Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Παράταση Καταβολής των Ασφαλιστικών Εισφορών μέχρι 30/6



Σύμφωνα με την από 29-4-2013 απόφαση του ΕΤΑΑ, η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΤΑΝ-ΤΕΑΔ και ΤΥΠΔΑ έτους 2012 και, αντιστοίχως, παράδοσης των ασφαλιστικών βιβλιαρίων παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2013.

Από το Γραφείο Τύπου

Πηγή: lawnet.gr

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα δικαστικών υπλαλλήλων





Οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν υπάγονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 1540/2013 απόφασή της.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δ. Μακρής) ακύρωσαν την από 25/11/2011 απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία «διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη απόλυση», σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4024/2011 δικαστικής υπαλλήλου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. 

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΕΕ: Καταργείται το Apostille στα δημόσια έγγραφα


Σύμφωνα με τις προτάσεις που ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή, 12 κατηγορίες δημόσιων εγγράφων θα εξαιρούνται από τυπικές διαδικασίες – που σήμερα απαιτούνται για περίπου 1,4 εκ. έγγραφα εντός της ΕΕ ετησίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχετική ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι έκανε δεκτή πρόταση για το δραστικό περιορισμό της υπερβολικής γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις για την αναγνώριση και πιστοποίηση δημοσίων εγγράφων.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι Ευρωπαίοι πολίτες που μετακινούνται σε άλλο κράτος - μέλος υποχρεώνονται να αποδείξουν ότι τα δημόσια έγγραφά τους (όπως τα πιστοποιητικά γέννησης ή γάμου) που εξέδωσαν στο κράτος - μέλος προέλευσης, είναι αυθεντικά. Η συγκεκριμένη διαδικασία περιλαμβάνει το λεγόμενο πιστοποιητικό επισημείωσης (Apostille) που χρησιμοποιούν οι δημόσιες αρχές σε άλλα κράτη ως απόδειξη της γνησιότητας των δημόσιων εγγράφων ή των υπογραφών των δημοσίων υπαλλήλων επί των εγγράφων. Επίσης, από το υφιστάμενο καθεστώς επηρεάζονται και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε διασυνοριακό επίπεδο, στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Παράταση Προθεσμίας Υποβολής Εκκαθαριστικών Δηλώσεων Φ.Π.Α.



Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2012, που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 10η Απριλίου 2013, μέχρι και την 30η Απριλίου 2013.
Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει  όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν την διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων έως την 25η Απριλίου 2013.

Πηγή: dsa.gr

Η δήλωση της εκλογικής αποζημίωσης του έτους 2012 καταχωρείται στο έντυπο Ε1


Μετά από προφορική επικοινωνία και διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών, ενόψει και της έκδοσης σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου, η εκλογική αποζημίωση του έτους 2012 θα δηλώνεται στο έντυπο Ε1 στον πίνακα Δ (εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα - Κωδικός 507) και όχι στο βιβλίο εσόδων - εξόδων.
                  Πάτρα, 29/1/2013                                                     
                  Εκ του Συλλόγου

Πηγη: www.dspatras.gr

Έγγραφο προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με αυξηση οργανικών θέσεων, προσλήψεις Ειρηνοδικών, θέση Γραμματέως στο Πολυμελές



ΕΝΩΣΗ  ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                         
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101. 71
                e- mail: endikeis@otenet.gr
                                                               Αθήνα 10-4-2013

   Αρ. Πρωτ. 49                                                                  

                                                 Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης 
                                                 Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
                                                 κ. Αντ. Ρουπακιώτη
                                                 Κοινοποίηση κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο
                                                 Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης,
                                                 Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

                 Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Κατά τη συνεδρίαση της 5-4-2013 του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας αποφασίσαμε να υποβληθούν προς εσάς τα κάτωθι αιτήματα, σχετικά με τα κατωτέρω ζητήματα:
Α)Μετά την ανακατανομή των οργανικών θέσεων, σε Δικαστήρια και Εισαγγελίες, με βάση το πρόσφατο Π. Δ. 30/2013, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες, των οποίων μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις. Επανερχόμαστε, λοιπόν, επί του αιτήματός μας, για αύξηση των οργανικών θέσεων, η οποία καθίσταται πλέον απολύτως απαραίτητη και ΖΗΤΟΥΜΕ την αύξηση των οργανικών θέσεων ως εξής:1)Κατά πενήντα(50) θέσεις συνολικά, για το έτος 2013, εκ των οποίων τριάντα (30) Δικαστών και είκοσι (20) Εισαγγελέων (10 Εφετών και 8 Αντεισαγγελέων Εφετών και 20 Πρωτοδικών και 12 Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών) και 2)Κατά πενήντα (50) θέσεις συνολικά, για το έτος 2014, εκ των οποίων τριάντα (30)Δικαστών και είκοσι (20) Εισαγγελέων (10 Εφετών και 8 Αντεισαγγελέων Εφετών και 20 Πρωτοδικών και 12 Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών).
Β) ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση πρόσληψη πενήντα (50) Ειρηνοδικών, από τον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2011, προς κάλυψη των υπαρχόντων κενών οργανικών θέσεων, τα οποία (κενά) ανέρχονται σε 55 και τα οποία, μετά και την μετακύλιση μεγάλου μέρους της δικαστηριακής ύλης, από 1-4-2013, προς τα Ειρηνοδικεία, επιφέρουν μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας και κατ΄ ακολουθία καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης. Η πρόσληψη του ως άνω αριθμού Ειρηνοδικών είναι απολύτως απαραίτητη.
Γ)Θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη του Γραμματέα στην έδρα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, όπως προβλέπεται από τις σχετικές δικονομικές διατάξεις, ανεξάρτητα αν η τήρηση των πρακτικών γίνεται με μηχανικό τρόπο ή από τη γραφίδα του Γραμματέα. Επίσης απαιτούμε να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 9 του Ν. 4055/12, με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 270 ΚΠολΔ και ζητούμε η εξέταση των μαρτύρων να γίνεται ενώπιον όλης της σύνθεσης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, διότι άλλως αναιρείται η έννοια του Πολυμελούς Δικαστηρίου και καθίσταται αδύνατο να συμμετέχουν στη συζήτηση και να λαμβάνουν γνώση τα λοιπά μέρη της σύνθεσης. Θεωρούμε ότι η δίκαιη δίκη είναι εξίσου σημαντική με την ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης.   


