Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση μελών Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων


Ενόψει της συνεδρίασης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων στις 5-9-2012, οι κ.κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, Δ.Ν. Πρόεδρος Πρωτοδικών,  Α’ Αντιπρόεδρος ΕΔΕ και Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρωτοδίκης, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ εξέδωσαν την εν συνεχεία επιστολή:

«ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 5 – 9- 2012

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Συνάδελφοι,
Οι νέες εφιαλτικές μειώσεις των μισθών μας που προαναγγέλθηκαν ήταν προδιαγεγραμμένες και αποφασισμένες εδώ και πολύ καιρό.
Τα κροκοδείλια δάκρυα της Κυβέρνησης για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων δεν πείθουν πια κανέναν. Υπήρξαν ορισμένοι συνάδελφοι που πίστεψαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ότι αρκεί η εύρεση ισοδύναμων μέτρων για να ικανοποιηθεί η ακόρεστη δίψα των διεθνών δανειστών μας για περαιτέρω περικοπές. Αυτό και μόνο το γεγονός της καλλιέργειας φρούδων ελπίδων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για δυναμικές διεκδικήσεις και αντιδράσεις. Είναι ολοφάνερο πλέον και στον πιο δύσπιστο ότι το ζήτημα που απασχολεί Κυβέρνηση και Τρόϊκα δεν είναι να βρεθούν απλά τα χρήματα για την εξόφληση των τόκων των δανείων, αλλά να φτωχύνουν κι’ άλλο οι εργαζόμενοι. Πώς αλλιώς εξηγείται η αφελής και συνάμα ξεδιάντροπη δικαιολογία ότι βρέθηκε από άλλες πηγές ποσό πλέον των 11 δισεκατομμυρίων Ευρώ αλλά δεν μπόρεσαν να βρεθούν 200 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε όλα τα ειδικά μισθολόγια μαζί και 19 εκατομμύρια που αφορούν ειδικότερα εμάς;
            Οι επερχόμενες μειώσεις οδηγούν σε απόγνωση εκατοντάδες συναδέλφους που αμείβονται αυτή τη στιγμή περίπου με 2.000 ευρώ το μήνα, δαπανώντας πολλές φορές το 1/3 του μισθού τους για υπηρεσιακές ανάγκες (διατήρηση βιβλιοθήκης, συνδρομές σε νομικά περιοδικά, μετακινήσεις και διαμονή σε τόπο μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους). Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για το ότι με τη στάση της παραβιάζονται πλέον συνταγματικές επιταγές. Μοναδική εξαίρεση ο Υπουργός Δικαιοσύνης που με παρρησία αναγνώρισε το Συνταγματικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.
            Μας έχουν επιβάλει ήδη μέχρι σήμερα συνολικές μειώσεις 38%. Μας περιέκοψαν τα επιδόματά μας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο (8% επιπλέον). Μας οφείλουν αναδρομικούς μισθούς δεκαετίας αναγνωρισμένους με δικαστικές αποφάσεις και νόμους και αρνούνται να τους καταβάλουν. Δεν διστάζουν να κουρελιάσουν το Σύνταγμα αρκεί να ολοκληρωθεί ο στόχος τους. Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης δεν είναι μόνο δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας. Πραγματικά ανεξάρτητος Δικαστής είναι μόνο ο οικονομικά ανεξάρτητος.
            Συνεπείς στις υποσχέσεις που δώσαμε στους συναδέλφους και στις ηθικές και νομικές δεσμεύσεις όταν ορκιστήκαμε δικαστικοί λειτουργοί προτείνουμε μαζί με τους συναδέλφους Κωνσταντίνο Σαργιώτη - Πρόεδρο Πρωτοδικών και Μαρία Κουβαρά – Ειρηνοδίκη, τα εξής: 1) Αποχή από τις συνεδριάσεις όλων των Δικαστηρίων για το χρονικό διάστημα από 17-9 έως 30-9 από τις ώρες 10.00 μέχρι 15.00. Στο διάστημα αυτό θα προσέρχονται οι συνάδελφοι στα Δικαστήρια που υπηρετούν υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους από το λειτούργημά τους στη διάθεση των Δικαστικών Ενώσεων. Οι τελευταίες θα αναλάβουν την δέσμευση να κάνουν χρήση των καταστάσεων με τις παραιτήσεις μόνο όταν συγκεντρωθεί αριθμός υπογραφών που να ξεπερνά το 50% των μελών. Η λύση αυτή αποτελεί την πιο ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση του Δικαστικού Σώματος. Εάν αλήθεια πιστεύουμε ότι παραβιάζεται ευθέως το Σύνταγμα, διασύρεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης και μετατρέπονται οι λειτουργοί της σε υπαλλήλους, τότε δεν μπορούμε να μένουμε παθητικοί θεατές αρκούμενοι σε απλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επιστολές αγανάκτησης και δικαστικές προσφυγές. Πρόκειται για μέτρα αναποτελεσματικά και χρονοβόρα ίσα- ίσα για να δείξουμε ότι δεν πέσαμε αμαχητί. Αντίθετα η λύση η οποία προτείνουμε θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να απολογηθεί για την αδιαλλαξία της και να υποχωρήσει από την άκαμπτη στάση της. Θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και θα δώσει την αφορμή να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ποιες αλήθεια είναι οι αμοιβές των Δικαστών κυρίως του πρώτου βαθμού και σε ποια κατάσταση ζουν πλέον πολλοί από εμάς. 2) Να ζητηθεί άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών (EAJ) η έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα μας, με συμβολικές αντιδράσεις στα Δικαστήρια των Κρατών – Μελών, ευαισθητοποιώντας έτσι την κοινή γνώμη διεθνώς για το πού οδηγείται η Δημοκρατία στη Χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης αντιστρατεύεται όχι μόνο το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά περιφρονεί και το πρόσφατο ψήφισμα της EAJ στο Άμστερνταμ στις 11/12-5-2012, σύμφωνα με το οποίο οι μειώσεις των αποδοχών μας δεν μπορούν να υλοποιηθούν εφόσον παραβιάζονται οι διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές όπως αυτές αποτυπώνονται σε σχετικά κείμενα (Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δικαστές, Ευρωπαϊκής Χάρτας για το καθεστώς των Δικαστών του 1988, Συμβουλίου Ευρωπαίων Δικαστών).
Αν σκύψουμε το κεφάλι και κλείσουμε τα μάτια στο νέο βιασμό του Συντάγματος που επιχειρείται αυτή την ώρα, θα έχουμε ιστορική ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους συναδέλφους μας, αφού θα είναι βέβαιο ότι θα τους οδηγήσουμε βαθμιαία στην εξαθλίωση έχοντας ως δεδομένο ότι οι μειώσεις μισθών θα συνεχίζονται όσο δεν προβάλλουμε σθεναρή αντίδραση, αλλά και απέναντι στην ελληνική κοινωνία που δικαιολογημένα απαιτεί από τους Δικαστές της να δείχνουν σθένος και αποφασιστικότητα και να περιφρουρούν με κάθε τίμημα τον Θεμελιώδη Νόμο του Κράτους.
Θεσσαλονίκη, 28-8-2012
Χριστόφορος Σεβαστίδης, Δ.Ν. Πρόεδρος Πρωτοδικών,  Α’ Αντιπρόεδρος ΕΔΕ
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρωτοδίκης, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ»
            Η επιστολή αναδημοσιεύεται από το dikastis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.