Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Μετά τους ένστολους κίνδυνος για δικηγόρους - μηχανικούς




Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής εννέα κατηγορίες επαγγελματιών καλούνται μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015 να συστήσουν επαγγελματικά ταμεία, ειδάλλως θα ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο - Μειώνεται και η εργοδοτική εισφορά για το επικουρικό των αστυνομικών.
Το επίμαχο άρθρο 220 δεν άνοιξε πυρ με στόχο μόνο τα Ταμεία των ένστολων. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής εννέα ακόμη κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες εφημερίδων, βενζινοπώλες, αρτοποιοί κ.ά.) βρίσκονται υπό την απειλή ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αν δεν πάρουν το ρίσκο να συστήσουν επαγγελματικά ταμεία έως τις 30 Ιουνίου 2015.
Με τροπολογία της ύστατης ώρας, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εργασίας οδηγεί στη χοάνη του ΕΤΕΑ και στην κρεμάλα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος άλλους 250.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους των ελάχιστων Ταμείων που έχουν απομείνει εκτός του Ενιαίου Ταμείου.

Η κυβέρνηση δίνει περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου του 2015 στους αστυνομικούς και τις άλλες επαγγελματικές οργανώσεις να μετατρέψουν τα επικουρικά τους σε αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης - ΝΠΙΔ έπειτα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης προκειμένου να μείνουν εκτός ΕΤΕΑ. Αλλιώς το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και τα υπόλοιπα επικουρικά θα ενταχθούν από την 1η Ιουλίου του 2015 στο ΕΤΕΑ. Ωστόσο η επικουρική ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών διέπεται από ειδικούς κανονισμούς καθώς δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά. Το θέμα θα διευθετηθεί με υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εν λόγω επικουρικής ασφάλισης (παροχές σε ανταποδοτική βάση σύμφωνα με τις εισφορές που τηρούνται σε ατομικές μερίδες).
Η προοπτική κουρέματος των επικουρικών τους συντάξεων αιφνιδίασε νομικούς και μηχανικούς, οι οποίοι μεσούσης της ραστώνης του Αυγούστου δεν έχουν ακόμα αντιδράσει.
Πάντως στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης με το επιχείρημα ότι κάθε επικουρικό ταμείο διαθέτει πολύ ειδικά χαρακτηριστικά. «Οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι συνταξιοδοτούνται στα 70. Δικαιούνται σε αυτή την ηλικία μια μέση επικουρική σύνταξη της τάξης των 350 ευρώ ύστερα από τόσες δεκαετίες που κατέβαλαν εισφορές. Διαφορετική είναι η περίπτωση του ΤΕΑΠΑΣΑ, αφού, όπως είναι γνωστό, οι αστυνομικοί συνταξιοδοτούνται στα 53 τους», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.
Οι συντάξεις των αυτοαπασχολουμένων κινδυνεύουν άμεσα από το μαχαίρι του ΕΤΕΑ αν οι ίδιοι δεν πάρουν το ρίσκο να ιδρύσουν επαγγελματικά ταμεία. Σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλισης, μόνο το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταμείο Νομικών έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτοτελή πορεία, ενώ τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία δεν διάγουν και την πλέον ανθηρή περίοδο. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες ώστε να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα των επικουρικών βάσει δεδομένων.
Το ΤΣΜΕΔΕ, παρά τις μαζικές διαγραφές των νεότερων μηχανικών εξαιτίας της ανεργίας και της αύξησης των εισφορών, χαρακτηρίζεται βιώσιμο ακόμα και μετά την αφαίρεση των κοινωνικών πόρων. Οι εκπρόσωποι των μηχανικών διεκδικούν την αυτοτελή πορεία του Ταμείου υποστηρίζοντας ότι η ένταξη στο ΕΤΕΑ έχει προφανή στόχο τα αποθεματικά του……..

Πηγή: www.protothema.gr
(Απόσπασμα από άρθρο της Μαίρης Λαμπαδίτη και του Γιώργου Διονυσόπουλου στις 10/8/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.