Πηγή: dikastis.blogspot.gr

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Μέχρι 26 Απριλίου οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με χρεωστικό υπόλοιπο

Μέχρι 26 Απριλίου 2013: Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με χρεωστικό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για επιτηδευματίες με βιβλία Α',Β' κατηγορίας, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Μέχρι 30 Απριλίου 2013:  Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για επιτηδευματίες με βιβλία Α',Β' κατηγορίας, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
 
Πηγή: legalnews24.blogspot.gr

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπάγονται στο Ν. 3869/2010



Ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή κ. Ν. Νικολόπουλου, επεσήμανε ότι ο υφιστάμενος Ν. 3869/2010 απευθύνεται σε υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, και προϋπόθεση ένταξης αυτών στον νόμο είναι να μην έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθ. Σκορδάς, με σχετικό έγγραφό του διευκρινίζει ότι στο Ν. 3869/2010 υπάγονται και οι επαγγελματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, μηχανικοί κ.α., οι οποίοι προσφέρουν αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο την προσωπική τους εργασία και δεν χαρακτηρίζονται έμποροι.

Αντισυνταγματική η αύξηση του δικαστικού ενσήμου | απ. 669/2013 ΜονΠρΑθ



Με την υπ. αριθμ. 669/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η αύξηση του δικαστικού ενσήμου, η οποία επήλθε με τον Ν. 4093/2012.
Ειδικότερα, ο Δικαστής υποστήριξε ότι η αύξηση του δικαστικού ενσήμου περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετείται ο σκοπός της αποφυγής άσκησης αβάσιμων αγωγών, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου.

ΠΟΛ 1056 ΘΕΜΑ: Υποχρέωση υποβολής των εργολαβικών συμβολαίων, που συνάπτονται μεταξύ δικηγόρου και εντολέα του, στην Δ.Ο.Υ. του δικηγόρου


Με αφορμή διάφορα προφορικά και γραπτά ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Με την ΠΟΛ.1026/26.1.2012 διαταγή μας, παρασχέθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 20 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α’), με τις οποίες προστέθηκε παράγραφος 5 στο άρθρο 52 του ΚΦΕ και η παράγραφος 5 αυτού του άρθρου αναριθμήθηκε σε 6.
2. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, ορίσθηκε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν υπολογίζουν και δεν αποδίδουν προκαταβλητέο φόρο στις ακόλουθες περιπτώσεις α..), β..), γ..), δ) όπου οι δικηγορικές αμοιβές ή το ύψος αυτών συναρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα των δικηγορικών υπηρεσιών ή της δίκης, κατόπιν έγγραφης συμφωνίας, όπως π.χ. των εργατικών, αυτοκινητικών, κλπ. υποθέσεων όπου ο δικηγόρος αμείβεται με εργολαβικό συμβόλαιο, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί τα στοιχεία της έγγραφης συμφωνίας που αποδεικνύουν το ύψος της αμοιβής, κτλ., όπως τα στοιχεία αυτά θα καθοριστούν με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος του δικηγόρου.

Σημαντική τροποποίηση του ν.2472/1997 για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων.



Κατόπιν της έντονης κριτικής που ασκήθηκε για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών, ο νομοθέτης με το άρθρο 79 του  ν.4139/2013  ”Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις” τροποποιεί τη σχετική διάταξη του ν.2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ορίζοντας σαφέστερα τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο βάσει των οποίων είναι επιτρεπτή η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων, όπως είναι και η φωτογραφία τους, προβλέποντας μάλιστα και δικαίωμα προσφυγής του κατηγορουμένου εναντίον της σχετικής εισαγγελικής διάταξης.
Αναφέρονται στο άρθρο 79 του ως άνω νόμου τα εξής: