Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει.



ΠΟΛ 1207/29.9.2014

ΑΠΟΦΑΣΗ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013 , όπως προστέθηκαν με την παράγραφο 5 του άρθρου 42 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α΄/31.12.2013).
2. Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄/31.1.2014), όπως τροποποιήθηκε από τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1072/7.3.2014 (ΦΕΚ 691 Β΄/19.3.2014), ΠΟΛ. 1149/16.5.2014 (ΦΕΚ 1299 Β΄/22.5.2014), ΠΟΛ. 1176/14.7.2014 (ΦΕΚ 1909 Β΄/15.7.2014) και ΠΟΛ. 1201/4.9.2014 .
3. Την ανάγκη παροχής του κατάλληλου χρόνου για την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014.
4. Ότι, από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,
Αποφασίζουμε
Με την παρούσα τροποποιούμε την απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/ 7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει μετά την τροποποίηση της από τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1072/7.3.2014 (ΦΕΚ 691 Β΄), ΠΟΛ. 1149/16.5.2014 (ΦΕΚ 1299 Β΄), ΠΟΛ. 1176/14.7.2014 (ΦΕΚ 1909 Β΄/15.7.2014) και ΠΟΛ. 1201/4.9.2014 , ως ακολούθως:
Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το χρόνο υποβολής του τέταρτου τριμήνου του έτους αυτού, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2015.»
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ακριβές Αντίγραφο
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας
Αικατερίνη Σαββαΐδου



Πηγή: e-forologia.gr

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

H Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στα Καλάβρυτα - Δελτίο τύπου




ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ                        
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα,  23 Σεπτεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων στα Καλάβρυτα
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στα Καλάβρυτα, στις 19,20 και 21 Σεπτεμβρίου, υπό τη προεδρία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου ΑθηνώνΒασιλείου Αλεξανδρή, συζήτησε διεξοδικά, κατά γενική ομολογία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τα ζωτικά προβλήματα του κλάδου και του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νικόλας Κανελλόπουλος, οι οποίοι παρακολούθησαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων και των προβληματισμών του δικηγορικού σώματος καθώς και ο Πρόεδρος-Συντονιστής της Ενιαίας Αρχής κατά της Διαφθοράς, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες.  Με τις παρεμβάσεις και τις απαντήσεις τους στα θέματα που τέθηκαν, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο γενικός γραμματέας, εξέφρασαν την πρόθεση να εξετάσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής 3μηνιαίων καταστάσεων πελατών-προμηθευτών μέχρι 2 Φεβρουαρίου 2015.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Κατερίνας Σαββαΐδου, και για την διευκόλυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, η προθεσμία υποβολής των τριμηνιαίων καταστάσεων πελατών – προμηθευτών που προβλέπονται από την απόφαση ΠΟΛ. 1022/7.1.2014, όπως ισχύει, του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, παρατείνεται μέχρι την προθεσμία υποβολής του τέταρτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2015.
Επειδή όμως η τελευταία ημέρα του μήνα αυτού είναι Σάββατο, οι καταστάσεις και των τεσσάρων προαναφερομένων τριμήνων υποβάλλονται μέχρι την 2.2.2015, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Επισημαίνεται ότι, η ανωτέρω προθεσμία είναι καταληκτική, δεδομένου ότι, συμπίπτει με αυτή της υποβολής των καταστάσεων του τελευταίου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 και επομένως δεν δύναται να παραταθεί περαιτέρω.


Πηγή: oenet.gr

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ - Υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.





Επίδομα μητρότητας θα λαμβάνουν για πρώτη φορά και οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες που είναι άμεσα ασφαλισμένες στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), όπως προβλέπεται για τις γυναίκες με μισθωτή απασχόληση.
Όπως προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, το ύψος του επιδόματος θα ανέρχεται σε 200 ευρώ μηνιαίως για χρονικό διάστημα 4 μηνών και θα καταβάλλεται εφάπαξ.
Στην απόφαση καθορίζονται το ύψος, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις άμεσα ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ, (δικηγόροι, ιατροί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.α.) σε εφαρμογή του ν.4097/2012.
Η αίτηση για τη χορήγησή του θα υποβάλλεται από την ασφαλισμένη εντός έξι μηνών από την ημερομηνία τοκετού.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Η στρατηγική μας για την οικοδόμηση από την αρχή ενός αποτελεσματικού και δίκαιου κοινωνικού κράτος, χωρίς τα κενά, τις παραλείψεις και τις αδικίες του παρελθόντος, είναι μια συνεχής προσπάθεια που προχωρά με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, ακόμη και μέσα σε αυτό το δημοσιονομικό περιβάλλον.
Η χορήγηση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, επιδόματος μητρότητας στις γυναίκες ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) αποτελεί ένα ακόμη τέτοιο παράδειγμα».
Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Αντώνης Μπέζας δήλωσε τα εξής:
«Και αυτή η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την εφαρμογή μέτρων και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, που στηρίζουν εργασιακές ομάδες συμπολιτών μας, ενδυναμώνοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή».

