Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Καταπολέμηση της επιθετικότητας των δικηγόρων, μέσω της τεχνικής της «ενσυνειδητότητας»




Στην ανάπτυξη τεχνικών «ενσυνειδητότητας» στηρίζεται αυξανόμενος αριθμός αμερικανών δικηγόρων και φοιτητών νομικής, για την καταπολέμηση της επιθετικότητας του νομικού επαγγέλματος
Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, αυξανόμενος αριθμός δικηγόρων και φοιτητών νομικής στις ΗΠΑ στρέφεται στην πρακτική της ενσυνειδητότητας (mindfulness), προσπαθώντας να απαλλαγούν από την επιθετικότητα, η οποία είναι συνυφασμένη με το δικηγορικό επάγγελμα. Βασισμένη σε ασκήσεις αναπνοής Ζεν, στο διαλογισμό και σε τεχνικές, με τις οποίες επιδιώκεται η προσήλωσή στην παρούσα στιγμή. Η ενσυνειδητότητα αποτελεί καινοτομία στον τομέα της ψυχοθεραπείας, ενώ φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση στους δικηγόρους.
Περίπου είκοσι νομικές σχολές στην αμερικανική επικράτεια έχουν εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών τους ασκήσεις ενσυνειδητότητας, ενώ και εταιρείες δραστηριοποιούνται στη διεξαγωγή σεμιναρίων ανάπτυξης της ενσυνειδητότητας σε δικηγορικά γραφεία.
Η Judi Cohen, πρώην δικηγόρος και ιδρύτρια της εταιρείας Warrior One - παρόχου σχετικών σεμιναρίων - δήλωσε στη Wall Street Journal, ότι στα πλαίσια μίας άσκησης, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ζευγάρια και διεξάγουν ένα διάλογο, χωρίς όμως να επιτρέπεται να διακόψουν το συνομιλητή τους ή να σκεφτούν την απάντηση τους, μέχρι ο άλλος να ολοκληρώσει τη σκέψη του.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες βάζουν τα δυνατά τους, όμως η J.Cohen θυμάται μία χαρακτηριστική περίπτωση ενός ηλικιωμένου Δικηγόρου, ο οποίος, όταν του ζητήθηκε να ευχηθεί κάτι καλό σε τρία άτομα, της απάντησε λυπημένος ότι «Δε βλέπω κανέναν που να του αξίζει η ευχή μου».
            Η Cari Rinkler, δικηγόρος διαζυγίων, ήταν μία εκ των ογδόντα δικηγόρων, οι οποίοι συμμετείχαν σε σεμινάριο ενσυνειδητότητας, το οποίο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. «Είχα ξεχάσει πόσο ωραίο είναι να βρίσκεσαι στο ύπαιθρο, ακούγοντας τα πουλιά να κελαηδούν», δήλωσε σχετικά με την εμπειρία της, την οποία χαρακτήρισε «αναζωογονητική». 

Πηγή: lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.