Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2014, έως 26 Αυγούστου 2015



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ              
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                                    30-7-2015
        Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων(Ε.Τ.Α.Α), που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015, έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών(ΤΑΝ) και αποφάσισε να παρατείνει έως την 26 Αυγούστου 2015 (ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων), την προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2014.
         Η προηγούμενη προθεσμία λήγει την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.
     Η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών είναι η τελευταία που δίδεται και αφορά όλους τους κλάδους ασφάλισης του ΕΤΑΑ.


 Πηγή:ethemis.gr

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/7/2015

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε την Παρασκευή 24/7/2015, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, υπό την προεδρία του Προέδρου της, Βασ. Αλεξανδρή, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αφού προηγήθηκε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών , η Ολομέλεια, υιοθετώντας την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής, αποφάσισε:
·           Παράταση της αναστολής της αποχής των Δικηγόρων, όπως είχε αποφασισθεί στα τέλη Δεκεμβρίου μετά την προκήρυξη εκλογών, έως την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου 2015.
·           Σύγκληση της Ολομέλειας εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου ώστε να εκτιμηθούν τα τότε δεδομένα και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Αυστριακοί εμπειρογνώμονες στην Αθήνα για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης



«Χαίρομαι που οι Έλληνες ομόλογοί μας θέλουν να συνεργαστούν με την Αυστρία για να θέσουν σε σύγχρονες και βιώσιμες βάσεις το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ.

Ο Αυστριακός υπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, Αυστριακοί εμπειρογνώμονες θα συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό του τομέα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάρκειας 22 μηνών.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με τη βοήθεια των Αυστριακών εμπειρογνωμόνων, το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης θα μπορέσει να γίνει αποτελεσματικότερο και να υλοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ολομέλεια: Παράταση αναστολής κινητοποιήσεων έως 15.09.2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνήλθε εκτάκτως σήμερα 24.07.2015 στην Αθήνα, αποφάσισε συνέχιση της αναστολής της πανελλαδικής αποχής δικηγόρων έως 15.09.2015 και εκ νέου σύγκληση Ολομέλειας στις αρχές Σεπτεμβρίου για λήψη αποφάσεων.

Πηγή: dslar.gr

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής και του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στη Βουλή για το ν/σ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας



ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22/7/2015

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές της Βουλής, πραγματοποίησαν εκ μέρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η Συντονιστική Επιτροπή και ο Πρόεδρος της, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασ. Αλεξανδρής.
Ειδικότερα η Συντονιστική Επιτροπή κατέθεσε στη Βουλή υπόμνημα αφ’ ενός περί των νομοτεχνικών ελλειμμάτων του επίμαχου νομοσχεδίου και αφ΄ ετέρου περί των συγκεκριμένων προτάσεων τροποποίησης ορισμένων διατάξεων του σχεδίου ΚΠολΔ.
Στην προφορικώς αναπτυχθείσα παρέμβαση του ο κ. Αλεξανδρής υπενθύμισε την ανακοίνωση, με την οποία ο πρωθυπουργός είχε καταδικάσει τον Νοέμβριο του 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο αυτό σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εισάγεται τώρα για ψήφιση, χαρακτηρίζοντάς το πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του δικαίου των αδυνάτων πολιτών. Σημείωσε επίσης ο κ. Πρόεδρος της Ολομέλειας ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αποδοκιμάσθηκε από το 93% του δικηγορικού σώματος αλλά και το σύνολο του νομικού  κόσμου της χώρας.
Ο κ. Αλεξανδρής ανέλυσε τα βασικά άρθρα  που πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης όσο και στην διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, με στόχο να ευνοηθούν οι Τράπεζες σε βάρος των οφειλετών αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.
Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη πολιτική δίκη και οι οποίες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό θα αποδειχθούν τελικά ανεφάρμοστες, στον εξοβελισμό της εμμάρτυρης απόδειξης και την θεσμοθέτηση μιας αποδεικτικής διαδικασίας βασισμένης κυρίως σε έγγραφα, η οποία αντιβαίνει τη κοινή λογική και την καθημερινότητα της δικαστικής πρακτικής.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε ακόμη ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και η αναπροσαρμογή των ποσοστών κατάταξης των πιστωτών, σε περίπτωση πλειστηριασμού ενυπόθηκων ακινήτων προς όφελος των τραπεζών, βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.
Κατά τον πρόεδρο της Ολομέλειας, εγείρεται  επίσης ζήτημα  αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως ρητά διαλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων  προκύπτει ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τέλος, κατανοώντας όπως είπε τις καταστάσεις που βιώνει η χώρα, κάλεσε τη Βουλή:
Να αναζητήσει τις αναγκαίες ισορροπίες στις κρίσιμες για τη κοινωνία διατάξεις του επίμαχου σχεδίου ΚΠολΔ.
Να υιοθετήσει τις λύσεις που υπάρχουν κι έχουν ήδη προταθεί για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και των προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Τα αναλυτικά κείμενα που κατατέθηκαν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ (www.dsa.gr και την ιστοσελίδα της Ολομέλειας (portal.olomeleia.gr).  Η δε προφορικώς αναπτυχθείσα παρέμβαση του Προέδρου της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρή, είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ (αναλυτική εγκύκλιος)



Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας από ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4331/2015 και την Φ.10043/οικ.32742/811/2015, εισάγονται ανά κατηγορία ασφαλισμένων οι εξής ρυθμίσεις:

Α. Νέοι Ασφαλισμένοι – Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας
1. Οι νέοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα αποκτούν δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και δύνανται να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 παρ.15 του
ν.3986/2011, οι νέοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ υπάγονται σήμερα υποχρεωτικά, βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, στην 1η, 2η ή 3η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ στις λοιπές ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες (4η έως 14η ασφαλιστική κατηγορία) έχουν υπαχθεί προαιρετικά κατόπιν σχετικής αίτησης. Ως εκ τούτου με τη νέα ρύθμιση όσοι βρίσκονται στη 2η ασφαλιστική κατηγορία μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ όσοι βρίσκονται στη 3η ασφαλιστική κατηγορία μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στην 1η ή στην 2η ασφαλιστική κατηγορία.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21/7/2015

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αμέσως μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στη Βουλή, συνεκλήθη και συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.
Αφού μελέτησε το κείμενο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, η Συντονιστική Επιτροπή διέκοψε τη συνεδρίαση της και αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής το Πρόεδρο της Ολομέλειας κ. Βασ. Αλεξανδρή, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος επί του επίδικου νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής συναντήθηκε με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Τάσο Κορωνάκη και τους εισηγητές-βουλευτές του κόμματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, κ. Αντ. Συρίγο και  κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκη, τον  εισηγητή βουλευτή του Ποταμιού κ. Αλεξ. Χατζηδημητρίου και τον βουλευτή του κόμματος κ. Ιασ.Φωτήλα.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Αθήνα, 21.7.2015 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Άρθρο 214 Β
Δικαστική μεσολάβηση
1. Διαφορές ιδιωτικού δικαίου, για τις οποίες τα μέρη έχουν την εξουσία διάθεσης του αντικειμένου τους, μπορούν να επιλυθούν και με προσφυγή σε δικαστική μεσολάβηση. Η προσφυγή στη δικαστική μεσολάβηση είναι προαιρετική και μπορεί να γίνει πριν από την άσκηση της αγωγής ή και κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, με υποβολή γραπτής αίτησης από κάθε ενδιαφερόμενο στον δικαστή μεσολαβητή. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφεται συνοπτικά το αντικείμενο της διαφοράς και αρμόδιος δικαστής μεσολαβητής είναι αυτός που ασκεί τα καθήκοντά του στο αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση δικαστήριο ή σ’ αυτό που ήδη η υπόθεση εκκρεμεί. Η αίτηση θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε, αν τα μέρη δεν έχουν την εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς.
2. Σε κάθε ειρηνοδικείο, πρωτοδικείο και εφετείο ορίζονται για δυο έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για ένα επιπλέον έτος, ένας ή περισσότεροι από τους υπηρετούντες αρχαιότερους ειρηνοδίκες, πρωτοδίκες και εφέτες ως μεσολαβητές μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Σύγκληση Συντονιστικής

Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Αθήνα, 21.07.2015
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι,
Στις 20/7 κατατέθηκε το Σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας του Χαμηλοθώρη.
Παρακαλούμε να παρευρεθείτε σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής σήμερα 21/7 και ώρα 14.30΄ στα γραφεία του ΔΣΑ.
Ο Πρόεδρος
Βασίλης Ε. Αλεξανδρής

