριστη αμοιβή του δικηγόρου υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, η εξόφληση του ποσού αυτού από το λήπτη της Α.Π.Υ., γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή. Ακόμη, οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, που εκδίδονται από δικηγόρους, για παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών (ιδιώτες) αποκλειστικά μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, όταν το ποσό της συναλλαγής υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για το έτος 2011 ή το ποσόν των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ από 1.1.2012 και εξής (σχετ. Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1027/9.2.2011 ).
            Στις ανωτέρω περιπτώσεις εξόφλησης των συναλλαγών, εξυπακούεται ότι, ως αξία της συναλλαγής νοείται η συνολική αμοιβή του δικηγόρου συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Ο Γενικός Δ/ντής Φορολογίας
Δημήτρης Σταματόπουλος


ΠΟΛ.1045/23.2.2012
Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις παρακάτω διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ που κυρώθηκε με το ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄), όπως ισχύουν:

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
         
          Με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ, σε έκτακτη Συνεδρίασή του την 28-2-2012, ΜΕΤΑ και από ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ άλλων ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ της ΧΩΡΑΣ και εν όψει ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ της 29-2-2012 και ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ των ΠΡΟΕΔΡΩΝ των ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ της ΧΩΡΑΣ στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την 3-3-2012, οι Δικηγόροι της ΣΠΑΡΤΗΣ θα συνεχίσουν την ΑΠΟΧΗ από τα καθήκοντά τους και κατά τις 1 και 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, εμμένοντες στην αντίθεσή τους για τα ληφθέντα και ληφθησόμενα μέτρα, τα οποία οδηγούν ουσιαστικά σε κατάργηση του δικηγορικού λειτουργήματος.
ΣΠΑΡΤΗ 28 Φεβρουαρίου 2012
                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                      ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ                     ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ


Απεργία των δικηγόρων του Ρεθύμνου έως τις 2 Μαρτίου

Απόφαση για αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 2 Μαρτίου, έλαβαν χθες τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου αλλά και γενικότερα τα ζητήματα της Δικαιοσύνης, όπως αυτά διαμορφώνονται εξ αιτίας των όρων και των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο 2.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

                                                                                              Καλαμάτα 26 Φεβρουαρίου  2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΙΣ 1 & 2/3-2012 ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
*********************
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα:
1/ Την αποχή των Δικηγόρων Καλαμάτας από τα καθήκοντά τους, από την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 και την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, διαμαρτυρόμενο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στους δικηγόρους στο πλαίσιο των αξιώσεων της «ΤΡΟΪΚΑ» και περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και στο υπό ψήφιση Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία πλήττουν καθοριστικά το δικηγορικό σώμα, θίγουν συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και συμβάλλουν στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού και εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη.
2/ Την συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 από 8:00 π.μ. έως 11:00π.μ.
3/ Την συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στο πανεπιστημονικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα,το οποίο συνδιοργανώνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τη Γ.Σ.Ε.Ε., την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου στις 18.00΄ στην Πλατεία Συντάγματος, το οποίο θα κλείσει με συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά, στα πλαίσια των κοινών δράσεων που ανέλαβαν οι ως άνω επιστημονικοί φορείς, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου που επιχειρείται με τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Για τον σκοπό αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα ναυλώσει λεωφορείο, το οποίο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 29-2-2012 και ώρα 12:00 από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Παράταση προθεσμίας υποβολής των καταστάσεων των έγγραφων συμφωνιών  δικηγόρων και  μηχανικών

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής, μέσω διαδικτύου, μέχρι και την 28η Σεπτεμβρίου 2012 των καταστάσεων των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δικηγόροι με τους εντολείς τους, των καταστάσεων  των γραμματίων προκαταβολής από τους δικηγορικούς συλλόγους, καθώς και των καταστάσεων που υποβάλλονται από τους μηχανικούς και το Τ.Ε.Ε αντιστοίχως.

