Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ενημερωτικό σημείωμα περί εφαρμογής άρθρ.15  Ν.4013/2011
(Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων)
Ενόψει της επικείμενης, καταρχήν προσδιορισμένης για την 05 Απριλίου 2012, έναρξης λειτουργίας της άρτι συσταθείσας για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας 3μελούς Επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων (άρθρ.15  Ν 4013/2011), σημειώνονται τα εξής:
Με τις παραγράφους 1 έως 10 της εν λόγω διάταξης συστήνεται εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων.
Σύμφωνα με την εισηγητική του νόμου έκθεση η σύσταση των Επιτροπών Διακανονισμού στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, αποσκοπεί στην ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική επίλυση διαφορών που αφορούν το ύψος του μισθώματος στις εμπορικές μισθώσεις, χωρίς να επιβαρύνει τους ενδιαφερόμενους με δικαστικά κόστη, δυσκίνητες  διαδικασίες και μακρές προθεσμίες.
Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής, δεν υποκαθιστά τα Δικαστήρια, και σε καμία περίπτωση δεν στερεί τους ενδιαφερόμενους από το δικαίωμα προσφυγής σ’ αυτά. Σημειώνεται δε ότι η υποβολή της αναφοράς δεν διακόπτει ούτε αναστέλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες άσκησης ενδίκων βοηθημάτων.
Η Επιτροπή επιλαμβάνεται, εντός 20ημέρου από την υποβολή σχετικής ενυπόγραφης αναφοράς ενός τουλάχιστον των εμπλεκόμενων μερών, των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της (δλδ. ακίνητα που βρίσκονται μέσα στα όρια της οικείας περιφερειακής ενότητας)
Προϋπόθεσεις για το παραδεκτό της αναφοράς είναι:
1.Να έχει παρέλθει διετία από την έναρξη της μίσθωσης ή την τελευταία οικειοθελή ή δικαστική αναπροσαρμογή του μισθώματος ή από προηγούμενη αναφορά του ιδίου μέρους ή από την τελευταία προσφυγή στη διαμεσολάβηση του ν. 3898/2010 (Α` 211).
2.η προηγούμενη έγγραφη και χωρίς ανταπόκριση όχληση για αναπροσαρμογή για την αυτή μίσθωση.
3.η κοινοποίηση με ευθύνη και δαπάνη των ενδιαφερομένων μερών της σχετικής πρόσκλησης για ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρίστανται στην Επιτροπή μετά ή δια πληρεξουσίου δικηγόρου.
Η Επιτροπή Διακανονισμού συγκροτείται για διετή καταρχήν θητεία από έναν Πάρεδρο ή Δικαστικό Αντιπρόσωπο, έναν κοινό εκπρόσωπο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και έναν εκπρόσωπο της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η ισομερής συμμετοχή εκπροσώπων των επαγγελματιών – μισθωτών και εκπροσώπων των ιδιοκτητών – εκμισθωτών διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της Επιτροπής. Περαιτέρω, η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής η οποία εξετάζει αντικειμενικά και αμερόληπτα τις υποθέσεις που άγονται ενώπιον της, διέπεται από την αρχή της  εκατέρωθεν ακρόασης των μερών και της πρόσβασης στα υποβαλλόμενα έγγραφα, κατά τρόπο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράζουν εγγράφως ή προφορικά τις απόψεις τους και να ενημερώνονται για τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα που προσκομίζει το άλλο μέρος.
Σημειώνεται ότι τα μέλη των Επιτροπών, τακτικά και αναπληρωματικά, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους δεσμεύονται από το νόμο και τη συνείδηση τους, έχουν δε υποχρέωση τήρησης της εμπιστευτικότητας και της εχεμύθειας.
Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός ως προς την αναπροσαρμογή του μισθώματος συντάσσεται Πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής και τα εμπλεκόμενα μέρη ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους ή τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού και αποτελεί τίτλο εκτελεστό.
Διαφορετικά, η Επιτροπή  υποχρεούται εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός να εκδώσει πόρισμα, αντίγραφο του οποίου λαμβάνουν τα μέρη, το οποίο εκφράζει την εκτίμηση της επί της υποθέσεως, καθώς και τη γνώμη της τυχόν μειοψηφίας. Το Πόρισμα της Επιτροπής λαμβάνεται υπόψη από τα Δικαστήρια και εκτιμάται ελεύθερα.
Συμβιβασμός επί του μισθώματος που επιτυγχάνεται από τα μέρη χωρίς να έχει υποβληθεί στην Επιτροπή σχετική αναφορά ή πριν από την ακρόαση μπορεί να επικυρώνεται από αυτή με την υποβολή υπογεγραμμένου από τα μέρη Πρακτικού. Το επικυρωμένο από την Επιτροπή Πρακτικό επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού και αποτελεί τίτλο εκτελεστό.
Εν προκειμένω και όσον αφορά υποθέσεις χωρικής αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η υποβολή αναφορών-αιτήσεων καθώς και των σχετικών φακέλων εγγράφων (υπομνήματα, αποδεικτικά επίδοσης, υπογεγραμμένα ή σε σχέδιο πρακτικά συμβιβασμού κ.λπ.), θα υποβάλλονται στη Γραμματεία της Επιτροπής, Γραφείο πρωτοκόλλου Δ/νσης Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε.Λακωνίας, 1ος όροφος, Διοικητήριο Π.Ε. Λακωνίας , 2ο χλμ Ε.Ο. Σπάρτης –Γυθείου (Υπεύθυνη κα. Αικατερίνη Οικονομάκη, τηλ. 2731093896, φαξ 2731093897)
Η Επιτροπή θα συνεδριάζει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας , 2ο χλμ Ε.Ο. Σπάρτης –Γυθείου (τηλ. 27310 26243 , φαξ 27310 26810)
Σχετικά με τις ειδικότερες διαδικαστικές και δικονομικές λεπτομέρειες λειτουργίας της Επιτροπής, όπως και το πρόγραμμα ακροάσεων των ενδιαφερομένων (παρισταμένων μετά ή δια δικηγόρου) και το ωράριο της, αυτές θα αποφασισθούν από τον πρόεδρό της, μετά την έναρξη λειτουργίας της εν λόγω Επιτροπής η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί για την Πέμπτη 05 Απριλίου 2012.

                                                                     Σπάρτη 20-03-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.