Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Κανονικά η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο



Με νομοθετική ρύθμιση ξεπεράσθηκε το κομφούζιο που είχε δημιουργηθεί με το θέμα της εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο.
Διάταξη που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο αναφέρει ότι ανείσπρακτοι τόκοι και ανείσπρακτα ενοίκια στη διάρκεια του 2013 μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο και να μην φορολογηθούν ως εισόδημα.
Σημειώνεται πως εγκύκλιος που εξέδωσε ο Χ.Θεοχάρης προ ημερών ανέφερε πως η διαδικασία εκχώρησης έχει καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του Χ.Θεοχάρη ανέφερε πως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4223/2013 η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, έπαψαν να ισχύουν από την 1 η Ιανουαρίου 2014.
Πλέον με τη χθεσινή ρύθμιση η εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη έπαυσε ουσιαστικά να ισχύει.


Πηγη: in.gr

Αύξηση έως 50% στη φορολογία επαγγελματιών και παγίδες στα τεκμήρια



Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες που έχουν ατομική επιχείρηση, ή συμμετέχουν σε μικρές επιχειρήσεις όπως Ε.Ε. , Ο.Ε. κτλ
Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου 26% από το 1ο ευρώ του ετησίου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά των φόρων που θα προκύπτουν θα αντιστοιχούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των δηλουμένων εισοδημάτων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού.

Αναδρομική κατάργηση του αυτοελέγχου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών



Παράταση στην υποβολή των δηλώσεων και στην καταβολή των παρακρατηθέντων φόρων του Ιανουαρίου 2014 μέχρι την 30η Απριλίου 2014 προβλέπει  διάταξη που ψηφίστηκε χθες βράδυ στην Βουλή.
Με άλλη διάταξη καταργήθηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο αυτοέλεγχος του νόμου 3296/2004. Έτσι, με την κατάργηση των ως άνω διατάξεων υπόκεινται πλέον σε έλεγχο όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και όχι μόνο αυτές που περιλαμβάνονται στο δείγμα που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 17 του ν. 3296/2004.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ε.Τ.Α.Α



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
        Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
            Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 31.3.2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ε.Τ.Α.Α

Λόγω έλλειψης απαρτίας της σημερινής συνεδρίασης του Ε.Τ.Α.Α. δεν συζητήθηκε το θέμα της παράτασης των ασφαλιστικών εισφορών.
Μετά από συνεννόηση του Προέδρου του Δ.Σ.Α. κ. Βασίλη Αλεξανδρή με τον Πρόεδρο του Ε.Τ.Α.Α. κ. Αντώνη Σελλιανάκη, θα συγκληθεί αύριο εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Τ.Α.Α. για να λάβει απόφαση επί του θέματος της επικύρωσης της από 18/3/2014 απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Τ.Α.Α.

Πηγή: dsa.gr

ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 28 Ή 30 ΜΑΪΟΥ

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 20608/28.3.2014 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και της 25ης Μαΐου 2014 αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων της χώρας από 14 Μαΐου 2014 μέχρι και 28 Μαΐου 2014. Σε περίπτωση επανάληψης της διενέργειας περιφερειακών και δημοτικών εκλογών σε περιφέρεια Πρωτοδικείου, η αναστολή παρατείνεται μέχρι και την 30η Μαΐου 2014. Στα ανωτέρω χρονικά διαστήματα αναστέλλεται  και η διενέργεια των πλειστηριασμών. 


Πηγή: www.hellenicnotaryassociation.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ



ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ                               Αθήνα, 29.3.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνήλθε σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, υπό την προεδρία του Προέδρου Βασίλη Αλεξανδρή, η πρώτη Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που εξελέγησαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.
Την Ολομέλεια απασχόλησαν με εισήγηση του Προέδρου τα φλέγοντα προβλήματα των Δικηγόρων που χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών (ΚΕΑΟ -  παράταση προθεσμίας καταβολής εισφορών, διακανονισμός οφειλών), τα φορολογικά θέματα, η φορολόγηση της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων, η αποζημίωση των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα, η διαμεσολάβηση και η εναντίωση στην είσοδο άλλων επαγγελματιών ως διαμεσολαβητών πλην των δικηγόρων, το Σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας  και διάφορα άλλα επαγγελματικά θέματα. Στη συζήτηση που έγινε εξέθεσαν τις απόψεις τους πολλοί Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων.
Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της προκειμένου το Προεδρείο της με αντιπροσωπεία Προέδρων να μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και να  εκθέσει τις απόψεις της στους Βουλευτές των κομμάτων ενόψει και της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου για τις διατάξεις που αφορούν τους δικηγόρους και ειδικότερα για την κατάργηση της αποζημίωσης των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα και την ανάθεση του ρόλου του διαμεσολαβητή σε πρόσωπα με οποιαδήποτε ιδιότητα.
ΚΑΛΕΣΕ τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει από το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο τις ανωτέρω διατάξεις και στην αντίθετη περίπτωση επιφυλάχθηκε να επανακαθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος απέναντι στον θεσμό της διαμεσολάβησης.
Όρισε Επιτροπή από Προέδρους για την υποβολή προτάσεων του Σώματος για το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Επιβεβαίωσε την από 14-15/4/2006 απόφασή της για την αποχή των δικηγόρων στα ποινικά δικαστήρια μετά από πρώτη διακοπή στα Πλημμελειοδικεία και μετά από δεύτερη στα Εφετεία.
Εξέλεξε τα δέκα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που είναι οι Πρόεδροι Θηβών, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κορίνθου, Λαρίσης, Πατρών, Ρεθύμνης, Σύρου, Τριπόλεως και Χαλκίδας.
Στη Συντονιστική Επιτροπή μετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ως Πρόεδρός της και οι Πρόεδροι Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Την απόσυρση διατάξεων του ν/σ ζητούν οι δικηγόροι

    

         Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, η οποία συνήλθε στην Αθήνα, με ανακοίνωσή της, καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να αποσύρει από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο διατάξεις για τις οποίες οι δικηγόροι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.
            Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο τις διατάξεις που αφορούν στην αποζημίωση των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα και εκείνες που επιτρέπουν την είσοδο και άλλων επαγγελματιών (εκτός των δικηγόρων) στον θεσμό της διαμεσολάβησης.
        Τέλος, η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να επανακαθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος απέναντι στον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Πηγή: zougla.gr


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μπλόκο του ΣτΕ στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων



Το δημόσιο δεν μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών, αν δεν έχει προηγουμένως ενημερωθεί ο οφειλέτης, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ή να εξοφλήσει τα χρέη του, έκρινε το Στ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφαση.
 Λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, η πενταμελής σύνθεσης του τμήματος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την υπ΄αριθμ. 366/2014 απόφασή της, παρέπεμψε το ζήτημα στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου τμήματος για νέα κρίση και η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014, με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Τομαρά.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

NEA ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Τ.Α.Α.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
         ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Καλαμάτα 21 Μαρτίου 2014    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: NEA ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Τ.Α.Α.
*************
     Η Διοικούσα επιτροπή του Ταμείου Νομικών, αποφάσισε, σήμερα 21/3/2014, την παράταση της καταβολής των  ασφαλιστικών εισφορών έτους 2013 (γραμματίων στην ΕΤΕ και ενσήμων) ΕΤΑΑ - ΤΑΝ  μέχρι 31/5/2014.
     Η παραπάνω απόφαση τελεί ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ από το Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), το οποίο θα συνεδριάσει στις 27/3/2014.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)                        (ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ)

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Υπ. Οικ. - Συνιστάται οι φορολογούμενοι να αποφεύγουν την αλλαγή των προσυμπληρωμένων κωδικών - Μη αποστολή έντυπων εκκαθαριστικών



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
Τ.Κ. 101 80, Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1).
Η εφαρμογή όπως είχε ανακοινωθεί στις 2/1/14
(http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/ec0f5df5-8c63-464c-a058-7bccafb1fe73 συνημμένο στο ΔΤ), άνοιξε στις 20/3 ώστε να μπορέσει να γίνει ομαλή υποβολή μέχρι τις 30/6, ημερομηνία λήξης της εμπρόθεσμης υποβολής.
Συνεπώς η ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της εδραίωσης εμπιστοσύνης με τους φορολογούμενους και τους επαγγελματίες του κλάδου, ανακοίνωσε στην αρχή της χρονιάς της ημερομηνίες των δηλώσεων και έχει τηρήσει πιστά τις ημερομηνίες αυτές. Οι λίγες δηλώσεις που απομένουν θα ανοίξουν και αυτές στις ανακοινωθείσες ημερομηνίες.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Τέλος η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο



Δεν ισχύει από 1ης Ιανουαρίου η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων, διευκρινίζει με εγκύκλιο ο Χάρης Θεοχάρης.
Με τα νέα δεδομένα εισοδήματα που δεν έχουν εισπραχθεί δεν φορολογούνται με συνέπεια η συγκεκριμένη διαδικασία να μην έχει πρακτική σημασία.
Όπως αναφέρεται, «με αφορμή την υποβολή ερωτημάτων, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε ότι με τις διατάξεις της παρ. 11 το άρθρου 26 του ν. 4223/2013 ορίζεται ότι από 1.1.2014 ο ν. 2238/1994 και όλες οι κανονιστικές πράξεις και εγκύκλιοι που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση αυτού παύουν να ισχύουν.
Ως εκ τούτου η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, έπαψαν να ισχύουν από 1.1.2014».

 Πηγή: zougla.gr


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Σε εφαρμογή από το 2015 το «Ηλεκτρονικό Πόθεν 'Εσχες».Θα υποβάλλονται από όλους τους υπόχρεους.




To «Ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες» που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τον επικεφαλής της Χ. Τσαβδάρη και τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή και του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας Π. Σούρλα.
Από το 2015 οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» , από όλους τους υπόχρεους, θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο σε έναν και μοναδικό κόμβο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάτε ότι θα αντιμετωπισθεί η γραφειοκρατία, θα απλοποιηθεί η διαδικασία και θα γίνονται πιο εύκολες οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Η ηλεκτρονική υποβολή των πόθεν εσχες θα βοηθήσει ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν τη δυνατότητα άμεσα να εντοπίζουν ποιοι υπόχρεοι δεν υπέβαλλαν δήλωση καθώς και τις διαφορές, την προσαύξηση της περιουσίας τους σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις τους, αλλά και ασυμφωνίες με την πραγματική περιουσιακή κατάστασή τους, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών μέσω τραπεζών, υποθηκοφυλακείων και συμβολαιογράφων.

ΠΟΛ 1074/14-03-2014 Τροποποίηση του χρόνου υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2013 και εφεξής.


ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη :
1. Τις παρακάτω διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ που κυρώθηκε με το ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄/7.11.2000), όπως ισχύουν:
α) της παρ. 1 περ. β΄ και της παρ. 11 περ. γ΄ του άρθρου 38,
β) της παραγράφου 3 του άρθρου 64.
2. Τις διατάξεις της ΑΥΟ ΠΟΛ 1045/2012 (ΦΕΚ 565Β΄/2.3.2012).
3. Το Π.Δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213 Α΄/7.10.2009) περί ανασύστασης του Υπουργείου Οικονομικών.
4. Την υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 07927 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β΄/24.9.2012) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».
5. Την ανάγκη εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των υποκειμένων σε Φ.Π.Α. για την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων έτους 2013 και εφεξής.
6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Αποφασίζουμε
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 της ΑΥΟ ΠΟΛ 1045 2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. υποβολής της δήλωσης φορολογία εισοδήματος του υποκειμένου ως εξής:
α) Μέχρι την 30η Απριλίου του επόμενου έτους για τους υποκείμενους που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν απλογραφικά βιβλία βάσει του ΚΦΑΣ (ν.4093/2012) ή δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων του Κ.Β.Σ.
β) Μέχρι την 30η Μαΐου του επόμενου έτους, για τους υποκείμενους που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία βάσει του ΚΦΑΣ (ν.4093/2012), το Δημόσιο, καθώς και στην περίπτωση λήξης της διαχειριστικής περιόδου λόγω θανάτου φυσικού προσώπου.
Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν την διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί πέντε εργάσιμες ημέρες πριν τις ανωτέρω καταληκτικές προθεσμίες.»
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ



