Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ενστάσεις για το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από την Ένωση Εισαγγελέων



H Ένωση ζητά την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 31/7 προκειμένου να διατυπώσει άρτια και εξειδικευμένα τις προτάσεις της
Με επιστολή προς τον υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τα μέλη του Δ. Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους για συγκεκριμένες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Η Ένωση επίσης, ζητά την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 31/7 προκειμένου να διατυπώσει άρτια και εξειδικευμένα τις προτάσεις της επί συγκεκριμένων διατάξεων στις οποίες όπως τονίζει, εντοπίζονται ασάφειες και αοριστίες. Σύμφωνα με την επιστολή της Ενώσεως ορισμένες απο τις προτεινόμενες διατάξεις θα επιβραδύνουν περαιτέρω την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας.

Παράλληλα τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν την ικανοποίησή τους για «τη δυνατότητα επιβολής μετά την απολογία του κατηγoρουμένου κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση την έκδοση ανακριτικής διάταξης με την οποία απαγορεύεται στον εμπλεκόμενο η έξοδος από τη χώρα». Οπως επισημαίνεται στην επιστολή «η προτεινόμενη τροποποίηση διασφαλίζει την παρουσία του κατηγορουμένου μέχρι την επίλυση της διαφωνίας».
Μεταξύ των νέων διατάξεων για τις οποίες η Ένωση Εισαγγελέων εκφράζει επιφυλάξεις είναι αυτές που ορίζουν τους λόγους εξαίρεσης δικαστών καθώς και η διάταξη που ορίζει ότι «σε κακουργήματα ή πλημμελήματα απειλούμενα στον νόμο με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή στα 259 και 302 Π.Κ. ο εισαγγελέας κινεί την ποινική δίωξη μόνο εφόσον έχουν ενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ή τα προβλεπόμενα από το 243, παρ. 2 του ΚΠΔ και προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις προς κίνησή της». Κατά την Ενωση «η τελευταία αυτή διάταξη επιφέρει αδικαιολόγητη επιβάρυνση της διαδικασίας σε πληθώρα υποθέσεων με πλήρεις ήδη από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς δικογραφίες»

Πηγή: lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.