Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

"Πετυχημένο" τρόπο φοροδιαφυγής αποτελεί η δυνατότητα απαλλάγής από τον ΦΠΑ

Σε φάμπρικα φοροδιαφυγής έχει εξελιχθεί, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, η δυνατότητα που δόθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορολογούμενους να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ.
Αυτό που επί της ουσίας γίνεται είναι η τεχνητή συμπίεση του τζίρου μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και τιμολογίων έτσι ώστε ο φορολογούμενος να παραμένει κάτω από το όριο που ενεργοποιεί τον ΦΠΑ.
Η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες δόθηκε το 2014 κατ' απαίτηση της τρόικας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την απλοποίηση του συστήματος ΦΠΑ αλλά και την ελάφρυνση του φορολογικού μηχανισμού από το υπερβολικό βάρος της διαχείρισης και του ελέγχου των μικρομεσαίων.
Η τρόικα ζητούσε να απαλλάσσονται προαιρετικά από τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ. Ωστόσο, η θέση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι ένα τόσο υψηλό όριο θα καθιστούσε υποψήφιους για εξαίρεση από τον ΦΠΑ σχεδόν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τελικά συμφωνήθηκε με την τρόικα και θεσμοθετήθηκε η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ για όσους πραγματοποιούν ετήσια ακαθάριστα έσοδα ύψους έως 10.000 ευρώ.

Περίπου δυο χρόνια μετά και το μέτρο γνωρίζει επιτυχία. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν κάθε Ιανουάριο αίτηση μεταβολής στο τμήμα ΦΠΑ της εφορίας τους και εξαιρούνται από τον φόρο. Η εξαίρεση αυτή έχει κόστος αλλά και πολλαπλά οφέλη για αυτούς που την επιλέγουν. Το κόστος είναι ότι επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ των δαπανών τους τον οποίο όμως δεν μπορούν να συμψηφίσουν με ΦΠΑ των πωλήσεών τους αφού επιλέγουν να απαλλαγούν από το φόρο.
Ωστόσο, γλιτώνουν το γραφειοκρατικό κόστος της υποβολής περιοδικών δηλώσεων και της απόδοσης του φόρου. Το κυριότερο όφελος, όμως, που έχουν είναι ότι χρεώνουν τις υπηρεσίες τους χωρίς ΦΠΑ και έτσι γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους συναδέλφους τους που υπάγονται σε ΦΠΑ και τον χρεώνουν στους πελάτες τους.
Αυτά τα οφέλη έχουν κάνει πολύ δημοφιλή την απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους όπου παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, νέοι δικηγόροι, εκπαιδευτικοί κα
Μάλιστα, όπως σημειώνουν φοροτεχνικοί, πολλοί επιλέγουν να μην εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια προκειμένου να κρατούν τα ακαθάριστα έσοδά τους κάτω από τα 10.000 ευρώ προκειμένου να εξαιρούνται από τον ΦΠΑ.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.