Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012


Κριτική δικηγόρων στο υπ. Δικαιοσύνης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε με την τρόικα δέχθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο γενικός του γραμματέας Νικόλας Kανελλόπουλος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. 

Ο κ. Κανελλόπουλος δικηγόρος στο επάγγελμα,  που παρέστη στις εργασίες της Ολομέλειας εκπροσωπώντας το υπουργείο, δέχθηκε τα «πυρά» των συναδέλφων του, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα τον κάλεσαν να παραιτηθεί.
Μιλώντας στους συναδέλφους του ο γενικός γραμματέας,  τόνισε πως υποστηρίζει απόλυτα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μετά το εξασέλιδο κείμενό της με το οποίο οι δανειστές ζητούν να: α) καταργηθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στην κατάρτιση σχεδίων εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφων για μια σειρά νομικών μεταβιβάσεων, β) επιτραπεί στους συμβολαιογράφους η διενέργεια ερευνών τίτλων ιδιοκτησίας, γ) επιτραπεί σε μη δικηγόρους η αδειοδότησή τους ως διαμεσολαβητών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις κ.λπ.
Όπως είπε το κείμενο αυτό έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την περασμένη Παρασκευή και οι δανειστές έθεσαν ως προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης την ψήφιση των όσων προβλέπει. Το υπουργείο ξεκίνησε αμέσως διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, καταφέρνοντας από το σύνολο των απαιτήσεων των δανειστών να παραμείνουν μόνο δύο διατάξεις. Η μία είναι αυτή της κατάργησης της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια και η δεύτερη αυτή της κατάργησης των κατώτερων αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων.
Ακόμη, ανέφερε πως το θέμα του ανοίγματος  δικηγορικού επαγγέλματος το χειρίστηκε κατά κανόνα το υπουργείο Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Γιάννης Αδαμόπουλος, ανέφερε πως επί της ουσίας δεν υφίσταται ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι δεν έχει καμία διαπραγματευτική ικανότητα. Ο κ. Αδαμόπουλος ρώτησε μάλιστα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου τι ανάπτυξη θα φέρουν οι δικηγορικές εταιρείες που θα απαρτίζονται από μέλη διαφόρων Δικηγορικών Συλλόγων και τι ανάπτυξη θα φέρουν τα Μονομελή Εφετεία που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους προέδρους άλλων δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπως για παράδειγμα του Βόλου και της Ρόδου.
Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια κήρυξε τριήμερη πανελλαδική αποχή για την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 13 έως και 15 Φεβρουαρίου 2012 και σύγκληση νέας Ολομέλειας στις 18 Φεβρουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.