Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  ********************
1) Αναφορικά με την υποβολή ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΩΝ μεταξύ δικηγόρων και πελατών τους οι οποίοι είναι επιτηδευματίες, η υποβολή αυτή δεν θα γίνεται πλέον με κατάθεση για κάθε τρίμηνο στην οικεία ΔΥΟ και εντός του πρώτου 20ήμερου του επόμενου από το τρίμηνο μήνα, αλλά θα γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναρτήθηκε την 11/03/15. Πράγματι, όπως διαπιστώθηκε η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή έχει ανοίξει και η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων για το Α Τρίμηνο 2015 είναι μέχρι και την Δευτέρα 20/04/15.

2) Λόγω της θέσπισης της νέας φορολογίας ακινήτων δηλ. του ΕΝΦΙΑ, όλες οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση ακινήτων του κάθε φορολογούμενου θα δηλώνονται ηλεκτρονικά στο www.gsis.gr σαν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) εντός 30 ημερών από τη διαπίστωση της μεταβολής. Δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του σχετικού συμβολαίου μεταβίβασης με οποιονδήποτε τρόπο (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά) ή στην περίπτωση της ηλεκτρονικής διαδοχής, εντός 30 ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμία αποποίησης της κληρονομιάς, με τις προθεσμίες αποποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις του κληρονομικού δικαίου.
3) Ένα επίσης επίκαιρο θέμα είναι η διάταξη του άρθρου 23 περίπτωση β του Ν. 4172/13, σύμφωνα με την οποία δεν εκπίπτει κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε επαγγελματικού χαρακτήρα αγορά υπηρεσιών αξίας άνω των 500,00€, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Εδώ να διευκρινίσουμε τα εξής:
α) Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ 1216/14, αφορά πληρωμές στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή.
β) Η αξία των 500,00€ είναι το καθαρό ποσό της αξίας συναλλαγής, προ ΦΠΑ.
γ) Η μη εξόφληση με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής (αλλά με μετρητά), δεν καθιστά γενικά εικονική την συναλλαγή, αλλά μόνο ο καταβάλλων την αμοιβή δεν μπορεί να εκπέσει την δαπάνη.
δ) Η ως άνω διάταξη, δεν ισχύει για μία σειρά δαπανών, δηλ. για μισθούς πάγια μηνιαία αποζημίωση και γενικά αποδοχές μισθωτής εργασίας, τόκους και συναφή χρηματοοικονομικά έξοδα και μισθώματα ακινήτων.
Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι, να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες και πιο εξειδικευμένα ζητήματα στην ΠΟΛ 1216/14 ερμηνευτική εγκύκλιο, την οποία για λόγους συντομίας δεν μπορούμε εδώ να παραθέσουμε ολόκληρη.
4) Η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων προς ανάρτηση των μισθών προσωπικού, αμοιβών τρίτων κλπ. Καθώς και των παρακρατούμενων φόρων έχει ανοίξει στο www.gsis.gr  και θα παραμείνει ανοιχτή όχι μόνο μέχρι τις 31/03/15 όπως ήταν η αρχική προθεσμία, αλλά θα είναι ανοιχτή και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Φ.Ε. 2014 ή την ενδεχόμενη παράταση τους. Η αρχική προθεσμία υποβολής δηλώσεων Φ.Ε. 2014 είναι έως την 30/06/15.

 Πηγή: dskalamatas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.