Πηγή: dslar.gr

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Αναστέλλεται από 21 Ιουλίου 2015 έως 31 Ιουλίου 2015 η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης



Αθήνα, 20 Ιουλίου 2015
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αναστέλλεται από 21 Ιουλίου 2015 έως 31 Ιουλίου 2015 η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων
Σας δημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο της σημερινής Υπουργικής Απόφασης που λάβαμε ώρα 14.15.
Ο Πρόεδρος
Ευθύμιος Πρεκετές
ΚΥΑΦΕΚ (B 1525 - 21.07.2015)
Αποφασίζουμε
Άρθρο 1
Αναστέλλεται από 21 Ιουλίου 2015 έως 31 Ιουλίου 2015 η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών. Αναστέλλεται επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, η υποχρέωση καταβολής πάσης φύσης εγγυοδοσιών ή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικών ποσών από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον η σχετική υποχρέωση γεννήθηκε ή η συμπλήρωση της προθεσμίας εκπλήρωσής της ανέκυψε στο διάστημα της τραπεζικής αργίας ή και μετά τη λήξη της.
Άρθρο 2
Οι υπόχρεοι κατά νόμο, υποχρεούνται να καταβάλλουν τα ποσά που αναφέρονται στο άρθρο 1 ενώπιον της αρμόδιας αρχής, εντός πέντε εργασίμων ημερών από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
Άρθρο 3
Η ισχύς της παρούσας άρχεται από 21 Ιουλίου 2015.  

 Πηγή:www.odee.gr

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Λήγει η τραπεζική αργία - Διατηρούνται οι έλεγχοι κεφαλαίων



Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων και τις τροποποιήσεις των νόμων 4063/2012, 4172/2013, 4331/2015 και 4334/2015»(ΦΕΚ Α' 84/18-07-2015) εξέδωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη νέα ΠΝΠ, από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με την Πράξη της 18/7 προβλέπεται ότι «δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerlD), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα. Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μεταφορά κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο, απαγορεύεται, περιλαμβανομένης της εντολής μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στο εξωτερικό, καθώς και της μεταφοράς κεφαλαίων με τη χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων και χρεωστικών καρτών για διασυνοριακές πληρωμές». Δείτε ολόκληρη την ΠΝΠ εδώ

Πηγή: LegalNews24.gr

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Αντίδραση της Ένωσης Δικαστών στον νέο Κ.Πολ.Δ. με επιστολή στον Υπ. Δικαιοσύνης

        Με επιστολή της στον Υπ. Δικαιοσύνης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την αντίθεση της στην ψήφιση του σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς όπως ρητά αναφέρεται " ιδίως στα κεφάλαια για τη Διαδικασία ενώπιον των Πρωτοβαθμίων Δικαστηρίων και την Αναγκαστική Εκτέλεση, διότι θεωρούμε ότι το παραπάνω σχέδιο δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά αντίθετα δυσχεραίνει αυτή, ενώ σε πολλά σημεία του παραβιάζει κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της Δίκαιης Δίκης".
    Επισημαίνεται επίσης ότι με απόφαση του ο Υπ. Δικαιοσύνης στις 18.5.2015 συνέστησε “νέα ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ένωσής μας και ήδη έχει επεξεργασθεί σχέδιο νέου Κώδικα, το οποίο (σχέδιο) διέπεται από τις αρχές τόσο της ταχείας όσο και της δίκαιης δίκης”
      Η Ένωση καλεί τον Υπ. Δικαιοσύνης να απορρίψει “οιαδήποτε προσπάθεια υιοθέτησης του παλαιού σχεδίου, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση όλου του νομικού κόσμου” και να υιοθετήσει το σχέδιο της συσταθείσας από εκείνον Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Πηγή: lawnet.gr

