Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ενοποιήσεις ταμείων-εξπρές μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων



Οι ενοποιήσεις, με στόχο τη δημιουργία μόνο τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών), θα αρχίσουν αμέσως μετά τις εκλογές.
Επισπεύδονται οι διοικητικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, ώστε να μην αναγκαστούν τα πιο αδύναμα ταμεία να κηρύξουν τους επόμενους μήνες στάση πληρωμών.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο μετά την απώλεια του εσόδου που διέθετε από κοινωνικούς πόρους (ποσοστό επί των τιμολογίων των δημοσίων δαπανών) έχει χρήματα για την καταβολή μερισμάτων στους συνταξιούχους μόνο έως το Δεκέμβριο!
Οι ενοποιήσεις, με στόχο τη δημιουργία μόνο τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών) που θα χορηγούν παροχές με ενιαίους όρους και κανόνες, θα αρχίσουν αμέσως μετά τις εκλογές.
Στον ΟΑΕΕ, αναμένεται να ενταχθεί το ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών) για να στηρίξει το ταμείο των επαγγελματοβιοτεχνών που απαιτεί χρηματοδότηση πέραν της προυπολογισμένης για να μην καταρρεύσει.
Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους και θα έχουν την ευθύνη της χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης, όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Αύξηση ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων. Τραπεζικοί λογαριασμοί - ΝΟΜΟΣ 4254/2014 – ΦΕΚ Α 85 – 07.04.2014



Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΕΔΕ, ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο τρίτο
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΕΔΕ
1. Στο τέλος του άρθρου 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε. ν.δ. 356/1974, Α΄ 90) προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:
«Αμελείται η κατάσχεση ακινήτων καθώς και η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι την προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών, σε βάρος οφειλετών, για συνολικές οφειλές μικρότερες του ανωτέρω ποσού, αίρονται μετά από αίτηση τους.».

Παρακράτηση φόρου 20% σε συναλλαγές άνω των 300 €



Με την παρ. Δ υποπαρ. Δ1 αριθ. 16 στ΄ του Ν.4254/2014 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 85/7-4-2014 ) προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 64 Ν.4172/2013 με την οποία :
“Σε περίπτωση που ο λήπτης της αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 62 είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ”. 

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Σε ποιους εργασιακούς χώρους απαγορεύονται οι κάμερες



Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ. 13/2014 απόφασή της υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών στους χώρους εργασίας, εστίασης, αναψυχής, κλπ, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Η Αρχή αναφέρει ότι απαγορεύεται η λειτουργία των εν λόγω μηχανών σε χώρους εστίασης και αναψυχής, στα δοκιμαστήρια, στις τουαλέτες και στους χώρους όπου εργάζονται υπάλληλοι καταστήματος και δεν είναι προσιτοί στο κοινό.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών με σκοπό την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

MΠρ Αθ 752/2014 – Απαράδεκτη η αγωγή εφόσον δεν γίνει επίδοση σε Δ.Ο.Υ. η οποία είναι υποχρεωτική όταν ζητείται αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν κέρδος)

 Περίληψη: Αστική ευθύνη από αυτοκινητικό ατύχημα – Ασφαλιστική εταιρία – Απαράδεκτο αγωγής – Κοινοποίηση στη ΔΟΥ -. Απαράδεκτη η συζήτηση αγωγής κατά ασφαλιστικής εταιρίας για απώλεια εισοδήματος λόγω ατυχήματος που προκλήθηκε από αυτοκίνητο, αν δεν προσκομισθεί βεβαίωση για την προηγούμενη κοινοποίηση αντιγράφου της αγωγής στην αρμόδια ΔΟΥ του ενάγοντος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών
Συγκροτήθηκε από τον Δικαστή Θεοφάνη Ντάκουλα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, τον οποίο όρισε η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου και την Γραμματέα Ευφημία Καραχρήστου.
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του στις 22 Ιανουαρίου 2014, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:
Της ενάγουσας: …, κατοίκου Πετρούπολης του νομού Αττικής (οδός …), η οποία παραστάθηκε μετά του πληρεξούσιου δικηγόρου της Θωμά Σταμόπουλου.
Των εναγόμενων: 1) …, κατοίκου Ιλίου του νομού Αττικής (οδός …), η οποία δεν εμφανίστηκε κατά την εκφώνηση της υπόθεσης από το πινάκιο, ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, 2) της ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρίας με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ», που εδρεύει στην Αθήνα του νομού Αττικής (Λεωφ. Συγγρού αριθ. 103-105), νομίμως εκπροσωπούμενης, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Αναστάσιο Δομάζο.
Η ενάγουσα ζητεί να γίνει δεκτή η από 29-10-2013 αγωγή της, που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου αυτού με αριθμό 5355/1-11-2013, προσδιορίστηκε για την παραπάνω δικάσιμο και γράφτηκε στο πινάκιο.
Κατά την συζήτηση της υπόθεσης, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων, αφού ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους, ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά και στις προτάσεις που κατέθεσαν.
Αφού μελέτησε τη Δικογραφία
Σκέφθηκε σύμφωνα με το νόμο

