Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Δήλωση Αμοιβής Δικαστικών Αντιπροσώπων στη Φορολογική Δήλωση

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, για την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης του Οικονομικού Έτους 2013 η Αμοιβή των Δικαστικών Αντιπροσώπων καταχωρείται στους Κωδικούς του Εντύπου Ε1 με τα δεδομένα ή τα δικαιολογητικά που έχει στη διάθεση του ο δικηγόρος ή και με Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 σε περίπτωση απώλειας.
Η ΔΟΥ έχει τη δυνατότητα, εάν χρειαστεί, να κάνει την επαλήθευση.
Οι συνάδελφοι ενημερώνονται να μην ανατρέχουν στις ΔΟΥ για αναζήτηση βεβαιώσεων. Στην Υπουργική Απόφαση Δ6Γ 1091609 ΕΞ 5.6.2013 δεν προβλέπεται  η χορήγηση βεβαιώσεων από τις ΔΟΥ σε αποδεικτικά καταβολής και τίτλους πληρωμής.
Για την εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης πρόκειται να εκδοθεί εγκύκλιος.


Πηγη: dsa.gr

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τι αλλάζει για τους δικηγόρους Ελεύθερες αμοιβές, πανελλαδικές δικηγορικές εταιρείες, πιο αυστηρές ποινές σε παραβάτες



Διαρθρωτικές αλλαγές στην παροχή νομικών υπηρεσιών και την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος προωθεί η κυβέρνηση, με επίκεντρο την κατάργηση των προκαθορισμένων δικηγορικών αμοιβών και τη θεσμοθέτηση των δικηγορικών εταιρειών. Οι πολυσυζητημένες από χρόνια αλλαγές στη δικηγορία, όπου παρέχουν επιστημονικές υπηρεσίες περί τις 50.000 δικηγόροι σε όλη τη χώρα με αποδέκτες το σύνολο των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δημοσίου, αναβάλλονταν επί δεκαετίες από συνδικαλιστικές αντιδράσεις και «φοβικά επαγγελματικά σύνδρομα» που καθήλωναν το δικηγορικό επάγγελμα σε συνθήκες αναχρονιστικές και ξεπερασμένες.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ν. 4164/2013 "Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις"


ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ αναφορικά με τα ακίνητα που εν μέρει εμφανίζονταν ως αγνώστου και εν μέρει ως ανήκοντα σε τρίτο πρόσωπο. 
Σύμφωνα  με το άρθρο 2 §3 περ. α, υποπ. αα, πλέον ασκείται διεκδικητική ή αναγνωριστική αγωγή για ΟΛΟ το ακίνητο, με εναγομένους το τρίτο πρόσωπο και το Ελληνικό Δημόσιο. 

Πηγή: dikastis.blogspot.gr

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ρέθυμνο, 7 Ιουλίου 2013)



                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνήλθε, υπό την προεδρία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου, στις 5, 6 και 7 Ιουλίου 2013, στο Ρέθυμνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλα Κανελλόπουλου και του τ. Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κώστα Καραγκούνη, προκειμένου να συζητηθούν προ ημερησίας διατάξεως: 1) τo αναμορφωμένο σχέδιο του νέου Κώδικα Δικηγόρων, 2) το ζήτημα της υπερφορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, 3) η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, 4) οι προοπτικές του θεσμού της Διαμεσολάβησης, 5) οι σχέσεις Δικηγόρων και Δικαστών κατά την απονομή της Δικαιοσύνης, 6) η ποινική ευθύνη του Δικηγόρου για μη γνωστοποίηση παραβάσεων του Ν. 3213/2003 για το «πόθεν έσχες» από πρόσωπα υπόχρεα προς υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, και 7) η σύσταση της πενταμελούς Επιτροπής Δικηγόρων, κατά το άρθρο 34 του Ν. 3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».