Πηγη: Taxheaven.gr

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ενημερωση για εγγραφες συμφωνιες

Οπως ενημερωσε  την ολομελεια των προεδρων των δικηγορικων συλλογων της χωρας ο Ευσταθιος Μπακαλης, δικηγορος Αθηνων, με ειδικευση στο φορολογικο δικαιο, θα υπαρξει παραταση της προθεσμιας υποβολης των καταστασεων εγγραφων συμφωνιων, οι οποιες κανονικα θα επρεπε να υποβληθουν τη Δευτερα 20 Φεβρουαριου, αφου εκκρεμει η εκδοση της υπουργικης αποφασεως που θα ρυθμισει τις τεχνικες λεπτομεριες της υποβολης.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (14-2-2012) και αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση της αποχής των Δικηγόρων Σπάρτης από τα καθήκοντά τους από την ΠΕΠΜΤΗ 16/2/2012 έως και την ΤΕΤΑΡΤΗ 29/2/2012, εναρμονιζόμενο με την απόφαση της Γενικής Συνελευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 

Κατά τη διάρκεια της αποχής επιτρέπεται η κατάθεση δικογράφων (για προσδιορισμό δικασίμου μετά τις 29/2/2012) και τα συμβόλαια. 


 Tροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Τροποποιήσεις κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», που συζητείται στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.


Παρατείνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου 
η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας
Συνέχιση της αποχής έως 29 Φεβρουαρίου 2012 αποφάσισε η σημερινή Γενική Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ


            Σύμφωνα με την περίπτωση ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 52 του Κ.Φ.Ε, όπως αυτό τροποποιήθηκε με  την παραγράφου 7α του Νόμου 3943/2011 (Φοροδιαφυγή, ΚΦΕ, Φορ.κεφαλαίου, ΦΠΑ, ελεγκτ.υπηρεσίες/Θέματα ασφαλ.ταμείων κλπ): 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΒΑΛΑΜΕ ΤΟ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ
Όπως προκύπτει από την από 14/10/2010 επιστολή του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ προς τον Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ http://www.lawyersvoice.gr/eforum/epikairotita/131.html, ο νυν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος με περισσό θράσος ανέφερε στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπραγματεύτηκε με την Τρόικα, (για λεπτομέρειες δείτε την ανάρτηση με τίτλο «Κριτική δικηγόρων στο υπ. Δικαιοσύνης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα»), είναι αντιπρόεδρος του ως άνω ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Τα συμπεράσματα δικά σας……

Κριτική δικηγόρων στο υπ. Δικαιοσύνης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε με την τρόικα δέχθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο γενικός του γραμματέας Νικόλας Kανελλόπουλος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. 

Βαρουφάκης: "Στάση πληρωμών λοιπόν! Τώρα! "

Ο Βαρουφάκης  εξηγεί γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την χρεοκοπία
Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε... Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας. 


Τί σχέση έχουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι με το νέο Δάνειο και το PSI;

 

     Αλήθεια τι σχέση έχουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η εύρυθμη λειτουργία τους με το νέο Μνημόνιο και το PSI; 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κατόπιν απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων Δ.Σ. Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική αποχή δικηγόρων την Δευτέρα 13, Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012.

Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου το Σάββατο 18.02.2012.


Πηγή: dslar.gr


Ραγδαία ΑΥΞΗΣΗ του κόστους των Μεγαροσήμων


Ψηφίστηκε στις 7/2/2012 το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών με τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις». 

Χαμός στην Ολομέλεια

        Γίνεται χαμός στην Ολομέλεια. Ξέρετε γιατί; Πήγε ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Δικαιοσύνης κος Κανελλόπουλος προκειμένου να ενημερώσει το Δικηγορικό Σώμα για τις αλλαγές - Καταστροφές που επέρχονται σε όλο το οικοδόμημα της δικαιοσύνης. Και φυσικά γίνεται ο κακός χαμός.
         Ο κος Γενικός ισχυρίζεται ότι η καταστροφή των δικηγόρων δεν προέρχεται από το Υπ. Δικαιοσύνης αλλά από το Υπ. Οικονομικών. Από εκεί προέρχονται όλες οι ρυθμίσεις για την πλήρη εξαφάνιση των δικηγορικών συλλόγων. Δηλ. εγώ βγάζω την ουρά μου απ' έξω. Δεν φταίω εγώ. Άλλοι είναι τα κακά παιδιά. Ωραία λογική δεν λέω.

Πηγή: ypallilos.blogspot.com

Οι Υπάλληλοι Δικηγορικών Συλλόγων     

 εκφράζουν την συμπαράστασή τους στους Δικηγόρους.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2012

Προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας
των Προέδρων των Δικηγορικών
Συλλόγων Ελλάδος
κο Γιάννη Αδαμόπουλο
Ακαδημίας 60
ΑΘΗΝΑ

Κύριε Πρόεδρε,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 8.2.2012 αποφάσισε τα ακόλουθα :
1) Να διατυπώσει την έντονη αντίδρασή του, στην προσπάθεια επιβολής από εξωθεσμικούς παράγοντες ρυθμίσεων με τις οποίες απαξιώνεται ο ρόλος των Δικηγόρων, πλήττεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης και ουσιαστικά καταργείται το δικηγορικό λειτούργημα.
2) Να δηλώσει την αντίθεσή του σε όλες αυτές τις στοχευμένες ενέργειες που πλήττουν τον θεσμό του δικηγορικού λειτουργήματος και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων το μέλλον των οποίων προβλέπεται δυσοίωνο.
3) Να ενημερώσει την Ολομέλεια, ότι όλοι οι υπάλληλοι των Δικηγορικών Συλλόγων θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια των Διοικήσεων των Συλλόγων συντασσόμενοι με τους Δικηγόρους, συμμεριζόμενοι τα προβλήματά τους και συμπλέοντες στην κοινή δράση να την καταπολέμηση των μέτρων, που πλήττουν ανεπανόρθωτα το δικηγορικό λειτούργημα και τους Δικηγορικούς Συλλόγους που επί δεκαετίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Κοινωνίας .-

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                              Η Γενική Γραμματέας
Βαγγέλης Ντινόπουλος                                 Δέσποινα Κοντογεώργη

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


 
ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ, ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Express, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, (www.express.gr/news/ellada/562371oz_20120207562371.php3) η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων πανελλαδικά την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα.
Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιολογείται μόνο υπό το πρίσμα της σύγκλησης Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την ίδια ημέρα, όπου θέλω να ελπίζω, ότι οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε αντίθεση με τους Έλληνες Βουλευτές, θα ακούσουν τη φωνή του δικηγορικού κόσμου και θα προχωρήσουν σε απόφαση για αποχή διαρκείας προασπίζοντας έτσι όχι μόνο τα συμφέροντα της συντιπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων Δικηγόρων αλλά και του Έλληνα πολίτη....




ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 Αυτά είναι τα δέκα μέτρα που μετέφερε ο courier Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στους εκπροσώπους των δικηγόρων, ως προαπαιτούμενα για να πάρουμε τη δόση μας (καλά, πρεζάκια είμαστε;). Φυσικά, αυτά, όπως και τα προηγούμενα, εξυφαίνονται από συμφέροντα εντός της Ελλάδας και αποσκοπούν στη βίαιη έξοδο χιλιάδων συναδέλφων από το επάγγελμα και το ρίξιμό τους στον Καιάδα της ανεργίας και στην άνευ όρων υπαλληλοποίηση των υπολοίπων προς όφελος μεγάλων δικηγορικών εταιριών. Διαβάστε το 10-ΛΟΓΟ:






ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA
ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_06/02/2012_426351), η Τσεχία, παγώνει τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης από το Κοινοβούλιο της χώρας, όπως ακριβώς είχε πράξει μερικές ημέρες πριν και η Πολωνία, αφού η συνθήκη αυτή, που παρουσιάζεται ως προσπάθεια να καταπολεμηθεί η πειρατεία στο Ίντερνετ και να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία, στην πραγματικότητα απειλεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία.
       Η Ελλάδα που έσπευσε αβασάνιστα να υπογράψει την ACTA, θα έχει το θάρρος να μην προχωρήσει σε κύρωσή της στη Βουλή ή θα αποδειχθεί για ακόμα μια φορά μαριονέττα του Ομπάμα και των πολυεθνικών;



Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ O.Δ.Υ.Ε
 ΑΘΗΝΑ, 6/2/2012
Αρ.Πρωτ. 6
 ΚΟΙΝ: ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΔΥΕ (ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ)
 Συνάδελφοι,
Τις μέρες αυτές η Χώρα μας περνάει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών και οι εργαζόμενοι βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο της πιο ανήθικης και ανίερης πολιτικής. Βρισκόμαστε στην κυριολεξία στο στόχαστρο ενός οικονομικού πολέμου εξαιτίας:
1.    Της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης και φυσικά της ιδιοτελούς συμπεριφοράς πολλών στελεχών των Κυβερνήσεων που πέρασαν στη Χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.
2.    Εξαιτίας του υπερδανεισμού με χρήματα που κατασπαταλήθηκαν σε περιττά έργα, σε μίζες για άχρηστα οπλικά συστήματα, σε οικονομικά σκάνδαλα που έκαναν πλούσιους επίορκους πολιτικούς, γνωστούς – αγνώστους «κυρίους» της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου.
Οι λέξεις λιτότητα – μνημόνιο, Δ.Ν.Τ. μειώσεις μισθών κλπ. επαναλαμβάνονται με την ίδια σειρά καθημερινά, από τα ίδια μουντά πρόσωπα που εκπροσωπούν κράτη, τράπεζες, διεθνείς οργανισμούς δηλαδή αντιλαϊκές δεξαμενές σκέψης. Οι αυξήσεις στους φόρους, η νέα περιστολή κοινωνικών δαπανών, και η ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, αποτελούν τη βασική στόχευση των κέντρων λήψης αποφάσεων, για εξόντωση και καταδίκης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και των εργαζόμενων.
 Συνάδελφοι,
Σήμερα που η κοινωνία μας δέχεται πλήγματα, λόγω της ανασφάλειας και των ανισοτήτων. Σήμερα που η τρέχουσα πολιτική στη χώρα μας κινείται με μεγάλη ένταση στα πλαίσια ενός μύθου. Της οικονομικής κρίσης, της παγκοσμιοποίησης με μοναδικό σκοπό την καταλήστευση των όποιων αποθεμάτων, ψυχικών και υλικών, της εργατικής τάξης και του μόχθου. Η πολιτική αυτή που έχει στόχους, όλους εμάς, έχει ονοματεπώνυμο. Ανισότητα και αναδιανομή των δικαιωμάτων και εισοδημάτων σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου. Τα συνδικάτα χρειάζονται να ενισχυθούν, να διευρυνθούν και να κατοχυρώσουν όρους αξιοπιστίας, αγωνιστικότητας, μαζικότητας με μοναδική κατεύθυνση το δρόμο που οδηγεί στο μέρος της δράσης και των αγώνων. Με συντονισμό και αλληλεγγύη στον αγώνα για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης ασυδοσίας.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ
ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΜΑΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΡΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
24 ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  7/2/2012
ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ "ΤΡΟΙΚΑ"

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση 
του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές

Νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα
Μέτρα νια τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τoυ Κεφαλαίου Β του Ν. 3919/2011
Πριν την εκταμίευση, υιοθετείται νομοθεσία με την οποία:
- Τροποποιεί ή καταργεί διατάξεις σχετικές με την τιμολόγηση και με την πρόσβαση και άσκηση επαγγελματικών ή οικονομικών δραστηριοτήτων που αντίκεινται στο Ν. 3919/2011, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές του ανταγωνισμού. Ειδικότερα, η νομοθεσία:
- Τροποποιεί το άρθρο 6 του Ν. 3919/2011 και προβλέπει την ελευθερία σύστασης δικηγορικών εταιρειών και την ελευθερία ίδρυσης υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.
- Τροποποιεί το άρθρο 21.2 του Κώδικα περί Δικηγόρων και αίρει ί) την πλήρη απαγόρευση διορισμού ή επαναδιορισμού ως δικηγόρων των δημόσιων διοικητικών υπαλλήλων, στρατιωτικών υπαλλήλων, υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των συμβολαιογράφων, μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία τους και ii) την πλήρη απαγόρευση του επαναδιορισμού δικηγόρων που έχουν παραιτηθεί από το δικηγορικό λειτούργημα,
- Τροποποιεί το άρθρο 41 του Ν.Δ. 3026/1954 και επιτρέπει στους συμβολαιογράφους να διενεργούν έρευνες τίτλων ιδιοκτησίας και να ετοιμάζουν τη σχετική έκθεση με απόδειξη αμοιβής η οποία καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία με τον πελάτη,
- Καταργεί το άρθρο 42.1 του Ν.Δ. 3026/1954, σχετικά με την υποχρεωτική παράσταση του δικηγόρου στην κατάρτιση σχεδίων .εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου για μια σειρά νομικών μεταβιβάσεων,

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Χορήγηση άδειας για χρήση 
ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για δικαστική χρήση.

Το ηλεκτρονικό αρχείο όπου καταγράφονται οι διαδικτυακές ερωτικές αναζητήσεις ή οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες των εν διαστάσει συζύγων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση διαζυγίου.
Αυτό προκύπτει από την υπ' αριθμόν 11/25-1-2012 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία επιτράπηκε σε γυναίκα να χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο το ηλεκτρονικό αρχείο του εν διαστάσει συζύγου της, στο οποίο εμφανίζεται σε ιστοσελίδα για γνωριμίες μεταξύ ανδρών.
Η Αρχή δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης του υλικού που έχει συγκεντρωθεί από τους υπολογιστές, παρότι καταγράφονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα « κατ' εξαίρεση, και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων, εφόσον η επεξεργασία είναι αναγκαία για την αναγνώριση, άσκηση ή υπεράσπιση δικαιώματος ενώπιον δικαστηρίου ή πειθαρχικού οργάνου».


ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ «ΤΡΟΙΚΑΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΚΤΡΟΠΩΝ
Αθήνα, 3.2.2012

Έφτασε πλέον η στιγμή να αντιληφθούν όλοι – θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες –  πως τα όρια της ανοχής μας ως ελεύθερων πολιτών μιας δημοκρατικά δομημένης πολιτείας έναντι αθέμιτων και δημοκρατικά ανομιμοποίητων παρεμβάσεων έχουν εξαντληθεί. Η σύναψη της δανειακής σύμβασης με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, στην οποία μας οδήγησαν οι ταμειακές δυσχέρειες της χώρας, έχει πια καταφανώς μετατραπεί ανερυθρίαστα σε όχημα πλήρους εξανδραποδισμού και υποτέλειας ενός ολόκληρου κράτους, κατά πλήρη καταστρατήγηση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, συνταγματικής τάξης και νομιμότητας.
Είναι πλέον πασίδηλο: Οι δανειστές μέσω της «τρόικας» απαιτούν, πιέζουν και επιθυμούν να επιβάλλουν ταπεινωτικά τη βούλησή τους, καταργώντας τον εθνικό νομοθέτη. Οι παρεμβάσεις τους, μάλιστα, δείχνουν να μην έχουν κανένα όριο. Στην προσπάθειά τους να επιφέρουν τις  - κατ’ αυτούς και μόνο -  απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις», οι οποίες θα ενισχύσουν δήθεν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, καταλήγουν να απαιτούν και να επιτάσσουν – υπό τη θέση εκβιαστικών διλημμάτων αναφορικά με τη μη εκταμίευση των επόμενων δόσεων – την επιβολή ρυθμίσεων καθόλα ασύμβατων με τη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος και εν γένει του δικαιικού μας συστήματος.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012


ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ (7-2-2012) 

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα,  3.02.2012

Προς

Τους κ.κ. Προέδρους

των Δικηγορικών Συλλόγων,

μελών της Συντονιστικής Επιτροπής

Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 7 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα:

Αξιώσεις της «ΤΡΟΪΚΑ» για τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και ουσιαστική κατάργηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 03.02.2012

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν


Προς

Τους κ.κ. Προέδρους

των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος


Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε συνεδρίαση των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις
9 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.30 π.μ. στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα:

Αξιώσεις της «ΤΡΟΪΚΑ» για τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και ουσιαστική κατάργηση του δικηγορικού λειτουργήματος.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ανώνυμοι "κατέλαβαν" τo Υπουργείο Δικαιοσύνης

  
Το πρωί της Παρασκευής οι γνωστοί χάκερς ακτιβιστές Anonymous, κατέλαβαν την ιστοσελίδα του Yπουργείου Δικαιοσύνης και επικόλλησαν σχετικό βίντεο, το οποίο είναι ανηρτημένο στο youtube.com και το οποίο έχει ως εξής:


Stop ACTA in Greece.
Greetings Greece. We are Anonymous.
What is going on in your country is unacceptable. You were chosen by your people to act on behalf of them and express their wishes, but you have derogatorily failed. You have killed the most sacred element your country had and that is democracy. Democracy was given birth in your country but you have now killed it. What an irony! Your own people hate you and you stare at them doing nothing to prevent that. You have joined the IMF against your people's acquiescence. You have so introduced a new dictatorship upon your people's shoulders and allowed the bankers and the monarchs of the EU to enslave them both economically and politically. They pay their government's mistakes heavily and you made foreign people hate them for something they are not responsible for. What a shame! Police is taking advantage of its powers and attacks people who demonstrate in order for justice to be done. They demonstrate against you but you do not want their voices to be heard. You deprive them from their right of freedom of expression and of their right to live. Your arbitrary actions must be punished. By signing the ACTA bill you are going to deprive your people from further freedom and you are pushing them one step towards oppression. You ignored our warnings and now WE ARE IN CHARGE!
We are Anonymous
We are Legion
We do not forgive
We do not forget
You should have Expected us !
People should not be afraid of their governments.
It's governments that should be afraid of their people.


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
6 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00
       Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίες σκοπό έχουν να υπενθυμίσουν στην Κυβέρνηση αυτά που σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία θεωρούνται αυτονόητα, και  ειδικότερα ότι:
1) ο θεσμικός ρόλος των τριών Λειτουργιών του Κράτους πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα και ισόρροπα
2) η συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών πρέπει να εξασφαλίζεται από την Ελληνική Πολιτεία με τις αποφάσεις της σε όλα τα επίπεδα
3) το πλαίσιο λειτουργίας των άμεσων οργάνων του Κράτους δεν μπορεί να είναι αντικείμενο περιστασιακών και εξωθεσμικών διαδικασιών ή διαβουλεύσεων
                                          ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ
Όλων των κλάδων και βαθμίδων  σε διακοπή των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και από ώρα 11:00 έως 14:00
Με αιτήματα:
α)  Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται ο ρόλος των Ολομελειών των οικείων Δικαστηρίων ως προς την ψήφιση των κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας αυτών.
β) Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που, παραβλέποντας τις αρχές του πειθαρχικού δικαίου, επιτρέπουν την  περικοπή μισθού, την αυτεπάγγελτη μετάθεση δικαστικών λειτουργών και την στέρηση χρήσης των δικαστικών διακοπών σε περίπτωση «αδικαιολόγητης» καθυστέρησης.
γ)   Την απόσυρση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου που απαγορεύει την μετάθεση δικαστικού λειτουργού πριν από την συμπλήρωση  δύο (2) δικαστικών ετών στον τόπο όπου τοποθετήθηκε
δ) Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που περιορίζουν τον προληπτικό έλεγχο και γενικώς αδρανοποιούν το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.
Οι συγκεντρώσεις θα λάβουν Χώρα στα κατά τόπους Δικαστήρια, με την Ενημέρωση και φροντίδα των Εφετειακών Επιτροπών και των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών.
      Ειδικά στην Αθήνα, η Πανδικαστική Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 11:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Εφετείου Αθηνών (είσοδος από οδό Δέγλερη) και θα ακολουθήσει στις 13:00 συνέντευξη τύπου των Προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων.
ΤΑ Δ.Σ.
ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ  & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πηγή: lawnet.gr