Συνάντηση Προέδρου Δ.Σ.Α. με Γενικό Γραμματέα Εσόδων



                                  
Σήμερα, 03-04-2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Βασίλη Αλεξανδρή, και του Φορολογικού Συμβούλου του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Στάθη Μπακάλη, με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη.
Στη συνάντηση τέθηκαν υπ’ όψιν του κ. Γενικού Γραμματέα και αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένου διαλόγου όλα τα φορολογικά ζητήματα, τα οποία άπτονται της άσκησης της Δικηγορίας. Ειδικότερα, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η παράταση έως 31-05-2014 της δυνατότητας να εκπίπτουν στη χρήση 2013 οι ασφαλιστικές εισφορές, που καταβάλλονται το έτος 2014 και αφορούν στη χρήση αυτή, η μη υπαγωγή σε φόρο εισοδήματος της εκλογικής αποζημίωσης, η επαναφορά αφορολογήτου ορίου τουλάχιστον για τους νέους Συναδέλφους, η κατάργηση του Φ.Π.Α., η επαναφορά του χρόνου κτήσης του εισοδήματος και του χρόνου έκδοσης των φορολογικών στοιχείων στον χρόνο πραγματικής είσπραξης της αμοιβής, η ρητή αποτύπωση της θέσης ότι στα γραμμάτια προκαταβολής τυχόν παρακράτηση φόρου 20% θα ενεργείται μόνο στην επιπλέον του γραμματίου αμοιβή, η υποβολή των καταστάσεων συμφωνητικών σε ετήσια βάση, η έκδοση μιας ενιαίας εγκυκλίου, που θα επαναλαμβάνει όλα τα φορολογικά ζητήματα της Δικηγορίας, τα οποία ρυθμίστηκαν κατά καιρούς από τη Διοίκηση προς διευκόλυνση των Δικηγόρων, και, βεβαίως, η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση, την οποία υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και η εξέταση τρόπων μείωσης αυτής.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κατάργηση υποχρέωσης υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων δημοσίων εγγράφων



Aγαπητοί συνάδελφοι σας πληροφορούμε ότι δημοσιεύθηκε ο νόμος 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α’/26-3-2014) «Διοικητικές Απλουστεύσεις-Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα-Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις», όπου περιλαμβάνεται η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων δημοσίων εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους, στο σύνολο των συναλλαγών τους με όλο το Δημόσιο Τομέα. Σας υπενθυμίζουμε ότι η υποβολή επικυρωμένων αντιγράφων ιδιωτικών εγγράφων παραμένει στους Δικηγόρους σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων και δεν καταργείται απο την ρύθμιση αυτή.
Προκειμένου, μάλιστα, να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των υπόχρεων φορέων και περιλαμβάνονται σε αυτούς όχι μόνον οι διοικητικές αρχές αλλά και όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, όπως: τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το κράτος, οι δημόσιες επιχειρήσεις κ.λ.π. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες δεν αποτελούν αμιγώς διοικητικές αρχές, π.χ. τα Δικαστήρια όλων των βαθμών, οι Μητροπόλεις, τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, οι Μουφτείες κ.ά.

Έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσεως 2013 των ελευθέρων επαγγελματιών.



