Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΕΦΚΑ: Νέα παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του 2016, έως τις 30 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
                                                                                30/3/2017



Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ κατά την σημερινή του συνεδρίαση μετά και το σχετικό αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποφάσισε ομόφωνα να παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου 2017, την προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων για το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία καταβολής εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017  λήγει την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, ενώ η προθεσμία καταβολής των εισφορών μηνός Φεβρουαρίου 2017, λήγει στις 13 Απριλίου 2017.

Πηγή: dsa.gr

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Παρατείνεται κατά 45 ημέρες η πρόσκληση υποβολής Αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες





Ψηφίσθηκε εχθές το βράδυ, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία, η τροπολογία του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται η πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, από τις 60 στις 105 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι για περιοχές στις οποίες λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, όπως των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας, παρατείνεται η διαδικασία έως και τις 7 Μαΐου 2017. Αυτό επιτεύχθηκε με νομοτεχνική βελτίωση που προστέθηκε κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ώστε η διάταξη να καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά τις 22 Μαρτίου 2017 διαδικασίες.

Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για τις υποθέσεις που τους ενδιαφέρουν και να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να τεκμηριώσουν την αντίρρησή τους, καθώς και να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ  για την αντιμετώπιση των πρόδηλων σφαλμάτων, την ενημέρωση των χαρτών με τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης και τη διευκόλυνση των αγροτών για τη δυνατότητα γεωργικής εκμετάλλευσης των δασικών εκτάσεων.

Περαιτέρω ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τον χειρισμό στο δασικό χάρτη των αναδασωτέων εκτάσεων που καταλαμβάνουν και καθαρά διαχρονικά γεωργικές εκτάσεις, κατάσταση η οποία είχε εν μέρει ρυθμιστεί και με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε στις 22.2.2017 (Εγκύκλιος 153373/441/22.2.2017  - ΑΔΑ: 61ΤΗ4653Π8-Ω7Θ), την υποχρέωση της διοίκησης να αποστέλλει τον κυρωμένο δασικό χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και την οριοθέτηση των αναδασμών στους δασικούς χάρτες.

Η τροπολογία εντάσσεται στο κατατεθέν ν/σ του ΥΠΕΝ «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για Συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών και της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις», το οποίο επίσης υπερψηφίστηκε, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

"Η πολιτική αλλαγή που φέρνουν οι δασικοί χάρτες είναι καίρια, διότι καταγράφει και  συστηματοποιεί σε νόμιμη βάση όλες τις δραστηριότητες οι οποίες γίνονται στη γη, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας μας. Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών ανοίγουν τον δρόμο για το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, τον χωρικό σχεδιασμό και τις επενδύσεις που, έως σήμερα, δεν είχαν ξεκάθαρο δρόμο και πλαίσιο", τόνισε στην ομιλία του ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.

Πηγή: Taxheaven

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Παράταση υποβολής ΑΠΔ και καταβολής εισφορών Ιαν. 2017 και Φεβ. 2017

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2017

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους, παρατείνει την προθεσμία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017, καθώς και την προθεσμία καταβολής εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών) έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017.

Αντίστοιχα ορίζει την Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2017 και καταβολής εισφορών μηνός Φεβρουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών).

Πηγή: efka.gov.gr

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τροποποίηση διατάξεων για τις Αναβολές στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια

Με την υπ αρ. 970/139/14.3.2017 Τροπολογία με θέμα «Τροποποίηση διατάξεων όσον αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης αναβολής της συζήτησης σε δίκες ενώπιον διοικητικών, πολιτικών δικαστηρίων και ΣτΕ» που κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα πλαίσια σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομικών (Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ κλπ) προβλέπονται αλλαγές στις διατάξεις για τα ένσημα αναβολής στους Κώδικες Πολιτικής και Διοικητικής Δικονομίας και στο π.δ.18/1989. 
Πλέον ορίζεται ρητά ότι το παράβολο επιστρέφεται αν το αίτημα της αναβολής απορριφθεί από το δικαστήριο. Επίσης προβλέπεται ότι η υποχρέωση καταβολής παραβόλου επί αιτήματος αναβολής καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του ν.4446/2016 υποθέσεις. Τέλος, με την τροπολογία προβλέπεται απαλλαγή του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ από την καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου, που εισπράττεται υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ. Δείτε την τροπολογία εδώ

Πηγή: legalnews24.gr

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Κατάθεση τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες (Βρίσκεται προς Επεξεργασία στην Επιτροπή της Βουλής - Αναμένεται η ψήφιση)



Με την υπόψη τροπολογία, τροποποιούνται - συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις ν.3889/2010 σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών και ειδικότερα:
- Παρατείνεται, κατά τριάντα (30) ημέρες (στις 90 ημέρες από 60 που ισχύει), η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτηθέντων δασικών χαρτών από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
- Καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους εν λόγω φορείς αποστέλλεται εφεξής ψηφιακό αντίγραφο του κυρωμένου δασικού χάρτη.
- Εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν / δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, για τις οποίες εκτάσεις είναι υποχρεωτική η εφαρμογή αυτεπαγγέλτως της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 44 παρ.4 ν.998/1979) σχετικά με τη διαδικασία άρσης αναδασώσεων ή την ανάκληση ή τροποποίηση απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας, κατά τα οριζόμενα.
- Ορίζεται ότι, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α) αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για τον δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγή τους στον δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.
- Με υπουργική απόφαση καθορίζονται, εφεξής, οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών, που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.