Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση - παρέμβαση της "Εταιρείας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες"



Η «Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία με βάση όσα διαρρέουν στον τύπο σχετικά με τη σύναψη, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων [TTIP], δεδομένης της απουσίας κειμένων διαβούλευσης.

Η συμφωνία αυτή δεν έχει καμία νομική βάση και αμφισβητείται σοβαρά η ίδια η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύναψή της.
H συμφωνία φαίνεται να απειλεί άμεσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αμβλύνοντας τους κανόνες που διέπουν την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.
Η προτεινόμενη επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και Κρατών Μελών από «διαιτητικό μηχανισμό", κατ' αποκλεισμό των εθνικών δικαστηρίων,  προσβάλλει στον πυρήνα του το κράτος δικαίου και τον νομικό πολιτισμό της Ευρώπης, παρέχοντας στους οικονομικά ισχυρούς τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τα ευρωπαϊκά Κράτη με ίσους όρους και να αποζημιώνονται άμεσα από αυτά όταν θίγονται τα συμφέροντά τους, εκτός του πλαισίου του ισχύοντος ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου.
Εν όψει αυτών η «Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» καλεί όλους τους πολίτες και ειδικότερα τον νομικό κόσμο σε εγρήγορση.
Πηγή: lawnet.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Νέος Κανονισμός για την υποβολή δημοσίων εγγράφων εντός της ΕΕ κατά της γραφειοκρατίας



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κανονισμό που είχε προτείνει η Επιτροπή για τη μείωση του κόστους και των διατυπώσεων για τους πολίτες που χρειάζεται να υποβάλουν ένα δημόσιο έγγραφο σε άλλη χώρα της ΕΕ. Προς το παρόν, οι πολίτες που μετακινούνται ή ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ πρέπει να επικυρώνουν τα δημόσια έγγραφα που προσκομίζουν (όπως ληξιαρχική πράξη γέννησης, γάμου ή θανάτου) για να αποδείξουν τη γνησιότητά τους. Με τον νέο κανονισμό, η σφραγίδα της επικύρωσης και οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν θα απαιτούνται πλέον κατά την υποβολή στις αρχές μιας χώρας της ΕΕ δημόσιων εγγράφων που έχουν εκδοθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Ο κανονισμός ασχολείται μόνο με τη γνησιότητα των δημόσιων εγγράφων, οπότε τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τους εθνικούς κανόνες τους σχετικά με την αναγνώριση του περιεχομένου και των αποτελεσμάτων που παράγουν τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί σε άλλη χώρα της Ένωσης.
Ο νέος κανονισμός θα θέσει τέρμα σε πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες:
Tα δημόσια έγγραφα (για παράδειγμα, ληξιαρχική πράξη γέννησης, ληξιαρχική πράξη γάμου ή απόσπασμα ποινικού μητρώου) που έχουν εκδοθεί σε μια χώρα της Ένωσης πρέπει να γίνονται δεκτά ως αυθεντικά στα άλλα κράτη μέλη χωρίς να απαιτείται σφραγίδα για την απόδειξη της γνησιότητας (δηλ. επισημείωση).
Επίσης, με τον κανονισμό καταργείται η υποχρέωση να παρέχουν οι πολίτες σε κάθε περίπτωση επικυρωμένο αντίγραφο και επικυρωμένη μετάφραση των δημόσιων εγγράφων τους. Οι πολίτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ένα πολύγλωσσο τυποποιημένο έντυπο, που θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Αυτό θα χρησιμεύει ως μεταφραστικό βοήθημα, θα είναι προσαρτημένο στο δημόσιο έγγραφο και, χάρη σ’ αυτό, θα αποφεύγεται η μετάφραση όλου του πιστοποιητικού.
Με τον κανονισμό παρέχονται ασφαλιστικές δικλείδες κατά της απάτης: αν η παραλαμβάνουσα αρχή έχει εύλογες αμφιβολίες για τη γνησιότητα ενός εγγράφου που έχει εκδώσει μια δημόσια αρχή, θα είναι σε θέση να ελέγξει τη γνησιότητά του ρωτώντας την εκδούσα αρχή της άλλης χώρας μέσω της υπάρχουσας πλατφόρμας ΤΠΕ, συγκεκριμένα του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI).
Τα κράτη μέλη διαθέτουν δυόμισι χρόνια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού για να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέψουν την ομαλή εφαρμογή του κανονισμού στο τέλος της εν λόγω περιόδου. (http://europa.eu)

Πηγή: Legalnews24.gr

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΝΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΘΕΙΣΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

