Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΣ (της ΕΔΕ)



Συνάδελφοι,   
 
Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να έχουν αποφασιστεί οριστικά ή να ψηφιστούν οι περικοπές στο μισθολόγιό μας.
Οι περισσότεροι θα έχουμε αρχίσει να μετράμε πόσος είναι ο μισθός που μας μένει πλέον για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και θα βλέπουμε με απόγνωση ότι τα «νούμερα δεν βγαίνουν». Θεωρούμε πολύ πιθανό να περιορίσει η Κυβέρνηση τις αρχικές εξαγγελίες της για γιγαντιαίες μειώσεις ύψους 30%, ώστε να παρουσιάσει ένα πιο διαλλακτικό και λιγότερο αποκρουστικό πρόσωπο.
Το τέχνασμα αυτό δεν μπορεί να μας ξεγελάσει. Δεν μπορούμε να θεωρούμε επιτυχία του αγώνα μας οποιοδήποτε ποσοστό μειώσεων μικρότερο ή μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπε αρχικά το Β’ Μνημόνιο (12%) και θα ίσχυε για όλα τα ειδικά μισθολόγια. Να μην ξεχνάμε ότι πάγια και αδιαπραγμάτευτη στάση μας είναι ότι οποιαδήποτε μείωση βρίσκεται εκτός συνταγματικών προβλέψεων. Δεν μπορούμε να κάνουμε παζάρια με τις ζωές μας ή με το Σύνταγμα και εκπτώσεις στους θεσμούς. Δεν είναι λιγότερο αντισυνταγματική η πρόβλεψη μειώσεων 1%, ή 15% από μια μείωση 25%. Το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο, ούτε μπορεί να μπει στη λογική των αριθμών. Εάν κάνουμε το τραγικό λάθος και αποδεχτούμε οποιοδήποτε ποσοστό μειώσεων των μισθών και δεν διεκδικήσουμε σταδιακά αποκατάσταση των ήδη επιβληθεισών (38%) είναι απόλυτα βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν κι’ άλλες μειώσεις. Ποια θα είναι η στάση μας τότε; Αν σήμερα δεχτούμε μια μείωση 20% γιατί να μη δεχτούμε το καλοκαίρι του 2013 άλλη μια μείωση 15%; Με την μέθοδο αυτή του τεμαχισμού των μειώσεων η πολιτική εξουσία περνάει εύκολα τις αποφάσεις της. Μόνη λύση είναι να βάλουμε τώρα οριστικό τέρμα σ’ αυτή τη λογική της «σαλαμοποίησης» της δυστυχίας μας και προσβολής της Δικαιοσύνης. Το επιχείρημα ότι με την άκαμπτη αυτή στάση μας δεν βοηθάμε στις διαπραγματεύσεις ούτε στην αναίρεση των προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης, είναι ασθενές από μόνο του. Θεωρεί a priori ότι είναι υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε και πάλι στα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας. Και αναρωτιόμαστε… γιατί; Ποιος άλλος σ’ αυτόν τον τόπο είδε μειώσεις 38% στα εισοδήματά του, είτε πρόκειται για εργαζόμενο στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα; Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει ετήσιο φόρο μεγαλύτερο από τον φόρο που κρατείται μηνιαία από κάθε έναν από εμάς; Πώς ακριβώς εφαρμόζεται η αρχή της ίσης (μισθολογικής) μεταχείρισης των τριών εξουσιών και τι σημαίνει αξιοπρέπεια του Δικαστή; Ήρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο «ΟΧΙ». Μη μας γελάνε τα φοβικά σύνδρομα κάποιων λίγων που διστάζουν να διεκδικήσουν τη συνταγματική τους θέση και μεταβάλλονται εθελοντικά, σταδιακά και ακούσια σε υπαλλήλους. Η δικαιοσύνη και η εύρυθμη λειτουργία της δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται φετιχιστικά και στείρα ως μία απλή διαδικασία που αρχίζει και τελειώνει με το ανέβασμα μας στην έδρα και την έκδοση των αποφάσεων (που και αυτό καθίσταται πλέον ανεπαρκές), αλλά ως συνολική αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων, που διογκώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της πολιτείας. Το Σύνταγμα δεν είναι ένα νεκρό γράμμα στο οποίο οφείλουμε τυφλή τήρηση, αλλά η ζωντανή καρδιά της πολιτείας μας, που οφείλουμε να προστατεύουμε στην ουσία του και να συνεισφέρουμε στην διατήρηση του σημαντικού του ρόλου, ήτοι αυτού του Θεμελιώδη Νόμου που ρυθμίζει ουσιαστικά τη καθημερινή ζωή όλων μας. 
ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ: Να συνεχίσουμε σταθερά και χωρίς δισταγμούς τον αγώνα μας μέχρι την επόμενη έκτακτη ΓΣ στις 20 Οκτωβρίου ανεξάρτητα από το εάν ψηφίστηκαν ή όχι τα μέτρα, έχοντας καθαρή τη συνείδηση ότι ενεργούμε για την προάσπιση της δικαστικής ανεξαρτησίας. Να ενθαρρύνουμε και να προσπαθούμε να πείσουμε για το δίκαιο των αιτημάτων μας και την αξία της προσπάθειάς μας και άλλους συναδέλφους που δεν τάχθηκαν από την αρχή με τις αποφάσεις μας, ώστε το κύμα αντίδρασης να μεγαλώνει. Η πεισματική άρνηση και η αναλγησία του οικονομικού επιτελείου να γίνει αφορμή ώστε στις 20 Οκτωβρίου η αίθουσα του Εφετείου Αθηνών να ασφυκτιά από Δικαστές και Εισαγγελείς αποφασισμένους να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους.

Αθήνα, 10-10-2012

Κων/νος Σαργιώτης, Πρόεδρος Πρωτοδικών       Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Πρόεδρος Πρωτοδικών Μαρία Κουβαρά, Ειρηνοδίκης                        Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρωτοδίκης

Μέλη της ΕΔΕ                                                       Μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ.

Πηγή: dikastis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.