Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ – ΕΝΤΟΛΕΙΣ



ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ – ΕΝΤΟΛΕΙΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
         ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Καλαμάτα  16 Σεπτεμβρίου 2015 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ – ΕΝΤΟΛΕΙΣ
***************************
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο να κατατίθενται στις γραμματείες των δικαστηρίων δικόγραφα συνταχθέντα από δικηγόρους, τα οποία όμως δεν φέρουν την υπογραφή και σφραγίδα του δικηγόρου που τα συνέταξε, αλλά υπογράφονται αποκλειστικά από τους εντολείς τους και τούτο, για προφανείς λόγους αποφυγής έκδοσης γραμματίου προκαταβολής εισφορών και λοιπών εξόδων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαιτέρως σε υποθέσεις αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου (σε όλες τις διαδικασίες), αλλά και του Πρωτοδικείου (ασφαλιστικά μέτρα).
Η εν λόγω πρακτική είναι απαράδεκτη και αντιδεοντολογική, εξόχως μειωτική για το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος. Είναι άλλωστε εντελώς αντιφατικό και ανακόλουθο, να αγωνιζόμαστε θεσμικά και να απαιτούμε τη διατήρηση, πάση θυσία, της κατοχύρωσης των νομίμων δικηγορικών αμοιβών, ενώ ταυτόχρονα μερίδα συναδέλφων να μετέρχεται τέτοιου είδους πρακτικές, με απώτερο σκοπό τη δήθεν εξοικονόμηση δαπανών των εντολέων τους, μέσω όμως τεχνασμάτων που οδηγούν τόσο στην εισφοροδιαφυγή όσο και στη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ συναδέλφων, καταστρατηγώντας σαφώς τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Εξάλλου, οι σχετικές προβλέψεις του ΚΠολΔ που επιτρέπουν την αυτοπρόσωπη κατάθεση δικογράφων εκ μέρους ιδιωτών στα δικαστήρια, αφορούν σε έγγραφα που όντως συνετάγησαν από ιδιώτες και αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων δικαιοπολιτικών σκοπών.
          Μετά ταύτα, καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν από τη συγκεκριμένη αντιδικηγορική/αντιδεοντολογική πρακτική.

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                   (ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)      (ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.