Ι/ Στόχος και σκοπός του Δικηγόρου στο Ποινικό Δικαστήριο είναι να παροπλίζει τον αντίπαλο. Να τον απονευρώνει ώστε αδύναμος υπερασπιστικά να υπολειτουργεί κατά την διάρκεια της ποινικής δίκης.
Ποιος άλλωστε δεν πιστεύει ότι η ποινική Δίκη είναι ένας «πόλεμος» που για να επιτύχει θέλει στρατηγική, ευελιξία, μεθοδικότητα, οργάνωση, καίρια χτυπήματα….
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής για την επιτυχή έκβαση της ποινικής δίκης, ο κατηγορούμενος συχνά υποβάλει προς το Ποινικό Δικαστήριο τις «ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ» του κατά της σε βάρος του ασκηθείσας απ’ τον αντίδικό του, δηλώσεως Παραστάσεως Πολιτικής Αγωγής.
Η Δήλωση Παράστασης Πολιτικής Αγωγής ως γνωστόν γίνεται προ της ενάρξεως της αποδεικτικής διαδικασίας (πριν την εξέταση του πρώτου μάρτυρα) απ’ τον Δικηγόρο που εκπροσωπεί τον άμεσα παθόντα (θύμα) της ποινικής δίκης. Η δήλωση διατυπώνεται προφορικά και έως πρότινος, έπρεπε να δηλωθεί στο ποινικό Δικαστήριο, εντός «ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ» (εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα) αφότου ο παθών (το θύμα) ελάμβανε γνώση της ζημίας του, αλλά και του προσώπου που του προκάλεσε την αξιόποινη πράξη.

Καταργούνται οι πόροι υπέρ Ταμείου Νομικών με το Ν.4393/2016. Φτηνότερα τα συμβόλαια, το δικαστικό ένσημο, οι δημοσιεύσεις καταστατικών και οι μετατροπές ποινών



Με το νόμο 4393/2016 (ΦΕΚ Α 106/6.6.2016) «Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας (Programme Arrangement) Αριθ.Α-1424 [MIOSJ μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργού Άμυνας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αυστρίας κλπ» προβλέπεται η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ του Ταμείου Νομικών, του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών και των Ταμείων Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Με την κατάργηση των πόρων αυτών μειώνονται τα ποσά που καταβάλλονται για συμβολαιογραφικές πράξεις,  για δικαστικό ένσημο, για μεταγραφές συμβολαίων, για δημοσιεύσεις καταστατικών εταιριών και για μετατροπές ποινών. Ειδικότερα το άρθρο 6α του νόμου 4393/2016 προβλέπει:
6.α. Στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) προστίθεται νέα παράγραφος 14 ως εξής:
«14. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι πόροι που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 7 παρ.1 της περίπτωσης β΄ του ν. 2326/1940, του άρθρου 27 παρ. 34 του ν. 2166/1993, του άρθρου 7 παρ. 1 της περίπτωσης ε΄του ν. 2326/1940, των άρθρων 9, 10 και 14 του ν. 915/1979, του άρθρου 7 παρ.1 της περίπτωσης ιγ΄ του ν. 2326/1940, του άρθρου 11 του ν. 915/1979, του άρθρου 7 παρ.1 της περίπτωσης ιη΄ του ν.2326/1940, του άρθρου 18 παρ. 2 του ν. 3232/2004, καθώς και του άρθρου 150 παρ. 1 του ν. 3655/2008.»

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΟλΟΜΕΛΕΙΑ 3/6/2016: Παράταση αποχής έως 17/6.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνήλθε εκτάκτως σήμερα 03.06.2016 στην έδρα του ΤΕΕ (Αθήνα) υπερψήφισε κατά πλειοψηφία (36 ψήφοι υπέρ) την εισήγηση του ΔΣΑ για:
  • Παράταση της αποχής δικηγόρων έως την 17.06.2016.
  • Κατόπιν αναδιαμόρφωση πλαισίου κινητοποίησης με στοχεύμενες και άλλες μορφές δράσης.
Η πρόταση του ΔΣΛ και άλλων συλλόγων για παράταση αποχής ως 30.06.2016 έλαβε 22 ψήφους. Υπήρχαν και δύο «παρών». Ακολουθεί το διευρυμένο πλαίσιο χορήγησης αδειών της Ολομέλειας 
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ
  • Παραγραφές – Προθεσμίες
  • Για τις ποινικές υποθέσεις:
  1. Αυτόφωρα (κρατούμενοι)
  2. Κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης) 
  3. στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό.
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ
  1. Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), καθώς επίσης και αγωγών, συμπεριλαμβανομένων των υπερχρεωμένων, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΠολΔ) και ΕΚΤΟΣ Διαταγών Πληρωμής.
  2. Η διαταγή απόδοσης μισθίου είναι εντός πλαισίου ακόμη και με σώρευση καταβολής μισθωμάτων.
  3. Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ασφαλιστικά μέτρα συζητούνται ΜΟΝΟ εφόσον έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή.
  4. Αντιρρήσεις (Διοικητικά)
  5. Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)
  6. Προσθήκες
  7. Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων (ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ και για τις νόμιμες συνέπειες)
  8. Κλήσεις – Προσδιορισμοί
Αναβολές:
Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Πηγή: dslar.gr