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 17/7/2015



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων  της χώρας συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του ΔΣΑ, την Παρασκευή 17/7/2015, ενόψει της επικείμενης εσπευσμένης κατάθεσης και ψήφισης από τη Βουλή, ενός σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προαπαιτούμενου για την έναρξη διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τον Eυρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
   Η Ολομέλεια ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Βασ. Αλεξανδρή για την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο ζητώντας επίσημη πληροφόρηση  για το σχέδιο του Κώδικα που πρόκειται να κατατεθεί καθώς και για  την απάντηση του υπουργού.
       Ο Υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες του δικηγορικού σώματος, ότι η προσφάτως συγκροτηθείσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεχίζει το έργο της  και ότι γίνεται προσπάθεια να συντεθούν άμεσα συγκεκριμένες επίμαχες διατάξεις,  οι οποίες θα επιτρέψουν την ομαλή εναρμόνιση με τις αρχές του δικονομικού μας συστήματος. Επίσης ανέφερε ότι παρακολουθεί προσωπικά τις σχετικές εργασίες και ελπίζει σύντομα να είναι σε θέση να παρουσιάσει το τελικό προϊόν  των εργασιών.
     Η Ολομέλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κρίσιμες στιγμές που βιώνει  η κοινωνία, την ανωτέρω δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και το γεγονός ότι ακόμη παραμένει αναπάντητο το ερώτημα επί του περιεχομένου του επικείμενου νομοσχεδίου αποφάσισε:
Α. Να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τους δικηγόρους-μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής
Β. Να εξουσιοδοτήσει την Συντονιστική Επιτροπή να συγκληθεί, ευθύς αμέσως μόλις γνωστοποιηθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προκειμένου να το αξιολογήσει.
    Το δικηγορικό σώμα εκφράζει για μια ακόμη φορά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του, στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, τον παρελθόντα Νοέμβριο.  Την αντίθεση αυτή των δικηγόρων κατέδειξε άλλωστε και το πανελλαδικό δικηγορικό δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 2014, όπου το 93% των συμμετεχόντων απέρριψε τις διατάξεις του, θεωρώντας ότι παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης δίκης καθώς και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
    Η Ολομέλεια καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αφουγκραστούν την ομόθυμη θέση του νομικού κόσμου της χώρας και να υιοθετήσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες κατέληξε  η πρόσφατη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή(Κράνη) και συνέπραξε με εκπροσώπησή του, το δικηγορικό σώμα.

Πηγή: dsa.gr

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έτους 2014



 Με την ΠΟΛ 1151/2015 αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2014. Ειδικότερα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν.4172/2013 παρατείνεται μέχρι την 26η Αυγούστου 2015. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν.4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης παρατείνεται μέχρι την 20η Αυγούστου 2015.

Πηγή: Legalnews24.gr

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 14/7/2015 (Α' 79) για Τραπεζική Αργία




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
Το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος,
    1. την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει καθώς και τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτής,
    2. την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να παραταθεί η προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας, να ρυθμιστούν θέματα συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, να ελεγχθεί η μεταφορά μετρητών από φυσικά πρόσωπα κατά την έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια και την είσοδό τους σε αυτήν και να συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,
     3. την σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
1. Παρατείνεται έως και 16 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Απόφαση Συντονιστικής



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 14.7.2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενόψει του ότι προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, με τρόπο εσπευσμένο Σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επισημαίνει τα εξής :
Υπάρχει επεξεργασμένο Σχέδιο νέου Κώδικα από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης (επιτροπή Κράνη) που συνεστήθη τους τελευταίους μήνες, με το οποίο επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης, προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και διασφαλίζονται συνθήκες δίκαιης δίκης. Οι δικηγόροι έχουν συνεισφέρει με τρόπο εποικοδομητικό στην σύνταξη του Σχεδίου αυτού συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.
Θεωρούμε επίσης, ότι κάθε απόκλιση από το παραπάνω Σχέδιο ή απόπειρα επαναφοράς του προηγούμενου Σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκφρασμένες θέσεις του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας και την κοινωνία.
Το δικηγορικό σώμα έχει αποδοκιμάσει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο στο δικηγορικό δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 2014 την προηγούμενη απόπειρα να διασαλευτεί η δικονομική τάξη απορρίπτοντας  με ποσοστό 93% το Σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας που παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και τις αρχές της δίκαιης δίκης.
         Όπως είχαμε επισημάνει με ανακοίνωσή μας στις 15/11/2014, το παραπάνω Σχέδιο περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα  πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.  
Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αφουγκραστούν τις αγωνίες του νομικού κόσμου και της κοινωνίας και να υιοθετήσουν το τελευταίο Σχέδιο, στην εκπόνηση του οποίου συμμετείχαμε.
Για τα θέματα αυτά συγκαλείται εκτάκτως Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την Παρασκευή 17/7/2015 και ώρα 14.00΄ στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Πηγή: dsa.gr

