Ερμηνεύοντας το Ν. 4039/2012 ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνει τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για βασανισμό, κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δε η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «μείζονος σημασίας είναι και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, για το οποίο δεν προαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία».
Επιπλέον, στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά και στην παθητική κακοποίηση των ζώων, όπως για παράδειγμα η μόνιμη αλυσόδεση, η παροχή ακατάλληλης τροφής καθώς και η έλλειψη φροντίδας και κτηνιατρικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, η περισυλλογή και η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί υποχρέωση των Δήμων, αλλά μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τους δήμους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Αρμόδια δε όργανα για τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων είναι, σύμφωνα με το νόμο, η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των σταθμών υγειονομικού ελέγχου.
Πηγή: lawnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.