Το Α1’ Τμήμα του Αρείου Πάγου είναι αρμόδιο για τον διορισμό των:
·  Δικαστικών αντιπροσώπων στη χώρα.
·  Δικαστικών αντιπροσώπων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ευρωεκλογές,
·  Εφόρων  στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας,
·  Εποπτών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ευρωεκλογές και,
·  Γραμματέων των εποπτών.
Οι σύλλογοι και οι υπηρεσίες των υποψήφιων δικαστικών αντιπροσώπων, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία και την εγκύκλιο που εκδίδεται από τον Άρειο Πάγο, αποστέλλουν ονομαστικούς καταλόγους και αιτήσεις προτίμησης σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο.
Η διαδικασία εισαγωγής των καταλόγων και των αιτήσεων προτίμησης στο ηλεκτρονικό σύστημα, συντονίζεται από τους επικεφαλής των επτά εκλογικών συνεργείων που ορίζονται από τον Πρόεδρο του Α1’ τμήματος του Αρείου Πάγου και είναι Αρεοπαγίτες και δικαστικοί υπάλληλοι (κυρίως Προϊστάμενοι τμημάτων). Εφόσον πραγματοποιείται η εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων εκτυπώνονται και πιστοποιείται ενυπόγραφα η ακρίβειά τους. Καταχωρούνται συνήθως περίπου στους 50.000 υποψήφιους, από τους οποίους υποβάλουν αίτηση προτίμησης περίπου οι 32.000 (στοιχεία 2012).
    Το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει στον Άρειο Πάγο τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια τα οποία καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα.
    Εφόσον ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες ξεκινάει η διαδικασία των διορισμών.

ΣΥΓΚΕΝΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΩΝ - ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ




Εκδόθηκε επιτέλους η πολυαναμενόμενη ΠΟΛ.1078/17.3.2014 με την οποία δίνονται «Οδηγίες για την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών, από 1.1.2014». Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορείτε να δείτε εδώ. Ανεξάρτητα από τα ειδικώς οριζόμενα κατά περίπτωση, ειδικά για φέτος (2014), η προθεσμίες υποβολής των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών είναι οι εξής:
1ο τρίμηνο 2014 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος) : μέχρι την 02.06.2014
2ο τρίμηνο 2014 (Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος) : μέχρι την 31.07.2014
3ο τρίμηνο 2014 (Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος) : μέχρι την 31.10.2014
4ο τρίμηνο 2014 (Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος) : μέχρι την 02.02.2015

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Online o έλεγχος Κτηματολογίου - Νέα διαδικτυακή εφαρμογή



Σε «πρώτο» χρόνο θα ενημερώνονται οι υπόχρεοι για τα αποτελέσματα της κτηματογράφησης με νέα διαδικτυακή εφαρμογή που δημιούργησε το Κτηματολόγιο συμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ .
«Για πρώτη φορά, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν με τη νέα διαδικτυακή εφαρμογή, να έχουν ενημέρωση, σε πρώτο χρόνο, για το αποτέλεσμα της κτηματογράφησης στις περιοχές που εντάσσονται σε λειτουργία Κτηματολογίου», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής απόφασης για την ανάρτηση των αναμορφωμένων κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, σκοπός της νέας υπηρεσίας, είναι η ενημέρωση των δικαιούχων για την τελική καταγραφή του ακινήτου τους, όπως είχε τη στιγμή λήξης της κτηματογράφησης και έναρξης λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου, μετά την ανάρτηση και την αναμόρφωση των στοιχείων με τα αποτελέσματα των ενστάσεων/αιτήσεων διόρθωσης.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Όλες οι ειδοποιήσεις της εφορίας στο Taxisnet



Συνεχή επαφή και πρόσβαση στη μερίδα τους στο Taxisnet θα πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι. Ο λόγος; Στο διαδίκτυο θα «φορτώνεται» κάθε είδους ειδοποιητήριο για, ακόμη και αυτά που αφορούν σε κατασχετήρια και πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.
Αν και αρχικά το υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδιάσει τη δήλωση από κάθε φορολογούμενο μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να αποτελεί το σημείο επαφής και συνεχούς επικοινωνίας  της φορολογικής διοίκησης με το φορολογούμενο, επί ποινή μάλιστα 100 ευρώ για όσους δεν δηλώσουν email, οι σχετικοί σχεδιασμοί εγκαταλείφθηκαν. Ο λόγος για αυτήν την αναδίπλωση ήταν η αντίδραση που υπήρξε για τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν ηλικιωμένοι και φορολογούμενοι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σε διαβούλευση το σχέδιο του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας


Τέθηκε από σήμερα, 7 Μαρτίου 2014, σε διαβούλευση το Σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που επιφέρει σημαντικές αλλαγές, ίδως στη συζήτηση στο ακροατήριο και στις ειδικές διαδικασίες. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 28 Μαρτίου 2014. Το πλήρες σχέδιο μπορείτε να το δείτε εδώ. 
Μερικές από σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση ΣΑΔΘ για την ξαφνική παύση του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια


   Χθες, 28 Φεβρουαρίου 2014, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η αδυναμία πραγματοποίησης της παράτασης της άσκησης στα δικαστήρια για το επόμενο εξάμηνο (16 Μαρτίου – 15 Σεπτεμβρίου 2014), λόγω “αδυναμίας περαιτέρω χρηματοδότησης” του προγράμματος άσκησης από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Παράλληλα, μετά από σχετική επικοινωνία, επιβεβαιώθηκε η (οριστική;) παύση του εν λόγω προγράμματος, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τεθεί κάποιο καινούριο πρόγραμμα σε λειτουργία.

ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α’ 170/26.07.2013) «Ειδική Διοικητική Διαδικασία – Ενδικοφανής προσφυγή», όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α’ 287/31.12.2013) για την διαδικασία υποβολής και εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Αρ. πρωτ.:  ΠΟΛ. 1069/04-03-2014

Μετά τις με αριθμό Δ6Α 1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 (ΦΕΚ Β’ 3367/31.12.2013) και Πολ 1002/31.12.2013 (ΦΕΚ Β’ 55/16.01.2014) αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τις οποίες, αφού μετονομάστηκε η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης σε Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ανακαθορίστηκε η εσωτερική διάρθρωση και οι αρμοδιότητές της και προσδιορίστηκαν οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της, την εφαρμοστέα διαδικασία και τον τρόπο έκδοσης των αποφάσεών της, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Α’ 170/26.07.2013) «Ειδική Διοικητική Διαδικασία – Ενδικοφανής προσφυγή», όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α’ 287/31.12.2013) παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες και παρακαλούμε για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οι τροποποιήσεις στις επαγγελματικές μισθώσεις



NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4242/2014 – ΦΕΚ Α 50 – 28.02.2014
Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις.
                                                         Άρθρο 13
1. Οι μισθώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 34/1995 και συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τους συμβατικούς όρους τους, τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του π.δ. 34/1995, με την εξαίρεση των άρθρων 5-6, 16-18, 20-26, 27 παρ. 2, 28-40, 43, 46 και 47 αυτού.
Οι μισθώσεις του ανωτέρω εδαφίου ισχύουν για τρία (3) έτη, ακόμη και αν έχουν συμφωνηθεί για βραχύτερο ή για αόριστο χρόνο, και μπορεί να λυθούν με νεότερη συμφωνία που αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας. Η καταγγελία γίνεται εγγράφως και τα έννομα αποτελέσματά της επέρχονται τρεις (3) μήνες από την κοινοποίησή της.
2.α. Οι μισθώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 34/1995 και έχουν συναφθεί, παραταθεί ή ανανεωθεί, ρητώς ή σιωπηρώς, πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων και των μισθώσεων των οποίων έχει λήξει η δωδεκαετής διάρκεια και δεν έχουν παρέλθει εννέα (9) μήνες από τη λήξη της, διέπονται από τις διατάξεις αυτού, όπως τροποποιείται κατά το παρόν άρθρο.
β. Η παρ. 1 του άρθρου 16 του π.δ. 34/1995 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Ο εκμισθωτής μπορεί μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, και σε κάθε περίπτωση όχι προτού περάσουν δεκαοκτώ (18) μήνες ([ή ως προς τις μισθώσεις του άρθρου 2 του παρόντος εννέα (9) μήνες] από την έναρξη της μίσθωσης, να καταγγείλει τη μίσθωση για την άσκηση στο μίσθιο των δραστηριοτήτων του άρθρου 1 περιπτώσεις α΄ εως γ΄ ή, ως προς τις μισθώσεις του άρθρου 2, των δραστηριοτήτων κατά το άρθρο αυτό από τον ίδιο, τον κύριο, τα τέκνα ή σύζυγό τους (ιδιόχρηση).»
γ. Η παρ. 1 του άρθρου 23 του π.δ. 34/1995 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Ο εκμισθωτής μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση για ανοικοδόμηση του μισθίου από αυτόν ή τον κύριο του μισθίου:
α) Μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου, εκτός αν ο χρόνος αυτός υπερβαίνει την εξαετία, οπότε η καταγγελία της μίσθωσης μπορεί να γίνει μετά την πάροδο έξι (6) ετών από την έναρξη της μίσθωσης.