Eκτελεστότητα αποφάσεων συναινετικών διαζυγίων



Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της εκτελεστότητας των αποφάσεων συναινετικών διαζυγίων παρέχει ο Δικ. Σύλλογος Αθηνών: “Μετά από ερωτήματα συναδέλφων προς τον ΔΣΑ ως προς την εκτελεστότητα αποφάσεων συναινετικού διαζυγίου, που εκδόθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1441 ΑΚ, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4055/2012, διευκρινίζουμε τα εξής:
α) από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της ως άνω διάταξης προκύπτει ότι οι αποφάσεις των Μονομελών Πρωτοδικείων απλώς επικυρώνουν τις συμφωνίες
των συζύγων ως προς τα ζητήματα της επιμέλειας, της επικοινωνίας και διατροφής των ανηλίκων τέκνων, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται στο διατακτικό τους, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αποφάσεις να μην μπορούν να κηρυχθούν εκτελεστές.
β) Το ζήτημα της εκτελεστότητας δεν είναι δυνατό να επιλυθεί, όπως  προτείνεται από ορισμένους συναδέλφους, με την απλή επισύναψη στην απόφαση επικυρωμένου από τη Γραμματεία του Δικαστηρίου συμφωνητικού των συζύγων, που προδήλως δεν καθιστά την απόφαση  τίτλο εκτελεστό, αφού δεν περιλαμβάνεται στο διατακτικό της.
Για να αποτελούν τίτλο εκτελεστό οι εν λόγω αποφάσεις είναι αναγκαίο, εκτός από το αίτημα της απαγγελίας λύσης του γάμου, το συνολικό περιεχόμενο της συμφωνίας των συζύγων ( επιμέλεια, διατροφή, επικοινωνία) να αποτελεί μέρος του ιστορικού και ειδικό αίτημα στην αίτηση που κατατίθεται στο δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή, το διατακτικό της εκδιδομένης απόφασης λύσης του γάμου θα περιλαμβάνει και τη συνολική συμφωνία των συζύγων εξασφαλίζοντας την εγκυρότητα της επιταγής προς εκτέλεση προς το δικαστικό επιμελητή, όπως οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων».

Πηγή: LegalNews24.gr

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ενημέρωση για το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής



ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 13.7.2015
Αριθμ. πρωτ.: 862
Προς
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ 
       Κατόπιν των ραγδαίων εξελίξεων των τελευταίων ημερών, έγινε γνωστό ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων μέτρων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα την απονομή της Δικαιοσύνης και την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Ας σημειωθεί ότι στο άμεσο παρελθόν, όπως λ.χ. το τελευταίο εξάμηνο του έτους 2014, το δικηγορικό σώμα είχε λάβει σαφή θέση για το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που είχε τότε κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
       Ενόψει των ανωτέρω - και παρά τη διαφαινόμενη χρονική πίεση- θεωρούμε επιβεβλημένο να έχουμε άμεσα επίσημη ενημέρωση για τις επερχόμενες αλλαγές στο πεδίο λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, με την αποστολή του σχετικού σχεδίου διατάξεων, προ της καταθέσεως στη Βουλή, προκειμένου να ανταποκριθούμε ουσιαστικά στο θεσμικό μας ρόλο, συμβάλλοντας δημιουργικά και τεκμηριωμένα στην εν λόγω διαδικασία.
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Πηγή:www.oenet.gr

Παραταση τραπεζικης αργιας




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13/07/2015
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α.Π.:Γ.Δ.Ο.Π.0000 ΕΞ 2015
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ /Χ.Π.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φ.Ε.Κ.:
Α.Δ.Α.:

 ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα: «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας»
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 66) και ισχύει,
β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 178), όπως ισχύει,
δ. του π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),
ε. του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )
2. Τις αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391) και αρ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ 2015/ΧΠ 2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β΄1420) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας και να ρυθμισθούν θέματα τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.
4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
5. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Παρατείνεται έως και 15 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με τις αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391) και αρ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ 2015/ΧΠ 2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β΄1420) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Ο Υπουργός

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πηγή: http://www.taxheaven.gr


Έκτακτη σύγκληση Συντονιστικής Επιτροπής – 14.07.2015



Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, Τρίτη 14.07.2015 και ώρα 17.00 στα γραφεία του ΔΣΑ.

