Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Μεγάλη φοροδιαφυγή από τους δικηγόρους δείχνει έλεγχος από τη ΔΟΥ Αθηνών

Σκιές φοροδιαφυγής για τους δικηγόρους αφήνει ο έλεγχος που διατάχθηκε και αποκαλύπτει πως σχεδόν των 30% απ’ αυτούς δεν έχει κόψει γραμμάτιο προείσπραξης, κρύβει δηλαδή από την εφορία χρήματα.

Το ποσοστό αυτό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό , προκύπτει από το δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε η Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών σε συγκεκριμένο αριθμό δικασίμων, μόλις 6 του Πολιτικού και Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού, από τις 850 δικογραφίες στις 245 οι δικηγόροι δεν είχαν κόψει γραμμάτιο, δηλαδή είχαν διαπράξει φοροδιαφυγή. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος διατάχθηκε από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δικηγόροι φοροδιαφεύγουν από το 2010 έως σήμερα.

Ο κ. Δραγάτσης έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, συλλέγοντας στοιχεία που θα οδηγήσουν στα κρούσματα φοροδιαφυγής που παρατηρούνται με πρωταγωνιστές δικηγόρους. Με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ θα αναζητηθούν όλες οι «ύποπτες» περιπτώσεις δικηγόρων που θα μπουν στο στόχαστρο της έρευνας για τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Τα συγκεκριμένα γραμμάτια αποτελούν (το ποσό που καταβάλλεται ποικίλει ανά δικαστήριο και κυμαίνεται περίπου στα 500 ευρώ) την αναγκαία προϋπόθεση για να διεξαχθεί μια δίκη και από αυτά αποδίδεται μεταξύ άλλων και ΦΠΑ προς το δημόσιο, ενώ είναι μια επιπλέον ένδειξη για τις δίκες στις οποίες συμμετείχε ένας δικηγόρος. Αυτό το γραμμάτιο δε πρέπει να υπάρχει στη δικογραφία.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, έγιναν «φύλλο και φτερό» οι έξι δικάσιμοι του Πρωτοδικείου της Αθήνας από τη Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών, με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων είναι εξαιρετικά μεγάλος (ξεπερνούν τις 700.000). Τώρα πλέον οι δικηγόροι που δεν έκοψαν γραμμάτια προείσπραξης θα κληθούν από τη ΔΟΥ για επαλήθευση στοιχείων , ακολούθως για εξηγήσεις και βέβαια για εμπεριστατωμένο έλεγχο εισοδήματος. 
 
Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.