Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Μεταρρύθμιση του θεσμού της παροχής νομικής βοήθειας



Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Αθήνα, 9.11.2015  Αρ. Πρωτ.: 76544 ) συστήνεται ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση και ενίσχυση του θεσμού της παροχής νομικής βοήθειας και την πιλοτική εφαρμογή του στη Θεσσαλονίκη.
Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους:
1. Κωνσταντίνο Κοσμάτο του Γερασίμου, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Πρόεδρο,
2. Αντώνιο Τσαλαπόρτα του Γεωργίου, Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης,
3. Νικόλαο Βόκα του Αριστοτέλη, Πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης,
4. Νικόλαο Βαλεργάκη του Εμμανουήλ, Δικηγόρο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
5. Εμμανουήλ Λαμτζίδη του Ανέστη, Δικηγόρο, τ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ως μέλη.
Χρέη γραμματέα της Ομάδας Εργασίας θα εκτελεί ο Χρήστος Λαμπάκης του Δημητρίου, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης.
Η Ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη και οφείλει να περατώσει το έργο της έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
B) Στον Πρόεδρο, τα μέλη και τον εκτελούντα χρέη γραμματέα της ανωτέρω Ομάδας Εργασίας ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται.


Πηγή: lawnet.gr

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Αποφάσεις Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Σάββατο, 14/11/2015



ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 14/11/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επικείμενη ισχύς (1.1.2016) των ρυθμίσεων του νέου ΚΠΔ (για την  πρωτοβάθμια διαδικασία και τους πλειστηριασμούς) και τα εντεύθεν ανακύπτοντα ζητήματα.
Ενόψει αυτού, στις εργασίες της Ολομέλειας προσκλήθηκαν και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης κ. Σπ. Γεωργουλέας και η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Εφέτης κ. Βασ. Ανδρουλάκη. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί ενημέρωσαν το σώμα με αναλυτικές εισηγήσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν στην πράξη από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και για το αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθουν τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, από τον Απρίλιο του 2016. Ειδικότερα:

Nέα σύγκληση Ολομέλειας την 05.12.2015

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συνέχιση των επαφών με τους θεσμούς και εκ νέου σύγκληση την 05.12.2015. Μειοψήφησαν οι προτάσεις α)για 10ήμερη αποχή αρχής γενομένης από την επόμενη Τρίτη και νέα Ολομέλεια στις 25 Νοεμβρίου και β)για αποχή από φορολογικές τελωνειακές υποθέσεις (διοικητικές και ποινικές).
Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση.

Πηγή:dslar.gr