Πηγή: tovima.gr

Χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ οι συμβολαιογραφικές πράξεις ως το τέλος 2013



Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου εξέδωσε απόφαση με την οποία απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το χρόνο μεταγραφής τους.
Διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις πράξης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους. Οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση των πολιτών, την επιτάχυνση των συναλλαγών και τη μείωση της γραφειοκρατίας θα συνεχιστούν.



Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.ΚΟΡΙΝΘΟΥ: ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΠΠΑΤΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥΤΟΥ ΔΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ




Αγαπητε Φίλε Παναγή Πρόεδρε της Κεφαλλονιάς, ας είναι καλά η Αθήνα που άνοιξε τις πύλες της κολάσεως, ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ, την κατάργηση της σύμπραξης με τοπικό δικηγόρο και άρα την κατάργηση του τοπικού δικηγόρου και την κατάργηση εν τέλει των περιφερειακών συλλόγων γιατί αυτό θα είναι το τελικό στάδιο της ¨μεταρρύθμισης".
 'Όπως σωστά παρατηρείς, όμως, ενώ αρχικά πίστευαν οι συνάδελφοί μας των συλλόγων του κέντρου (και οι συνδικαλιστές συνάδελφοί μας) ότι αυτό θα τους ωφελούσε εν τέλει λειτουργεί (ΚΑΙ) σε βάρος τους αφού η δουλειά συγκεντρώνεται σε λίγα δικηγορικά ¨γραφεία¨ (ο σωστός χαρακτηρισμός είναι  ¨ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ¨, η εξαθλίωση, δε ο εξευτελισμός και η απαξίωση των δικηγόρων χτυπά ΚΑΙ τους συναδέλφους μας του κέντρου (οράτε συγκέντρωση υποθέσεων Τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και έπεται συνέχεια) σε λίγα γραφεία (= σούπερ μάρκετ) με το κιλό¨, δηλαδή ένα κιλό αγωγές, δυό κιλά διαταγές πληρωμής, στα τρία ασφαλιστικά το ένα δώρο κλπ..

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΑΚΟΥ



ΠΡΟΣ
1)Αξιότιμο κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
2) Αξιότιμους Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΑΚΟΥ;

Με τις επερχόμενες αλλαγές στον Κ.Πολ.Δ. και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό Δικαστηρίων και Δικηγορικών Συλλόγων, κάθε Δικηγόρος θα μπορεί να συντάσσει, να καταθέτει και να συμμετέχει και να ολοκληρώνει μία δίκη από το γραφείο του, αφού καταργούνται τα ακροατήρια στα Πολιτικά Δικαστήρια. Η αίσθηση του εκσυγχρονισμού είναι ελκυστική.
 Ο Έλληνας Δικηγόρος θα είναι ο πρώτος διακτινιζόμενος επαγγελματίας, αφού θα μπορεί την ίδια ημέρα να δικάζει σε πολλά μέρη στην Ελλάδα. Έτσι ίσως κάποιοι θα πιστεύουν ότι η πρωτεύουσα θα κατακλύσει και θα αφανίσει την Επαρχία. Και θα πίστευε αυτός που διαβάζει αυτά ότι οι Δικηγόροι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή και άλλων μεγάλων πόλεων θα έχουν μεγάλη πελατεία και θα ανακάμψουν από την κρίση που επικρατεί.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τα προβλήματα του δικηγορικού επαγγέλματος στη Μ. Βρετανία



Όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα «υπερπληθωρισμού» των δικηγόρων, εύρεσης εργασίας, επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, κάνει λάθος. Πρόσφατο αναλυτικό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, αποκαλύπτει σε όλο του το μέγεθος, το μεγάλο πρόβλημα απορρόφησης που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των Νομικών σχολών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος σε μια από τις «προνομιούχες» ως τώρα, ευρωπαϊκές νομικές οικογένειες, το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα με κεντρικό τίτλο Πτυχία Νομικής: Σπατάλη χρημάτων;, «χιλιάδες απόφοιτοι των Βρετανικών Νομικών σχολών είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρούν θέση για άσκηση και εργασία στο δικηγορικό επάγγελμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος της αγγλικής έγκριτης εφημερίδας, υπάρχουν 17.500 απόφοιτοι των Νομικών σχολών αλλά προσφέρονται μόλις 5.000 θέσεις άσκησης και εργασίας στις δικηγορικές-νομικές εταιρείες.
      Λόγω του ενδιαφέροντος που έχει το θέμα και για τα ελληνικά δεδομένα, παραθέτουμε, χωρίς σχόλια, το εκτενές και αναλυτικό δημοσίευμα, με τις αναγκαίες διευκρινήσεις για τις ιδιαιτερότητες της δικηγορίας στην Μ. Βρετανία και τον διαχωρισμό της σε δύο κλάδους: Barristers και Solicitors.*
                                                        Από το Γραφειο Τύπου


Νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Ενέργειες δικηγόρων που διορίζονται



Αριθμ. 66797 – ΦΕΚ Β 2430 – 12.09.2014
Εφαρμογή του άρθρου 40 του Ν. 4274/2014 (Α 147).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
iii) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α),
iv) του ν.δ. 1017/1971 «Περί συστάσεως Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων»,
(ΦΕΚ 209/Α), όπως ισχύει,
v) του π.δ. 36/2000 «Οργανισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης» (ΦΕΚ 29/Α), όπως ισχύει.
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη που θα βαρύνει τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:

Λήξη της αποχής των δικηγόρων της χώρας από τις υποθέσεις του ΙΚΑ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
           Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, εγκρίνει το περιεχόμενο του ιδιωτικού συμφωνητικού σχετικά με τις αμοιβές των δικηγόρων που συνεργάζονται με το ΙΚΑ, όπως αυτό συμφωνήθηκε και απεστάλη από τη διοίκηση του Ιδρύματος και αποφασίζει τη λήξη της αποχής των δικηγόρων της χώρας από τις υποθέσεις του ΙΚΑ (των δικηγόρων του ΙΚΑ ανά υπόθεση, των δικηγόρων του ΙΚΑ με πάγια αντιμισθία και των δικηγόρων των αντιδίκων του ΙΚΑ), η οποία είχε ξεκινήσει στις 5-5-2014.
            Κατόπιν τούτου, οι Δικηγόροι επανέρχονται στην άσκηση των καθηκόντων τους, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Πηγή: dikigorosdramas.blogspot.com

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αστυνομική Ταυτότητα. Τροποποιήσεις στην διαδικασία έκδοσης



Αριθμ. απόφ. 3021/19/53−κγ – ΦΕΚ B 2339 – 29.08.2014
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3021/19/53 από 14−10−2005 κοινής υπουργικής απόφασης «Τύπος, δικαιολογητικά, αρμόδιες υπηρεσίες και διαδικασία έκδοσης δελτίων ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β 1440)….
Άρθρο 1
Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 3021/19/53 από 14−10−2005 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 1440), αντικαθίσταται ως εξής:
«Δελτία ταυτότητας Ελλήνων πολιτών εκδίδονται από το τμήμα ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για την περιφέρεια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ή Θεσσαλονίκης και από την υποδιεύθυνση ή το τμήμα ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για την υπόλοιπη Χώρα».

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                                                            Συνεδρίαση 28-8-2014

                                                        ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
   Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της, στις 28 Αυγούστου 2014 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, υπό τη προεδρία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασιλείου Αλεξανδρή, μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε τα εξής:
1.                   Ως προς τα θέματα των δικηγόρων που απασχολούνται από τις Τράπεζες:
Επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στις επιστολές που απεστάλησαν προς τις διοικήσεις των τραπεζών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και στο αίτημα μας για συνάντηση και συζήτηση των προβλημάτων, η Συντονιστική, εξουσιοδοτεί το Προεδρείο να επανέλθει προς τις διοικήσεις των Τραπεζών εμμένοντας στο αίτημα που διατύπωσαν για συνάντηση και διάλογο.

ΥΔΜΗΔ. Οδηγίες για την κατάργηση επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων




Καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους, στο σύνολο των συναλλαγών τους με όλο το Δημόσιο Τομέα (άρθρο 1 του ν. 4250/2014 /ΦΕΚ 74 Α).
Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών του ΥΔΜΗΔ, προς διευκόλυνση των πολιτών και επιχειρήσεων αλλά και των υπηρεσιών, κατέγραψε και συνέταξε για το θέμα αυτό τις συχνότερες ερωτήσεις με τις αντίστοιχες απαντήσεις (FAQs).
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1. Ποιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη ρύθμιση;
Η ρύθμιση εφαρμόζεται στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα Δικαστήρια όλων των βαθμών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005, καθώς και στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.