β) Μετά την πάροδο δεκαοκτώ (18) μηνών από την έναρξη της μίσθωσης σε περίπτωση που ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης είναι μικρότερος από δεκαοκτώ (18) μήνες ή η μίσθωση έχει αόριστη διάρκεια.
γ) Μετά την πάροδο εννέα (9) μηνών από την έναρξη της μίσθωσης, στις περιπτώσεις του άρθρου 2 του παρόντος, αν ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης είναι μικρότερος από εννέα (9) μήνες ή η μίσθωση έχει αόριστη διάρκεια.»
δ. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 29 του π.δ. 34/ 1995 αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Στην καταγγελία της μίσθωσης για το λόγο των άρθρων 16 έως 17, ο εκμισθωτής οφείλει στο μισθωτή ως αποζημίωση το κατά το χρόνο της καταγγελίας καταβαλλόμενο μίσθωμα οκτώ (8) μηνών και στην καταγγελία της μίσθωσης για το λόγο του άρθρου 23 παράγραφος 1 το κατά το χρόνο της καταγγελίας μίσθωμα έξι (6) μηνών.
2. Με αίτηση του μισθωτή το δικαστήριο μπορεί να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης, στην καταγγελία για ιδιόχρηση μέχρι δεκαπέντε (15) μηνιαία μισθώματα και στην καταγγελία για ανοικοδόμηση μέχρι εννέα (9) μηνιαία μισθώματα. Η προηγούμενη αύξηση γίνεται, αφού το δικαστήριο εκτιμήσει τις ειδικές συνθήκες και ιδίως τις δαπάνες για τη μεταστέγαση του μισθωτή, το χρόνο που λειτουργεί η επιχείρηση στο μίσθιο, τις τυχόν οφειλόμενες από το μισθωτή αποζημιώσεις στο προσωπικό του από την καταγγελία της εργασιακής σχέσης, καθώς και τον υπολειπόμενο χρόνο που αυτός είχε το δικαίωμα να παραμείνει στο μίσθιο.»
ε. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 30 του π.δ. 34/ 1995 αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Η αποζημίωση κατά την πρώτη παράγραφο του προηγούμενου άρθρου στην καταγγελία για ιδιόχρηση είναι ίση με δεκαπέντε (15) μηνιαία μισθώματα, αν ασκηθεί στο μίσθιο μέσα σε ένα (1) έτος από την απόδοσή του, επιχείρηση όμοια με την ασκούμενη από τον μισθωτή, εκτός αν το μίσθιο από την κατασκευή είναι προορισμένο για την ίδια χρήση.
2. Το δικαστήριο μπορεί να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης μέχρι είκοσι (20) μηνιαία μισθώματα με τις προϋποθέσεις της δεύτερης παραγράφου του προηγούμενου άρθρου.»
3. Τα άρθρα 60 και 61 του π.δ. 34/1995 καταργούνται.
Ειδικά σε περίπτωση καταγγελίας από τον εκμισθωτή μέχρι 31.8.2014 μίσθωσης η οποία πρόκειται να λήξει μέχρι 31.8.2014 λόγω συμπλήρωσης της δωδεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. 34/1995 ή μίσθωσης που έληξε ήδη για τον ίδιο λόγο αλλά δεν έχουν παρέλθει μέχρι τις 31.8.2014 εννέα (9) μήνες από τη λήξη της ή μίσθωσης που τελεί υπό τετραετή παράταση σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ του άρθρου 61 του π.δ. 34/ 1995, ο εκμισθωτής οφείλει στον μισθωτή ως αποζημίωση ποσό ίσο με το καταβαλλόμενο κατά το χρόνο λήξης της μίσθωσης έξι (6) μηνών.

Πηγή:www.odigostoupoliti.eu 

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ειδικός διαμεσολαβητής για τις τραπεζικές οφειλές



Τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη, ξαναγράφει η κυβέρνηση. Ηδη τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης έχουν συντάξει προσχέδιο, το οποίο, όπως προκύπτει από το κείμενο που εξασφάλισε η «Κ», επιφέρει σημαντικότατες αλλαγές ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο δανειολήπτης. Μάλιστα, μεταβατική διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο ορίζει ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα ισχύσουν όχι μόνο γι’ αυτούς που θα προσφύγουν μετά την ημερομηνία ψήφισης του νέου νόμου, αλλά και για τους περισσότερους από 80.000 δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής σε κάποιο από τα Ειρηνοδικεία της χώρας.
Οι ουσιαστικές αλλαγές είναι οι εξής: