Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μερικά συμπεράσματα από τον έλεγχο των βιβλίων – ψηφοδελτίων

   Κανένας (πλην ελαχίστων γραφικών που έχουν μπερδέψει την αρθρογραφία με το trolling)  δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η διενέργεια των εκλογών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους αποτελεί γι’ αυτούς μια δοκιμασία σωματική, ψυχική και πνευματική. Ειδικά οι τελευταίες εκλογές έφεραν τους δικαστικούς αντιπροσώπους στα όρια των αντοχών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε έκπτωση στην ποιότητα της εργασίας που προσέφεραν. 
Οι παρακάτω παρατηρήσεις είναι γενικές και αφορούν όλους μας (χωρίς οποιοδήποτε διαχωρισμό μεταξύ δικαστών, δικηγόρων, γραμματέων κ.τ.λ.), και βασίζονται σε πραγματικές καταστάσεις.
Λοιπόν:
1. Όταν διοριζόμαστε δικαστικοί αντιπρόσωποι, γνωρίζουμε (και αν δεν γνωρίζουμε, ρωτάμε) τι πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το ωράριό μας. Το εφεύρημα μερικών να τηλεφωνούν στις 17.00 – 19.00 στον έφορο και να επικαλούνται ανύπαρκτα προβλήματα υγείας ή να δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι δεν συνεχίζουν την εκλογική διαδικασία διότι «απλά δεν μπορούν», προσβάλει   πρωτίστως τους ιδίους, αλλά ταυτόχρονα προσβάλλει και τους υπολοίπους συναδέλφους οι οποίοι μάλλον είναι «ευήθεις» και θα παραμείνουν μέχρι τις 03.00 – 05.00.  Ξέρετε, η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική. Υπάρχει και η δήλωση εξαίρεσης. Και υπάρχουν τόσοι που θα ήθελαν να διοριστούν αλλά δεν τα κατάφεραν. Το να καρπωθεί κάποιος τα χρήματα και μετά να αφήσει τον αναπληρωματικό να βγάλει το φίδι από την τρύπα, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό.
2. Στο εκλογικό σας τμήμα, την ψηφοφορία την διενεργείτε εσείς με την εφορευτική επιτροπή. Το επισημαίνω αυτό, διότι μερικοί συνάδελφοι (κυρίως νέοι, που κάνουν για πρώτη φορά εκλογές) δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα όσα τους λένε (άλλοτε ως  υπόδειξη και άλλοτε ως απειλή) οι παρευρισκόμενοι αντιπρόσωποι ή ψηφοφόροι. Είμαστε ευγενικοί, προσπαθούμε να δρούμε πυροσβεστικά, όμως στο τέλος, όταν πλέον δεν εισακουγόμαστε, καλούμε την αστυνομία για τα δέοντα. Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών είστε ανακριτικοί υπάλληλοι, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Όσο αφήνετε τους άλλους να αποφασίζουν για εσάς, τόσο πιο κοντά σε σφάλμα θα βρεθείτε (αυτό είναι επιβεβαιωμένο).
3.  Το άνοιγμα της κάλπης και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, αποτελούν ιεροτελεστία. Ανοίγουμε την κάλπη, μετράμε τους φακέλους και βεβαιωνόμαστε  ότι το σύνολό τους ταυτίζεται με το σύνολο των ψηφισάντων και ότι όλοι οι φάκελοι φέρουν σφραγίδα και υπογραφή (που σημαίνει ότι κατά την ψηφοφορία δεν αφήνουμε να πέσει τίποτα μέσα στην κάλπη εάν δεν δούμε τη σφραγίδα και την υπογραφή μας). Τώρα εάν λείπει φάκελος ή εάν υπάρχει παραπανήσιος, τότε ακολουθούμε Ο,ΤΙ προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Μόνον έτσι διορθώνεται το σφάλμα και μπορούν τα βιβλία να συνταχθούν κανονικά. Το  να συμπληρώσουμε τα βιβλία με ό,τι βρούμε απλά για να «ξεπετάξουμε» τη δουλειά, είναι σα να κρύβουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί. Πιστέψτε με το λάθος σας θα βρεθεί κατά τον έλεγχο στο πρωτοδικείο και θεωρώ ότι δεν θα ήταν και το πλέον ευχάριστο συναίσθημα να σας καλούν για να εξηγήσετε τα ανεξήγητα.
3. Τα βιβλία τα συμπληρώνουμε. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι το πιο πιθανόν είναι να τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αέρα ή για τάκο στις καρέκλες που κουνιούνται . Επομένως, δεν παραδίδουμε λευκά βιβλία ούτε βιβλία με «Χ» στα τετραγωνάκια αντί των αριθμών των ψηφοδελτίων.
4. Όταν μας καλούνε στο πρωτοδικείο, καλό είναι να πηγαίνουμε. Το στυλάκι «εγώ δεν συμπληρώνω τίποτα και μην με πληρώνετε» δεν σας περιποιεί τιμή.
5. Νομίζω πως είναι ανάγκη να γίνουν δύο αλλαγές στον τρόπο διορισμού μας ως αντιπροσώπους: α) να δημιουργηθεί μια «μαύρη λίστα» στην οποία θα καταχωρούνται όσοι κρίνονται ανεπαρκείς (δεν μιλάμε για τα ψιλολαθάκια) για δικαστικοί αντιπρόσωποι και να μην συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές, β) η πληρωμή (πλην των οδοιπορικών) να γίνεται μετά τον έλεγχο των βιβλίων, όταν διαπιστώνεται ότι πράγματι ο αντιπρόσωπος έκανε τη δουλειά του.
Οι εκλογές είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Επομένως, χρειάζεται υπομονή, εγρήγορση, αντοχή και ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα παραδώσετε, έστω και στις 11.00 το πρωί.

Πηγή: dikastis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.