Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ 31-8-2012 ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΔΕ


Φίλοι και συνάδελφοι,
            Θεωρούμε κατ’αρχήν καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις που διατύπωσε και ψήφισε κάθε μέλος της Ε.Δ.Ε. κατά το ΔΣ της 31ης Αυγούστου που ξεκίνησε στις 11.00 πμ και ολοκληρώθηκε αμέσως μετά το κοινό ΔΣ όλων των Δικαστικών Ενώσεων, κατά το οποίο υπήρξε ένα minimum συναινέσεων και συμφωνιών.

Στο Δ.Σ. ήταν παρόντα 14 μέλη διότι απουσίαζε η συνάδελφος Μαργαρίτα Στενιώτη-Πρόεδρος Πρωτοδικών.  Η πρόταση της Προέδρου της Ένωσης με την οποία συντάχθηκαν ομόφωνα τα 11 μέλη (η Πρόεδρος του ΔΣ κ. Β. Θάνου, ο ΓΓ κ. Γ. Μανωλίδης, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Βλάχος, η Ταμίας κ. Γκαρά και τα μέλη κκ Ευστρατιάδης, Λυμπερόπουλος, Σαλάτας, Βουλγαρίδης, Παπαϊωάννου, Σιμιτσή-Βετούλα, Στραγάλης) ήταν να γίνουν διακοπές συνεδριάσεων των Δικαστηρίων στις 2 ημέρες που θα γίνονται οι Πανδικαστικές συγκεντρώσεις, δηλαδή στις 5-9-2012 και στις 17-9-2012. Επίσης τα ίδια μέλη διατύπωσαν την θέση, με κάποιες εκφραστικές παραλλαγές,  ότι θα επανακαθορίσουν την στάση τους ανάλογα με τις εξελίξεις. Η πρόταση που καταθέσαμε εμείς στο ΔΣ (αριθ πρωτ 241/2012) ήταν η εξής: 1) Αποχή από τις συνεδριάσεις όλων των Δικαστηρίων για το χρονικό διάστημα από 17-9-2012 έως 30-9-2012 από τις ώρες 10.00’ μέχρι 15.00’. 2) Υποβολή παραιτήσεων των συναδέλφων από το λειτούργημά τους στη διάθεση της Ένωσης. Η τελευταία θα αναλάβει τη δέσμευση να κάνει χρήση της κατάστασης με τις παραιτήσεις μόνο εφόσον συγκεντρωθεί αριθμός υπογραφών που θα ξεπερνά το 50% των μελών. 3) Να ζητήσουμε άμεσα την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ) με συμβολικές αντιδράσεις στα Δικαστήρια των Κρατών – μελών, ευαισθητοποιώντας έτσι διεθνώς την κοινή γνώμη. Την πρότασή μας αυτή όσο αφορά το σκέλος της υποβολής των ομαδικών παραιτήσεων υπερψήφισε η συνάδελφος και μέλος του ΔΣ, Βαρβάρα Πάπαρη.
            Η 31η Αυγούστου 2012 θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία του δικαστικού συνδικαλιστικού κινήματος ως μαύρη ημέρα. Με την χθεσινή απόφαση του ΔΣ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπέστη δεινή ήττα. Έχασε de facto τον συνδικαλιστικό της χαρακτήρα και παίρνει περισσότερο μορφή πολιτιστικού –μορφωτικού συλλόγου. Γίνεται αντιληπτό από όλους ότι το μέτρο που υιοθετήθηκε δεν είναι ικανό όχι μόνο να αντιστρέψει το σε βάρος μας κλίμα που δημιουργήθηκε μέχρι τώρα όσον αφορά τη θεσμική και οικονομική μας μεταχείριση, αλλά ανοίγει την κερκόπορτα για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών. Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τη σημερινή αλλά και τις μελλοντικές Κυβερνήσεις ότι είμαστε αδύναμοι να λάβουμε οποιοδήποτε αποφασιστικό μέτρο αντίδρασης και ότι η δυνατότητά μας περιορίζεται στη διαμαρτυρία. Πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι από την ανακοίνωση των Δικαστικών Ενώσεων, ακούγεται από τα ΜΜΕ η πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξηθεί το ποσοστό των περικοπών στις αποδοχές μας κατά 23%. Σε μια εποχή που ο κάθε επαγγελματικός χώρος αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, εμείς δείχνουμε να βρισκόμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι δε απορίας άξιο πως οι ίδιοι οι συνάδελφοι που ψήφιζαν πέρσι τον Οκτώβριο διαρκείς κινητοποιήσεις, επιστροφή δικογραφιών και άλλα δυναμικά μέτρα, ακολουθώντας τα προστάγματα της έκτακτης ΓΣ, σε ήσσονος σημασίας ζήτημα (εξαγγελία για περικοπή επιδόματος και ένταξη στο ΙΚΑ), σήμερα που διακυβεύεται το μέλλον και η αξιοπρέπεια του Δικαστικού Σώματος, περιορίζονται σε μια χλιαρή διαμαρτυρία.
            Συνάδελφοι είναι φανερό πως μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε την τύχη σας. Δεν έχετε να περιμένετε τίποτα θετικό από κανέναν. Μην αφήσετε την απογοήτευση να σας κυριεύσει, αλλά δώστε μάχη για να περισώσετε την αξιοπρέπειά σας.  Η Πανδικαστική Συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 5-9-2012 στις 12.30’ να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας όχι μόνο για την προκλητική πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση σε βάρος μας, αλλά και για την συνδικαλιστική λογική της Ένωσης. Να είμαστε όλοι εκεί και να παροτρύνουμε και άλλους συναδέλφους να έρθουν. Η αδιαφορία και η απογοήτευση θα σημάνουν την οριστική υποστολή της σημαίας. Είμαστε σε δρόμο χωρίς γυρισμό.
            Μετά τις εξελίξεις της χθεσινής ημέρας ο πρώτος από εμάς ανακοίνωσε στο ΔΣ ότι την Δευτέρα θα υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου της Ένωσης.
Αθήνα 1/9/2012

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Πρόεδρος Πρωτοδικών, Αντιπρόεδρος ΕΔΕ

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρωτοδίκης, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Πηγή: dikastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.