Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΣΛ ΠΡΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαμία 22 Ιουλίου 2014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Αρ. Π[ρωτ. 279
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.
Καποδιστρίου 10-Δικαστικό Μέγαρο-35100 Λαμία
Τηλ.22310-27685/22310-22245 FAX 22310- 42933
Προς τους:
1.-Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Λαμίας
2.-Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Λαμίας
3.-Προϊσταμένους των Γραμματειών Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Λαμίας.  

Θέμα : Γραμμάτια Προείσπραξης Προκαταβολής
Σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.4194/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4205/2013, υπάρχει υποχρέωση του δικηγόρου  καταθέσεως του σχετικού γραμματίου προκαταβολής, αλλιώς η σχετική διαδικαστική πράξη είναι απαράδεκτη (άρθρο 61 παρ.4).Ειδικότερα:
«Άρθρο 61
Προκαταβολή εισφορών − κρατήσεων
1. Ο δικηγόρος για την άσκηση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή ενδίκων μέσων και για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων και των δικαστικών συμβουλίων, ενώπιον δικαστών με την ιδιότητά τους ως ανακριτών ή εισηγητών ή εντεταλμένων δικαστών και γενικά για την παροχή υπηρεσιών, που σχετίζονται με την έναρξη και τη διεξαγωγή της δίκης, το στάδιο της απόπειρας συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς ή της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης ή δικαστικής μεσολάβησης ή της διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας ή έκδοσης δικαστικής διαταγής,υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο εισφορές
 4. Ο δικηγόρος για την κατάθεση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή ενδίκων μέσων, καθώς και για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων, δικαστών και για κάθε στάδιο της δίκης οφείλει, στο πλαίσιο της υποχρέωσης προκαταβολής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, να καταθέτει το σχετικό γραμμάτιο καταβολής, αλλιώς η σχετική διαδικαστική πράξη είναι απαράδεκτη.
Στο Άρθρο 82 του Κώδικα Δικηγόρων προβλέπονται τα της αξίωσης αμοιβής του Δικηγόρου για την παροχή των υπηρεσιών του :
«1. Δεν επιτρέπεται στον δικηγόρο να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.
2. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών, χωρίς τον περιορισμό της παραγράφου 1, στο σύζυγο ή σε συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι του τρίτου βαθμού, καθώς και σε δικηγόρο, ασκούμενο δικηγόρο, δικηγόρο σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή συνταξιούχο δικηγόρο, εφόσον πρόκειται για προσωπική τους υπόθεση….».
3. Η παράβαση των πιο πάνω διατάξεων του παρόντος άρθρου τιμωρείται πειθαρχικά, εάν κριθεί ότι αντίκειται στην αξιοπρέπεια του δικηγόρου.

Επ’ αφορμή σωρείας ερωτημάτων που δέχθηκε το ΔΣ, αναφορικά με την άνω υποχρέωση εκάστου δικηγόρου μέλους του ΔΣΛ, στην προσκόμιση του άνω γραμμάτιου, στις περιπτώσεις καταθέσεως δικογράφων δι’ εξουσιοδοτήσεως, το ΔΣ σας γνωστοποιεί ότι, με την υπ’ αριθμ /2014) απόφαση του, αποφάσισε να συστήσει τα μέλη του επί ποινή ασκήσεως πειθαρχικού ελέγχου κατ’ αυτών σε περίπτωση παραβάσεως της, να εκδίδουν πάντοτε γραμμάτιο προκαταβολής, κατά την κατάθεση δι’ εξουσιοδοτήσεως δικογράφου, ακόμη και εάν ο υπογράφων το δικόγραφο δικηγόρος είναι τρίτος και έχει εκδώσει επ’ ονόματι του σχετικό γραμμάτιο προκαταβολής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Πηγή: ds-lamias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.