Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ε.Ε.: Καταρχήν έγκριση του Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων



        Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν αρχικά στην εγκαθίδρυση ενός νέου μηχανισμού προστασίας, ο οποίος θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όταν τίθεται θέμα κακοδιαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων από τεχνολογικές εταιρείες
            Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Vera Jourova, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν σε πρώτη φάση τον προτεινόμενο Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

          Σε περίπτωση επίσημης θεσμοθέτησης του Κανονισμού, οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στις αρχές προστασίας δεδομένων της χώρας τους σχετικά με καταγγελίες κακοδιαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων από τεχνολογικές  εταιρείες όπως η Google και το Facebook, και όχι στις αρμόδιες αρχές του κράτους- μέλους στο οποίο έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα οι εταιρείες αυτές, όπως αρχικά είχε προταθεί.
         Η αρχική πρόταση αμφισβητήθηκε έντονα από τις εθνικές αρχές, καθώς πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν ανησυχίες πως οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις θα επέλεγαν ως ευρωπαϊκή τους βάση χώρες όπου το καθεστώς προστασίας των δεδομένων είναι επιεικέστερο, όπως η Ιρλανδία, στην οποία ήδη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της Apple, του Facebook, και της Google.
Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν επίσης στη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Προστασία των Δεδομένων, το οποίο θα λαμβάνει την τελική δεσμευτική απόφαση, όταν υπάρχει διαμάχη σχετικά με το ποια χώρα πρέπει να επιληφθεί αυτών των ζητημάτων.
        Επίσης, με τον προτεινόμενο Κανονισμό αναγνωρίζεται το δικαίωμα των πολιτών να ζητούν τη διαγραφή των δεδομένων τους, ενώ απαιτείται η ρητή συγκατάθεση τους για την αποθήκευση και επεξεργασία των πληροφοριών τους και ορίζεται αύξηση των ορίων των προστίμων για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανόνες.


Πηγή: lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.