Κατόπιν αιτήσεων που υπέβαλαν η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λύνει (;) με την με Αρ.πρωτ.: Δ12Α 1054299 ΕΞ 26.3.2014 Απάντησή της το θέμα της Έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσεως 2013 των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με αυτή γίνεται δεκτό ότι τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν από ελεύθερους επαγγελματίες έως και την 31.3.2014 και αφορούν τη χρήση 2013 μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής. Αυτό αφορά μόνο τη χρήση του 2013, γιατί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ΚΦΕ (ν.4172/2013) από την 1.1.2014 και μετά θα εκπίπτουν μόνο οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί έως το τέλος του οικείου έτους.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΙΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ




ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
         ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΙΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ
***************

     Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 29-3-2014, επικαιροποίησε την από 14-15/4/2006 όμοια απόφασή της, για την αποχή των δικηγόρων από τις διακοπείσες συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων, υπό τις ακόλουθες διακρίσεις:
     α) Στις υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου σε όλες τις μετά από διακοπή συνεδριάσεις, εκτός των υποθέσεων των οποίων  επίκειται  παραγραφή.
     β) στις υποθέσεις αρμοδιότητας Εφετείου στα Πλημμελήματα και Κακουργήματα, σε κάθε συνεδρίαση μετά την πρώτη διακοπή,  εκτός των υποθέσεων που υπάρχει κίνδυνος παραγραφής ή  συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης.


      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)                                (ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ)

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΝΕΑ Παράταση Καταβολής των Ασφαλιστικών Εισφορών μέχρι 31/5

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΕΩΣ 31.5.2014
Συνάδελφοι,
Σας γνωρίζουμε ότι επικυρώθηκε η από 18/3/2014 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΑΑ/ΤΑΝ, η οποία αφορούσε την παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ και ΕΤΑΑ/ΤΥΔ μέχρι 31/5/2014.

Πηγή:dsa.gr

Πρωταπριλιάτικη φάρσα λογιστών η εγκύκλιος που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για την παρακράτηση φόρου



Πρωταπριλιάτικο αστείο λογιστών αποδεικνύεται η εγκύκλιος που διακινήθηκε με αριθμό πρωτοκόλλου του υπουργείου Οικονομικών και αναμεταδόθηκε και από το naftemporiki.gr .
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, όπως ενημερώθηκε και ο ίδιος από τις υπηρεσίες του, εγκύκλιος θα υπάρξει καθώς το θέμα της παρακράτησης φόρου στα τεχνικά και άλλα επαγγέλματα είναι μείζον, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα είναι αυτό που εμφανίστηκε στην πρωταπριλιάτικη εγκύκλιο.
Πάντως, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί η εγκύκλιος η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο θα περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο των επαγγελμάτων στα οποία θα διενεργείται παρακράτηση, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, καταβάλλεται προσπάθεια να είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν του παλαιού φορολογικού νόμου 2238/1994.

Πηγή: naftemporiki.gr

Α)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΗΛΩΣΕΩΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Β) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗΣ ΥΠΟΘΗΚΗΣ ΣΕ Δ.Ο.Υ.


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
        ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

***********************

     Α) Με την παρ. 22 του άρθρου 72 του Ν. 4172/2013 (Νέος Κ.Φ.Ε), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 26 παρ. 11 του Ν. 4223/2013, (ΦΕΚ. Α'287/31.12.2013), καταργήθηκε το άρθρο 81 του Ν. 2238/1994 που όριζε ότι απαιτείται πλέον η υποβολή πιστοποιητικού στο δικαστήριο για την έξωση του μισθωτή, από το οποίο προέκυπτε ότι δηλώθηκαν τα μισθώματα του ακινήτου κατά την τελευταία διετία από την εκδίκαση της υπόθεσης.
     Β) Επίσης στην διαδικασία για την εξάλειψη υποθήκης ή προσημείωσης με βάση δικαστική απόφαση, καταργήθηκε η υποχρέωση του αρμόδιου υποθηκοφύλακα, εφόσον διαπιστώσει ότι η εμπράγματος ασφάλεια αφορά απαίτηση έντοκη από σύμβαση, νόμο ή δικαστική απόφαση, να αρνηθεί την εξάλειψη της σχετικής υποθήκης ή προσημείωσης με βάση τη δικαστική απόφαση, αν δεν του προσκομιστεί και βεβαίωση του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, από την οποία να προκύπτει ότι υποβλήθηκε σε αυτόν αντίγραφο της πιο πάνω δικαστικής απόφασης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)                                                             (ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ)


Πηγή: dskalamatas.gr