Πηγή: dslar.gr

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΗΣ μεχρι τελη Ιουλίου


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΙΟΥΛΙΟΥ.
ΤΟΥΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΕΙΟΨΗΦΟΥΣΗΣ ΤΗΣ Κ. ΦΩΤΑΚΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΛΕΥΚΟ.
ΣΠΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Πηγή: dssparti.gr 

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Eπιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για 2015,2016



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ  (ΕΤΑΑ)
ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ (ΕΤΑΑ/ΤΑΝ)
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (ΕΤΑΑ/ΤΕΑΔ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ                           

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο  Δ Ε Λ Τ Ι Ο
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν.4331/2-7-15 (τ.Α’ ΦΕΚ 69) οι μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ/ΤΑΝ και ΕΤΑΑ/ΤΕΑΔ  μπορούν με αίτησή τους - από το έτος 2015 - να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών, εφόσον δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή τηρούν τη ρύθμιση που έχουν υπαχθεί και είναι ενήμεροι και εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εμπρόθεσμα παραμένουν στην κατώτερη κατηγορία έως 31/12/2016.
Ασφαλισμένοι έως την 31/12/1992 για τα ασφαλιστικά έτη 2015 & 2016 δεν καταβάλλουν την πρόσθετη εισφορά του Ν.3986/11.
Μετά τις σχετικές εγκυκλίους, που αναμένονται, θα ενημερωθείτε για όλη τη διαδικασία της υπαγωγής σε κατώτερη κατηγορία.  
                                                                         ΑΘΗΝΑ, 6/7/2015
                                                                       ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΑ/ΤΑΝ
Πηγή: tnomik.gr

Αναστολή καταβολής παραβόλων, ενσήμων και Γραμματίων Προείσπραξης καθ'όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 
Αρ. Πρωτ.: 54178/7-7-2015
ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων κατά την τραπεζική αργία»

Σχετ.: α)Π.Ν.Π. της 28ης Ιουνίου 2015 ΦΕΚ Α΄ 65), β) Π.Ν.Π. της 30ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α΄ 66) και γ) Υ.Α. ΓΔΟΠ 0000937ΕΞ2015/ΧΠ 2255/6-7-2015 (ΦΕΚ Β΄ 1391).

Με τα ανωτέρω σχετικά κηρύχθηκε και παρατάθηκε τραπεζική αργία, χωρίς στις εξαιρέσεις να έχουν συμπεριληφθεί οι τραπεζικές εργασίες που σχετίζονται με εκταμιεύσεις για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η έκδοση και κατάθεση, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, σχετικών γραμματίων καταβολής ή άλλων, πάσης φύσεως, παραβόλων. Επομένως, η τραπεζική αργία, για όσο διάστημα συνεχίζεται, εμποδίζει την εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων και, ως εκ τούτου, συνιστά λόγο ανωτέρας βίας, η οποία κατά γενική αρχή του δικαίου αναστέλλει την αντίστοιχη υποχρέωση του υπόχρεου.
Κατόπιν τούτων και για όσο διάστημα συνεχίζεται η τραπεζική αργία, προκύπτει αναστολή της υποχρέωσης εκπλήρωσης πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων και ιδίως καταβολής εισφορών, παραβόλων, γραμματίων και δικαστικών ενσήμων, που σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ή καταβολής πάσης φύσεως εγγυοδοσιών ή εφ άπαξ ή σε δόσεις χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής. Συνεπώς, τα ασκούμενα ένδικα βοηθήματα ή μέσα δεν ενδείκνυται να απορρίπτονται ως απαράδεκτα, λόγω απλώς της έλλειψης βεβαίωσης καταβολής των αντίστοιχων ποσών.
Αυτονόητο είναι ότι με τη λήξη της τραπεζικής αργίας αίρεται και ο σχετικός λόγος ανωτέρας βίας και αναβιώνει η υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων οικονομικών υποχρεώσεων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ          
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ»

Πληρωμή Δικαιούχων της Ειδικής Αποζημίωσης Δικαστικών Αντιπροσώπων για το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνουν σχετικά με το δημοψήφισμα της 05/07/2015, ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία πληρωμής της ειδικής αποζημίωσης των διοριζομένων εποπτών, εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, κ.λ.π., εντός του νομού της έδρας τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η προσεκτική συμπλήρωση των εντύπων (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ) αποτελεί προϋπόθεση για την έγκαιρη και σωστή πληρωμή σας.   

Στις «Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις» μπορείτε γρήγορα και εύκολα να ενημερωθείτε για τυχόν απορίες που έχετε.

Πηγή: gsis.gr

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΑΑ - ΤΑΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΚΛΠ

Καλαμάτα  6 Ioυλίου 2015 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΑΑ - ΤΑΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΚΛΠ

******************************
α) Με το άρθρο 39 του Ν.4331/2015 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 69/2-7-2015) προβλέπεται η δυνατότητα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ-Τομέας Ασφάλισης Νομικών να επιλέξουν οι ίδιοι την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν
 Το πλήρες περιεχόμενο του ως άνω άρθρου έχει ως εξής:
«1. Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα προεδρικά διατάγματα 124/1993, 126/1993 και 125/1993 και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31.12.2016

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σταυρός προτίμησης



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                   5 Ιουλίου 2015
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ                                                                                             Αριθ. Πρωτ.: 22810
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒ/ΣΗΣ & ΕΚΛΟΓΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σταυρός προτίμησης
ΠΡΟΣ Εφόρους Δικαστικών Αντιπροσώπων
Επειδή πολλοί εκλογείς ρωτούν για την εγκυρότητα του πλαγίου σταυρού εντός του πλαισίου ή παραπλεύρως, και σε συνέχεια της υπ’  αριθμ . 25 Εγκυκλίου μας σχετικά με τον σταυρό προτίμησης ,
Υπενθυμίζουμε ότι :
α) Το  ζήτημα αν συντρέχουν κάθε φορά οι παραπάνω προϋποθέσεις είναι πραγματικό και κρίνεται ενόψει του είδους των σημείων, της θέσης αυτών, του τρόπου της χάραξής τους και των λοιπών στοιχείων,  από τα οποία μπορεί να συναχθεί το τυχαίο ή σκόπιμο της ύπαρξής τους .
Βάσει των ανωτέρω,  έχει ήδη κριθεί από το ΑΕΔ ότι θεωρείται έγκυρο το ψηφοδέλτιο το οποίο φέρει σταυρό προτίμησης σημειωμένο κακότεχνα,  ο οποίος δεν έχει τις γραμμές του εντελώς κάθετες μεταξύ τους ή απόλυτα ευθείες ή τις τέσσερις πλευρές του ισομεγέθεις ή σχηματίστηκε με περισσότερες από μία προσπάθειες του εκλογέα .  
β) Σύμφωνα με τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου –  άκυρο θα πρέπει να θεωρείται μόνο
το ψηφοδέλτιο που φέρει διακριτικό γνώρισμα,  που παραβιάζει το επιβαλλόμενο από το άρθρο 51  παρ. 3 του Συντάγματος απόρρητο της ψηφοφορίας.
Τέτοιου δε είδους διακριτικό γνώρισμα αποτελεί μόνον εκείνο το σημείο, το οποίο μπορεί ,  σύμφωνα με τα διδάγματα της λογικής και της εμπειρίας,  να προσδιορίσει άμεσα ή έμμεσα τον εκλογέα που ψήφισε με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο .
Σε περίπτωση δε αμφιβολίας,  το ψηφοδέλτιο πρέπει να θεωρείται έγκυρο,   ενόψει της συνταγματικής
Κατοχύρωσης του εκλογικού δικαιώματος .
γ) Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι – όπως ήδη επισημάναμε με το υπ ’  αριθμ . πρωτ . 22058/30.6.2015
έγγραφό μας –  στο παραβάν που βρίσκεται στην αίθουσα ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να τοποθετηθεί υπό μορφή αφίσας έντυπη ένδειξη με το εξής περιεχόμενο: «Τίθεται σταυρός προτίμησης». Η ίδια ένδειξη καλό είναι να αναγράφεται και σε κάθε άλλο πρόσφορο προς ενημέρωση των εκλογέων, εμφανές σημείο εντός του καταστήματος ψηφοφορίας (λόγου χάρη επί του μαυροπίνακα, σε περίπτωση που ως κατάστημα χρησιμοποιείται αίθουσα σχολείου),  κατά την κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ


  Πηγή: ypes.gr